Care este rolul glandei tiroide in organism?
Doresc sa aflu mai multe detalii
Tiroida, prin hormonii tiroidieni secretati, are multiple roluri in organism.
Hormonii tiroidieni sunt importanti in utero, pentru dezvoltarea creierului fetal (deci este obligatoriu ca toate gravidele sa isi monitorizeze functia tiroidiana preconceptie si in timpul sarcinii) si ex utero – rol extrem de important de-a lungul intregii vieti, de exemplu in primii 3 ani de viata, joaca un rol imporatnt in procesul de mielinizare al sistemului nervos, in copilarie ajuta la invatare (puterea de concentrare, memorare) si la cresterea in inaltime si la persoanele de varsta a 3-a au rol in preventia dementei.
Care sunt semnele care ar trebui sa ne trimita la endocrinolog?
Tiroida “lenesa” (hipotiroidismul) poate prezenta semne si simptome fruste, gen scaderea puterii de concentrare, scade capacitatea de memorare, scade toleranta la frig (pacientii nu mai tolereaza frigul si prefera caldura); mai pot aparea: cresterea in greutat, cresterea colesterolului seric, poate aparea anemia. Pulsul poate fi scazut.
In cazul functiei in exces (hipertiroidismul), semnele si simptomele sunt de obicei mai dramatice, gen palpitatii, scadere in greutate cu apetit alimentar pastrat, tremor al mainilor, stare de agitatie, nervozitate, insomnii, dificultati la urcatul scarilor, etc. Ar putea sa apara semne si simptome oculare (durere oculara, inflamatia conjunctivei sau a pleoapelor, etc.)
Cand apare asa numita gusa si de ce?
“Gusa endemica“ reprezinta un termen utilizat pentru a descrie marirea de volum a tiroidei, la persoanele ce locuiesc in zonele cu deficit de iod (gen Himalaya, zonele muntoase inalte). In Romania, odata cu introducerea legii cu iodarea Universala a sarii, tara noastra nu mai este considerata o tara cu deficit de iod, ci o tara cu aport suficient de iod, deci cazurile de gusa endemica, generata de deficitul de iod sunt practic inexistente.
Ce analize / investigatii sunt necesare?
Consultul la medicul specialist de endocrinologie este cel ce orienteaza planul de investigatii. Se pot face analize de sange (TSH, FreeT4), ecografia tiroidiana, scintigrafia tiroidiana, punctia tiroidiana cu ac fin, etc.
Cum se trateaza?
Tratamentul este individualizat. Pentru tiroida “lenesa”/ hipotiroidism se vor utiliza hormoni tiroidieni (T4 -levotiroxina cel mai frecvent utilizata, sau combinatii T3+T4, sau combinatii de iod+T4, etc.)
Pentru hipertiroidism, se pot utiliza ca prima intentie antiriroidienele de sinteza (tiamazol, carbimazol, propiltiouracil), cu atenta supraveghere a hemoleucogramei si a probelor de ficat TGO si TGP. Se mai poate utiliza carbonatul de litiu, ca si alternativa medicamentoasa. Mai pot fi necesare radioterapia cu iod sau cura chirurgicala a tiroidiei.
Daca exista semne ca este prezenta autoimunitatea tiroidiana, se vor utliza
Dr. Muntean Raluca, Medic Specialist Endocrinologie in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca “Tinand cont de rolul extrem de imporatnt al tiroidei in dezvoltarea, maturarea si functionarea creierului, es preparatele cu Seleniu 100mcg/zi.
Sfaturile si recomandarile specialistului
Dr. Muntean Raluca, Medic Specialist Endocrinologie in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca “Tinand cont de rolul extrem de imporatnt al tiroidei in dezvoltarea, maturarea si functionarea creierului, este necesara monitorizarea functiei tiroidiene inainte de a ramane gravida si in timpul sarcinii, si ideal o data pe an dupa primul an de viata si corectia promta a anomaliilor tiroidiene.
O categorie aparte, care trebuie sa isi monitorizeze functia tiroidiana - femeile aflate in primul an postpartum (dupa nastere), cand tiroida poate functia anormal, putand determina sau accentua depresia postpartum”.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00 sau *GRAL (*4725)