Cancerul de san triplu negativ: chimioterapie, intervenții chirurgicale și speranță
Doresc sa aflu mai multe detalii
Diagnosticul de cancer mamar triplu negativ: o lovitură puternică pentru o tânără mamă
În septembrie 2016, o pacienta de 32 de ani, proaspătă mămică, a ajuns la cabinetul medical cu rezultatele unei biopsii la nivelul sânului drept și ale unui PET-CT efectuat recent. Diagnosticul arata că pacienta suferă de un cancer mamar triplu negativ cu grad înalt de agresivitate, o afecțiune medicală care prezintă o provocare terapeutica pentru orice medic oncolog. În plus, analiza PET-CT efectuată în aceeași perioadă a indicat că boala se răspândise deja la ganglionii axilari și ficat, semnificând un stadiu avansat al afecțiunii. Pentru ea și soțul ei, diagnosticul a reprezentat o lovitură într-o perioadă de fericire și împlinire a vieții lor, cand tocmai începusera să se bucure de primele zâmbete și gangureli ale bebelușului său, cu gândul la momentele emoționante care urmau să vină: primii pași și primele cuvinte. Diagnosticul a adus un val de tristețe și neliniște pentru pacienta, dar și speranță și determinare pentru a face tot posibilul în lupta împotriva bolii, pentru a fi alături de copilul său.
Cu toate acestea, atât ea, cât și soțul său au avut puterea de a se lua de mână și de a se încuraja reciproc în fața a ceea ce avea să urmeze, caci …ca tot tanarul informat nu ezitasera sa intre pe internet si…sa caute speranta!
A avut loc o discutie deschisa, fara ocolisuri, asa cum pacienta si familia si-au dorit. Au fost “puse pe masa toate cartile”, toate optiunile, toate posibilele scenarii, iar apoi tinerii părinți au hotărât că cel mai bine este să se concentreze pe lupta împotriva cancerului și să înceapă imediat chimioterapia. Cu speranța că un alt medic ar putea oferi idei și soluții noi, pacienta și familia sa au hotărât să ceară o a doua opinie de la experți în domeniu.
Succesul tratamentului: o diminunare considerabilă a tumorii și a metastazelor hepatice
Dupa doua luni de tratament intensiv de prima linie, cu chimioterapie si terapie biologică, optimismul le-a fost zdruncinat. Rezultatele noilor investigatii aratau ca metastazele hepatice se inmultisera cu rapiditate, iar schimbarea tratamentului a devenit necesara
Povestea acestei mame tinere a continuat cu o veste neașteptată și emoționantă: după 6 luni de tratament cu noua schemă de terapie, s-a observat o diminuare considerabilă a tumorii de la sân, la fel și a ganglionilor axilari, iar metastazele hepatice practic dispăruseră. Cu toate acestea, încă mai erau obstacole de depășit, iar drumul spre vindecare era lung și dificil.
Obstacole de depășit: operația la sân și intervenția chirurgicală de metastazectomie hepatică
Acest lucru a stat la baza deciziei ca pacienta fie operata la san cat mai curand posibil, astfel incat, după operație, sa se continue cu aceeasi schema terapeutica si sa primeasca și radioterapie adjuvanta. După încă 6 luni de tratament, analizele au aratat ca starea pacientei s-a mentinut stabila, fara progresia bolii. Astfel, s-a optat pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale de metastazectomie hepatică, adică de excizie a metastazelor hepatice, procedură realizată cu succes. Dupa alte 2 sedinte de tratament, reactiile adverse ale chimioterapiei au devenit insuportabile pentru pacienta, astfel ca a fost necesar sa se intrerupa aceasta terapie si sa se continue doar cu terapia biologica începută initial.
Recidiva: o nouă provocare în lupta împotriva cancerului mamar
Dupa 2 ani de la interventia de metastazectomie hepatica, s-a constatat ca boala a recidivat la nivelul plamanilor, reprezentand o noua provocare pentru echipa medicala si pentru pacienta si familia ei. In ciuda eforturilor si a tuturor interventiilor, boala nu se lasa invinsa. A treia interventie chirurgicala, la plamani, a fost doar o solutie temporara, deoarece dupa o scurta perioada de timp, o noua evaluare prin PET-CT a aratat ca boala continua sa se dezvolte la nivel pulmonar. S-a incercat administrarea imunoterapiei, dar dupa 4 luni de tratament, evaluarea imagistica a aratat ca boala continua sa progreseze. A fost necesar schimbarea tratamentului, recurgandu-se la a patra linie terapeutica disponibila. Spre uimirea tuturor, aceasta a avut un efect pozitiv si boala a raspuns complet la tratament.
Se impunea luarea unei decizii dificile: sa se continue tratamentul cu riscul cresterii efectelor secundare sau sa se reduca doza de medicamente si frecventa sedintelor de tratament, cu riscul diminuarii eficacitatii terapeutice. In final, s-a optat pentru o abordare echilibrata, prin intermediul careia sedintele de tratament au fost spatiate astfel incat pacienta sa poata beneficia de tratamentul necesar, fara a fi afectata prea mult de efectele secundare. Aceasta decizie a dus la mentinerea starii de sanatate a pacientei si la imbunatatirea calitatii vietii acesteia, chiar daca a fost necesar un compromis in ceea ce priveste intensitatea tratamentului.
Cum perseverenta si o atitudine pozitiva pot face o diferenta in lupta impotriva cancerului la san
Iata cum o situatie care la inceput parea sumbra, cu sanse de supravietuire reduse pe termen mediu, a fost infranta prin efortul comun al pacientei, familiei si echipei medicale, și s-a ajuns deja la 7 ani de tratament.
Retrospectiv privind, cazul pacientei a fost unul personalizat nevoilor individuale, fără a urma ghidurile standard, utilizand judecata clinica si experienta medicilor implicati, cu adaptari constante la situatiile schimbatoare si evolutia bolii.
Această pacientă a arătat că atitudinea pozitivă, perseverența dar și disponibilitatea de a investi in terapii aprobate international dar care la noi in tara nici nu erau disponibile comercial la acea vreme, pot face o diferență semnificativă în lupta împotriva cancerului la san.
Cu toate acestea, împreună cu eforturile medicale și resursele disponibile, rezultatele terapiilor nu au putut fi previzionate dar atunci cand stiinta si ratiunea isi dau intalnire, pot avea loc si miracole!
Cauzele cancerului de san triplu negativ?
Cancerul de san triplu negativ (TNBC) este o boală heterogenă, care se caracterizează prin faptul că, la nivelul suprafetei celulelor tumorale nu sunt prezenti receptorii de estrogen (ER), receptorii de progesteron (PR) și nici receptorul 2 al factorului de creștere epidermală umană (HER2). Cancerul mamar triplu negativ (TNBC) reprezintă 15% - 20% din toate cazurile de cancer de sân, cu aproape 200.000 de cazuri noi în fiecare an. Fenotipul imun negativ pentru receptorii hormonali și HER2 este un factor predictor independent pentru metastaze la distanță și o supraviețuire specifică scăzută [4], motiv pentru care ghidurile recomanda chimioterapia agresivă chiar și în stadiile foarte incipiente. Acest subtip are rata de recidivă la 5 ani în stadiile I-III cu chimioterapie adjuvantă de aproximativ 30%, timpul median până la recurența metastatică este mai mic de 3 ani, iar rata de supraviețuire la 5 ani după evenimentul metastatic este mai mică de 30%. [4]
Care sunt caracteristicile si simptomele cancerului de san triplu negativ?
Cancerul de san triplu negativ (TNBC) este cunoscut pentru comportamentul său agresiv și este caracterizat de debut la o vârstă mai tânără, dimensiunea tumorii mai mare, tumori de grad înalt și uneori, o rată mai mare de pozitivitate a nodului. În plus, acest grup este cunoscut și pentru recidivă rapida, între primul și al treilea an după diagnostic și metastaze mai agresive, care sunt mai susceptibile să apară în viscere, în special în plămâni și creier, și mai puțin susceptibile să se răspândească la os. [1] Comparativ cu celelalte subtipuri de cancer mamar, TNBC are tendinta de a se dezvolta la femei mai tinere si prezinta o rata mai mare de mortalitate, de 40% in stadiile avansate, in primi 5 ani dupa diagnosticare. [2]
Simptomele cancerului de san triplu negativ sunt similare cu cele ale altor tipuri de cancer mamar. Acestea includ:
-
Prezența unui nou nodul mamar sau îngroșare în sân sau în zona axilară
-
O schimbare în dimensiunea sau formă sânului
-
Modificări ale pielii la nivelul sânilor, cum ar fi încrețirea, erupția cutanată sau înroșirea pielii
-
Secreții care se scurg din mamelon la o femeie care nu este însărcinată sau care nu alăptează
-
Modificări ale poziției mamelonului
Care este tratamentul cancerului de san triplu negativ?
Cancerul mamar triplu negativ este un tip de cancer mamar invaziv care prezintă puține opțiuni de tratament comparativ cu alte subtipuri de cancer mamar. Acest lucru se datorează si faptului că celulele canceroase nu au receptorii de estrogen sau progesteron sau suficient din proteina HER2 pentru a face ca terapia hormonală sau medicamentele HER2 țintite să funcționeze.
Chimioterapia cancerului de san triplu negativ
Deoarece terapia hormonală și medicamentele anti-HER2 nu sunt opțiuni pentru femeile cu cancer de sân triplu negativ, chimioterapia este adesea folosită. În general, pacientele cu cancer de sân triplu negativ primesc tratament cu citostatice (medicamente de chimioterapie) după intervenția chirurgicală (de exemplu, lumpectomie sau mastectomie) pentru a reduce riscul de recidivă.
Deși chimioterapia este un tratament eficient pentru cancerul de sân triplu negativ, aceasta poate avea efecte secundare importante, cum ar fi căderea părului, greață, oboseală și pierderea apetitului. În plus, aceste medicamente nu sunt selective și pot distruge și celulele sănătoase, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate.
În ultimii ani, au fost făcute progrese în dezvoltarea de noi tratamente pentru cancerul de sân triplu negativ, inclusiv terapii țintite, cum ar fi inhibitorii PARP. Inhibitorii PARP sunt o clasă de medicamente care inhibă enzima poli ADP-riboză polimeraza (PARP), care joacă un rol important în repararea ADN-ului celulelor. Aceste medicamente sunt utilizate în tratamentul cancerului de sân triplu negativ cu mutații BRCA (o proteină care ajută la repararea ADN-ului și protejează împotriva dezvoltării cancerului). În prezența mutațiilor BRCA, inhibitorii PARP împiedică celulele canceroase să-și repare ADN-ul și să supraviețuiască, ceea ce poate duce la moartea celulelor canceroase. Acest tip de tratament se numește terapie țintită și este o abordare mai specifică și mai puțin invazivă decât chimioterapia tradițională.
Este important să nu uităm că numai un medic specialist poate stabili un diagnostic corect al cancerului mamar triplu negativ, prin intermediul unui consult și a investigațiilor adecvate. De aceea, recomandăm programarea unei consultații la Oncofort, unde se poate beneficia de screening regulat și investigații precum mamografia, pentru a depista orice problemă din timp.
Bibliografie:
1.Akshata Desai KA. Triple Negative Breast Cancer – An Overview. Hereditary Genetics. 2012;
2.Bou Zerdan M, Ghorayeb T, Saliba F, Allam S, Bou Zerdan M, Yaghi M, et al. Triple Negative Breast Cancer: Updates on Classification and Treatment in 2021. Cancers [Internet]. 2022 Jan 1 [cited 2022 Mar 15];14(5):1253. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6694/14/5/1253/htm
3.Foulkes WD, Smith IE, Reis-Filho JS. Triple-Negative Breast Cancer. New England Journal of Medicine. 2010 Nov 11;363(20):1938–48.
4.lie S, Botnariuc I, Trifănescu O, Anghel R, Bacinschi X. Factori de prognostic în cancerul de sân triplu negativ. Oncolog-Hematologro [Internet]. 2017 Mar 24 [cited 2023 May 12]; Available from: https://www.medichub.ro/reviste/oncolog-hematolog-ro/factori-de-prognostic-in-cancerul-de-san-triplu-negativ-id-516-cmsid-68
Sursa foto: Canva