Ce sunt infiltratiile intra-articulare
Doresc sa aflu mai multe detalii
Infiltratia reprezinta injectarea unei substante, in acest caz in interiorul unei articulatii, cel mai frecvent la nivelul genunchiului, dar se pot realiza si la nivelul umarului, gleznei, cotului, soldului etc. De asemenea se pot realiza infiltratii si la nivel paravertebral, epicondilian sau in cazul osteofitelor calcaneene pentru tratamentul fasceitei plantare.
Toate infiltratiile sunt la fel?
Exista trei mari categorii de infiltratii: derivate de cortizon (corticosteroizi), acid hialuronic (vascosuplimentare) si cele „biologice” (PRP – Platelet Rich Plasma).
- Corticosteroizii sunt substante antiinflamatorii al caror principal rol este scaderea inflamatiei de la nivelul articulatiei si odata cu aceasta scaderea durerii.
- Acidul hialuronic este un polizaharid care se gaseste in mod normal in corpul uman, cel folosit pentru infiltratii este sintetic, deci nu exista riscul transmiterii unor boli. Rolul lui este de a proteja cartilajul articular (prin diminuarea frecarii intre suprafetele articulare), hranirea cartilajului articular si protectia sinovialei (ceea ce duce si la scaderea durerii).
- PRP (Platelet Rich Plasma) sau plasma imbogatita cu trombocite este un produs obtinut dupa ce se recolteaza sange (de la pacient) intr-o eprubeta speciala, care apoi se centrifugheaza iar o parte din plasma rezultata (care are o concentratie crescuta de trombocite si factori de crestere) se injecteaza in articulatie sau la locul leziunii.
Rolul este de a accelera procesul natural de vindecare al organismului prin concentratia mare de substante active.
Este cel mai des folosita in tratamentul epicondilitei, fasceitei plantare, tendinopatia achilleana si rotuliana, condropatii in stadii incipiente. Spre deosebire de celalate tipuri de infiltaratii, dupa PRP pacientul se poate astepta la o amplificare a durerii in primele 2-3 zile cat dureaza faza inflamatorie produsa la nivel local inainte de faza de proliferare celulara si apoi de remodelare a tesutului care duce la vindecarea leziunii.
Cum pot face o infiltratie?
In primul rand trebuie sa va programati pentru un consult la medicul specialist ortoped, si apoi sa stabiliti impreuna cu acesta oportunitatea efectuarii unei infiltratii si tipul acesteia.
Este dureroasa procedura?
Se foloseste un ac fin si durerea resimtita este la fel ca la orice alta injectie, depinde de sensibilitatea la durere a fiecarei persoane, dar in general nu este dureroasa.
Exista contraindicatii pentru efectuarea unei infiltratii?
Nu exista multe contraindicatii dar ele sunt importante: infectia la locul de injectare, infectie sistemica, stare febrila, neoplazie activa (pentru corticosteroizi si PRP). Tulburarile de coagulare sau tratamentul anticoagulant sunt o contraindicatie relativa pentru ca pot creste riscul de sangerare. Este de asemenea necesara prudenta la pacientii cu diabet in cazul infiltratiilor cu corticosteroizi.
La ce ma pot astepta in timpul infiltratiei?
Dr. Dumitru Costin, Medic Specialist Ortopedie si Traumatologie in Clinica de Diagnostic Gral ne spune ca “Procedura este relativ simpla: dupa ce veti fi pozitionat corespunzator pentru un confort maxim atat pentru dumneavoastra cat si pentru cel care efectueaza infiltratia, se dezinfecteaza zona, dupa care veti simti o intepatura cam de aceeasi intensitate ca atunci cand vi se recolteaza sange, se poate injecta in prealabil un anestezic local, apoi substanta activa. Daca infiltratia se face intr-o articulatie este posibil sa simtiti o senzatie de presiune, daca este vorba de un tendon/bursa/ fascie este posibil sa simtiti o durere de mica intensitate. Dupa procedura se aplica un pansament steril”.
Ce trebuie sa fac dupa infiltratie si la ce sa ma astept?
Dupa infiltratie, timp de 24 de ore ar trebui sa nu faceti efort fizic intens. Este posibil sa simtiti un usor disconfort si chiar sa se umfle putin zona respectiva, caz in care puteti aplica gheata printr-un prosop si puteti lua un antiinflmator (cu exceptia infiltratiilor cu PRP cand este de preferat evitarea tratamentului antiinflmator) sau antialgic. In general la 24 de ore de la procedura simptomele de la nivelul locului de injectare dispar (cu exceptia infiltratiilor cu PRP cand este posibila persistenta lor pana al 3 zile).
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).