Ce analize medicale și examinări sunt recomandate în funcție de vârsta pe care o aveți?
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Să avem grijă de sănătatea noastră este un lucru primordial. De obicei, dacă nu suferim o boală cronică, avem tendința să amânăm sau să spațiem examenele și să nu facem analize medicale periodice. Aceste examene ne oferă șansa de a ne face o idee de asupra formei fizice în care ne aflăm, precum și de a repera primele semne ale unei boli mai serioase.
O bună practică în acest sens este existența unui consult anual la medicul generalist, care să observe micile schimbări ce intervin în viață pacientului, care pot avea partea lor de importanță, cum ar fi: modificări de greutate, somn de proastă calitate, oboseală, etc.
O bună practică în acest sens este existența unui consult anual la medicul generalist, care să observe micile schimbări ce intervin în viață pacientului, care pot avea partea lor de importanță, cum ar fi: modificări de greutate, somn de proastă calitate, oboseală, etc.
Pachet analize medicale anuale (analize de laborator)
Medicul vă poate recomandă un bilanț minimal (pachet analize medicale) care să cuprindă:
- hemoleucogramă care poate arăta o anemie, o infecție, sau alte modificări la nivelul tabloului sangvin compatibile cu alte afecțiuni
-ureea, creatinina, care arată funcția renală
-tgo, tgp, ggt, fosfatază alcalină- funcția ficatului
-profil lipidic care să includă HDL colesterol și LDL colesterol, precum și trigliceridele -principalii factori de risc cardiovascular
-glicemia pentru a preveni diabetul (Se poate efectua o dată la 3 ani sau o dată pe an pentru persoanele care au suprapondere obezitate, hipertensiune sau antecedente familiale de diabet tip 2)
Printre consulturile periodice trebuie să se numere consulturi anuale oftalmologice, stomatologice, precum și dermatologice, acestea fiind indicate mai ales dacă observați modificări la nivelul pielii. Durerile articulare sau de spate nu trebuiesc trecute nici ele cu vederea.
VÂRSTE CHEIE
Anumite vârste sunt asociate cu momente cheie în evoluția sănătății noastre, acestea reprezentând momente propice pentru a face anumite investigații și analize medicale cheie.
Vârsta de 25 de ani - Investigații și analize medicale recomandate
Această vârstă reprezintă un prag important pentru sănătatea femeilor, la această vârstă fiind indicat primul frotiu cervical și primul examen Papanicolau, precum și o discuție cu medicul ginecolog despre vaccinul anti HPV (în cazul în care nu a fost deja facut). Virusul HPV este incriminat în apariția cancerului de col uterin iar România este țară cu mortalitatea cea mai ridicată din Europa cauzată de această patologie atât de ușor evitabilă prin vaccinare. Această examinare trebuie repetată la fiecare 3 ani și poate preveni cu 90% apariția cancerului de col uterin.
Este importantă existența unui consultul ginecologic anual începând de la 25 de ani, care include și palparea sânilor pentru depistarea precoce a unor neregularități. Pentru femeile care au în familie antecedente de cancer de san, trebuie făcută o urmărire mai atentă, astfel, după vârstă de 30 de ani, acestea trebuie să facă anual ecografie mamară, mamografie sau chiar RMN.
După vârstă de 30 de ani - investigații și analize medicale recomandate
Începând cu vârstă această este important să ne monitorizăm tensiunea arterială, iar la valori constant mai mari de 130/70 mmHg, trebuie să ne prezentăm la un medic internist sau cardiolog pentru investigații mai amănunțite. 1 din 3 persoane suferă sau vor suferi de hipertensiune arterială. Această este boala cea mai frecventă în Europa și prezintă primele semne în tinerețe. Ea trebuie urmărită anual printr-un consult de specialitate (medic internist, medic cardiolog).
După 40 de an - investigații și analize medicale recomandate
Odată trecuți de această vârstă, nu trebuie să neglijăm consultul oftalmologic, acesta ajutând la depistarea precoce a glaucomului. Această afecțiune este dată de o presiune internă la nivelul globului ocular și reprezintă a două cauza de orbire. Se asociază uneori cu miopia iar riscul crește odată cu vârstă.
Diabetul de tip 2 se declanșează în general după vârstă de 40 de ani. Dacă aveți factori de risc (obezitate, hipertensiune, dislipidemie, antecedente familiale), trebuie să faceți un bilanț glicemic la fiecare 3 ani. Pentru femeile care au avut diabet gestational (în timpul sarcinii), acest bilanț trebuie făcut anual după naștere.
Aveți grijă de inima dumneavoastră. După 45 de ani - investigații și analize medicale recomandate:
- Este indicat să faceți un bilanț cardio-vascular. Acesta se poate repetă annual dacă se cumulează factori de risc cardiovasculari (tabagism, hipertensiune arterială, sau antecedente în familie de boli cardiace)
Începând de la 50 de ani - investigații și analize medicale recomandate
Este important să continuați să va inspectați pielea, deoarece carcinoamele cutanate ating cel mai des persoanele peste 50 de ani.
Gândiți-va la un test de depistare precoce a cancerului colo-rectal. Peste 95% din cancerele colorectale sunt depistate după vârstă de 50 de ani atât la femei cât și la bărbați. Faceți-va o colonoscopie la 2 ani și preveniți această afecțiune care are o rată de vindecare de 9 cazuri din 10 dacă este depistat precoce.
Consulturile oftalmologice periodice la această vârstă au un rol important în detectarea unei degenerescente maculare care apare odată cu vârsta.
Pentru femei:
- după 50 de ani este necesară efectuarea unei mamografii la fiecare 2 ani.
- după menopauza se indică efectuarea osteodensitometriei pentru detectarea și urmărirea unei posibile osteoporoze. Înaintarea în vârstă și menopauza sunt principalii factori de risc pentru apariția osteoporozei, alți factori de risc fiind: deficit de vitamina D3, probleme cu funcția tiroidiană, consumul de alcool și fumatul.
Pentru bărbați:
1 din 9 bărbați se îmbolnăvește de cancer la prostată la un moment dat în viață lui. Acest tip de cancer apare rareori sub vârstă de 50 de ani. Se recomandă efectuarea unei analize numite PSA la pacienții peste 50 ani.
Pentru mai multe informații și programări sunați la 021.323.00.00 sau dați click AICI.
#laborator #analize de sange #aboratoare de analize #recoltare analize #laborator analize medicale #analize de laborator #clinica analize medicale #analiza #analize medicale