Chirurgia bariatrica-cel mai eficient remediu pentru obezitate
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Ce este obezitatea?
Obezitatea reprezintă excesul de țesut adipos (grăsime) în organism, care duce la creșterea în greutate cu mai mult de 20%. Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definesc excesul de greutate și obezitatea ca acumulare anormală sau excesivă de grăsime care poate afecta sănătatea.
Obezitatea inseamna mai mult decât aspectul estetic modificat. Este o problemă medicală complexă care determină apariția altor boli și probleme de sănătate, precum boli de inimă, diabet, dureri articulare, infertilitate, depresie și anumite tipuri de cancer.
Potrivit ultimelor statisticii ale OMS, în România aproximativ 58% dintre adulți se confruntă cu exces ponderal. Considerată o epidemie globală, obezitatea este o afecțiune cronică cauzată în cele mai multe cazuri de consumul în exces de alimente nesănătoase și/sau băuturi carbogazoase.
Calculator obezitate: ce este indicele de masă corporală?
Indicele de masă corporală reprezintă un indicator oficial de calculare a greutății corporale ideale, raportată la înălțimea avută. Acesta este folosit atât pentru a afla gradul de obezitate al unei persoane, cat și pentru a calcula cate kg trebuie să piardă o persoană în urma operației bariatrice, pentru a ajunge la greutatea ideală, pentru înălțimea sa.
Indicele de masă corporală se calculează împărțind greutatea exprimată în kilograme la înălțimea exprimată în metri la pătrat. O persoană cu un indice de masă corporală de peste 25 este considerată supraponderală, iar un indice de peste 30 este clasificat ca fiind obez.
Tipuri de obezitate (gradele de obezitate)
Obezitate grad 1
Vorbim de obezitate de grad 1 atunci cand indicele de masa corporala (IMC) se afla intre 30 si 34,9
Obezitate grad 2
Obezitata de gradul 2 presupune ca IMC sa intre 35 si 39,9
Obezitate grad 3
Obezitate de grad 3 este tipul de obezitate ce presupune un IMC ce trece de 40, aceasta fiind numita si obezitate morbida
Cauzele obezitatii
Cand vorbim despre obezitate si cauzele acesteia, trebuie sa luam in calcul faptul ca, de obicei, obezitatea nu are o cauza singulara. Aceste cauze sunt genetice sau datorate stilului de viata si altor factori ai mediului inconjurator. Aparitia fenomenului de obezitate se produce ca rezultat al surplusului caloric. Acesta este pastrat in corp sub forma de grasimi, rezultand, in timp, in aparitia de obezitate.
Principalii factori ce cauzeaza obezitatea sunt:
- regimul alimentar:
- un regim hipercaloric poate duce, in multe cazuri, la obezitate
- lipsa miscarii
- predispozitie genetica
- tulburari de alimentatie si/sau alti factori de natura psihologica
- diverse medicamente: desi acestea nu duc la obezitate, acestea provoaca o pofta de mancare crescuta
Chirurgia bariatrica - cel mai bun tratament pentru obezitate
Ce este chirurgia bariatrică?
Chirurgia bariatrica, cunoscută și sub numele de chirurgie metabolică, implică schimbări ale sistemului digestiv efectuate cu scopul de a slabi, în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, care îndeplinesc indicațiile chirurgicale și pentru care dieta și exercițiile fizice s-au dovedit ineficiente.
Procedurile chirurgicale metabolice au indicate persoanelor persoanelor cu un indice de masă corporală de 30, și care au diverse probleme de sănătate precum diabetul zaharat de tip 2 sau hipertensiune, ca urmare a excesului ponderal.
Principiile chirurgiei bariatrice
Scopul chirurgiei bariatrice este de a reduce aportul de alimente și de a modifica modul în care organismul absoarbe alimentele pentru energie, ducând la scăderea senzatiei de foame și la creșterea sațietății.
Chirurgia bariatrică alterează sau întrerupe procesul de digestie, ca urmare, mâncarea nu mai este absorbită într-un mod obișnuit. O reducere a cantității de nutrienți și calorii absorbite ajută pacienții cu exces ponderal să slăbească, reducând totodată și riscul afecțiunilor de sănătate asociate cu obezitatea.
Ce presupune chirurgia bariatrică?
Chirurgia bariatrică presupune modificarea anatomiei sistemului digestiv, folosind diverse proceduri chirurgicale cu scopul de a ajuta organismul să obțină o greutate normală, într-un timp scurt.
Este o modalitate eficientă de a trata obezitatea, dar și problemele asociate obezității, precum diabetul, hipertensiunea arterială, apneea în somn, etc.
Există mai multe moduri în care se poate face acest lucru. Printre cele mai frecvente se numără:
- Gastric sleeve este un tip de chirurgie restrictivă care implică micșorarea volumului stomacului, ajungând la o capacitate între 60 și 100 de ml. Ca urmare cantitatea de mâncare consumată este mai mică. Cu cât o persoană mănâncă mai puțin, cu atât slăbește mai mult.
- Gastric bypass este o chirurgie restrictivă/malabsorbție de nutrienți. Acest tip de chirurgie conferă un stomac mai mic. De asemenea, acest tip de operație îndepărtează sau ocolește o parte a tractului digestiv, ceea ce face că organismul să absoarbă mai greu caloriile.
În afara de funcțiile menționate mai sus, gastric sleeve sau gastric bypass reduc și cantitatea unui hormon numit grelina, cunoscut sub numele de hormonul foamei. Potrivit studiilor, acest hormon este produs în cea mai mare parte în stomac. În momentul când unei persoane îi este foame, nivelul acestui hormon este ridicat. Cu ajutorul chirurgiei bariatrice, până la 80% din acest hormon este îndepărtat, reducând considerabil senzația de foame.
Chirurgia bariatrică este o chirurgie sigură, având indicații chirurgicale bine definite, dar și o rată de complicații mică, comparativ cu diverse operații obișnuite. Operația poate fi efectuata minim invaziv, ceea ce conferă pacientului mai putina durere, mai puține complicații, spitalizare mai scurtă și o recuperare mai rapidă. Procedura se efectuează sub anestezie generală și necesită o perioada de internare de 48-72 de ore.
Cand este indicata operatia bariatrica?
- au un indice de masă corporală de 35 sau mai mult;
- au un indice de masă corporală de 30 și o afecțiune cauzată de excesul de kg care s-ar remite in urma operatiei, cum ar fi diabetul de tip 2 sau tensiunea arterială crescută.
Ce se întâmplă după chirurgia bariatrică?
După intervenția chirurgicală pacientul va trebui să urmeze un regim alimentar recomandat de medicul curant, timp de 3-4 saptamani. Regimul alimentar este împărțit pe faze și anume: cura de lichide, cura de alimente pasate, urmand ca in saptamana a treia alimentatia sa fie mult mai vascoasa.
Medicul va recomanda, de asemenea, și diverse analize care trebuie efectuate la 3, 6 și 12 luni după intervenția chirurgicală.
Chirurgia bariatrică înseamnă, în cele mai multe cazuri, o schimbare totală a stilului de viață. Pentru a ajunge la greutatea ideală este necesar ca pacienții să urmeze recomandările chirurgului, să mănânce sănătos, fără excese și să fie activi fizic.
Proceduri bariatrice
Chirurgia bariatrică este o alternativă eficientă de a slabi întrucât oferă rezultate măsurabile imediate și satisfacție persoanelor care încearcă să slăbească, de mai mult timp, cu ajutorul diverselor diete.
Procedurile de chirurgie bariatrică reduc cantitatea de alimente pe care stomacul o poate menține, printr-o combinație de restricție a cantității de alimente ingerate, malabsorbție a nutrienților din alimente, precum și modificare hormonală.
Care sunt intervențiile chirurgicale bariatrice?
Tipul de intervenție chirurgicală indicat în cazul unei persoane supraponderale sau obeze depinde de mai mulți factori. Fiecare procedură are avantajele și dezavantajele ei.
Gastric sleeve
Denumită și micșorarea stomacului sau gastrectomie longitudinală, această tehnică chirurgicală limitează aportul alimentar. Este cel mai frecvent tip de operație bariatrică efectuata.
Prin intermediul acestei proceduri, care se poate efectua minim invaziv, aproximativ 80% din stomac este indepartat, cu ajutorul unui stapler chirurgical.
Porțiunea de stomac rămasă are forma unei banane, volumul stomacului este redus considerabil, astfel, cantitatea de alimente ingerată este mult mai mică. Fiind un stomac de dimensiuni mici, senzația de sațietate se instalează mult mai repede, iar scăderea în greutate are loc gradual.
Cum se efectuează?
Medicul chirurg va efectua 4 sau 5 incizii la nivelul abdomenului prin intermediul cărora va introduce trocarele.
- Stomacul este inspectat și vasele de sânge de la nivelul marii curburi gastrice, disecate si sectionate.
- Un tub special este introdus în stomac – sonda Fauchet. Aceasta va ajuta la calibrarea volumului noului stomac.
- Cu ajutorul unui stapler chirurgical stomacul este împărțit în două părți.
- Porțiunea de stomac rămasă are aproximativ 20-25% din volumul inițial.
Cum funcționează?
Noul stomac va reține o cantitate mai mică de alimente și lichide, reducând astfel numărul de calorii consumate. Prin îndepărtarea porțiunii de stomac care producea hormonul grelina, intervenția chirurgicală are un efect asupra metabolismului.
Scade senzația de foame, crește sațietatea și permite corpului să atingă și să mențină o greutate sănătoasă într-un scurt timp.
Avantaje și dezavantaje
- Este o procedură simplă și cu un timp chirurgical scurt.
- Poate fi efectuată și în cazul pacienților cu obezitate morbidă.
- Apetitul este diminuat ca urmare a îndepărtarii porțiunii superioare a stomacului.
- Consumi aproape toate tipurile de alimente, însă în cantități mici.
- Acest tip de intervenție chirurgicală nu este reversibila, deoarece o parte din stomac este îndepărtată definitiv.
Gastric bypass
Procedura Roux en Y numită și gastric bypass este o procedură efectuată pentru prima dată acum mai bine mai bine de 50 de ani, abordarea laparoscopică fiind perfecţionată încă din 1993. Intervenția are ca scop atât limitarea cantității de alimente ingerate, cât și reducerea absorbției de nutrienți din alimente de-a lungul tractului gastrointestinal.
Cum se efectuează?
Gastric bypass se efectuează în trei pași.
Cu ajutorul unui stapler, chirurgul separă zona superioară a stomacului de restul acestuia și crează o punga de dimensiuni mici.
Ulterior, chirurgul sectioneaza intestinul subtire și atașează partea inferioară la stomacul creat. Alimentele vor ocoli o mare parte din stomac și partea superioară a intestinului subțire, ca urmare corpul va absorbi mai puține calorii.
La final, chirurgul va conecta partea superioară a intestinului subțire cu cea inferioară, ca urmare sucul digestiv și enzimele curg din zona intestinului subțire, pentru a se amesteca cu alimentele consumate.
Cum funcționează?
By-pass-ul gastric este una dintre cele mai frecvente și eficiente intervenții chirurgicale efectuate împotriva obezității. Procedura presupune izolarea completă a unei mici porţiuni din stomac, faţă de restul stomacului. Ca urmare, alimentele vor ajunge numai în partea superioară a stomacului.
În urma acestei operații, pacienții vor mânca în cantități mici, însă pot mânca orice, deoarece zaharurile şi grăsimile ocolesc aproximativ 1,5-2 m din intestinul subțire pentru a fi posibilă absorbţia lor.
Avantaje și dezavantaje
- Asigură o pierdere în greutate mai mare și de lungă durată.
- Este o procedură eficientă pentru remiterea afecțiunilor asociate obezității.
- Este o procedură reversibilă, tehnica find standardizată.
- Este o procedură mai complexă decât gastric sleeve sau gastric band.
- Cauzează o deficiență de minerale și vitamine mai mare, comparativ cu gastric sleeve.
- Are un risc de complicații intestinale sau obstrucție.
Plicatura gastrică
Plicatura gastrică este un tip de intervenție chirurgicală metabolică modernă, care se poate efectua laparoscopic. Procedura constă în crearea și suturarea unuia sau mai multor pliuri în peretele gastric, cu fire chirurgicale neresorbabile.
În urma acestei proceduri, volumul stomacului este redus cu aproximativ 70%, ceea ce duce la restricția alimentelor consumate și la pierderea rapidă în greutate în perioada postoperatorie.
Cum funcționează?
Această procedură reduce cantitatea de alimente pe care stomacul tău o poate reține și, totodată te ajută să te simți sătul mai repede, dar și să rămâi sătul mai mult timp. În funcție de mărimea stomacului, chirurgul va creea unul sau două pliuri cu suturi neresorbabile. Pacienții pot slabi între 40-70% din excesul ponderal într-un an de zile.
Avantaje și dezavantaje
- Este o procedura mai puțin complicată, comparativ cu gastric sleeve;
- Recuperarea este mai rapidă deoarece nu presupune tăierea sau îndepărtarea unei porțiuni din stomac;
- Se poate realiza prin abord minim invaziv;
- Poate fi transformată într-o procedură mai complexă cum ar fi gastric sleeve;
- Nu afectează absorbția de nutrienți, iar pierderea în greutate este graduală;
Mini-bypass
By-pass-ul cu o singură deviere a circuitului alimentar sau mini by-pass-ul presupune micșorarea stomacului prin împărțirea acestuia în două zone – una dintre ele fiind activă. Ulterior, chirurgul va realiza un bypass al intestinului subțire, pe care îl va atașa la partea restantă a stomacului.
Cum funcționează?
Mini Bypass-ul este o procedură relativ ușor de realizat. Este o procedură de limitare a cantității de alimente ingerate și de malabsorbție de nutrienți din alimente de-a lungul tractului gastrointestinal.
Avantaje și dezavantaje
- Operația are o durată scurtă de până la 90 de minute;
- Pierderea în greutate are loc ca urmare a restricției de alimente și absorbției reduse de calorii;
- Afecțiunile asociate obezității se remit sau se rezolvă în perioada postoperatorie;
- Consumul de produse bogate în zahăr, grăsimi sau carbohidrați va fi redus deoarece organismul va simți un disconfort atunci când le consumi;
- Pot apărea dezechilibre de calciu și de fier seric în perioada postoperatorie;
Inelul gastric
Este un tip de chirurgie restrictivă și consta în montarea unui dispozitiv medical reglabil sub formă de bandă sau inel, ce poate fi umplut cu soluție salină, pentru a împarți stomacul în două porțiuni inegale. Porțiunea superioară din stomac este cea mică și comunică cu restul stomacului printr-un canal micșorat.
Cum funcționează?
Dispozitivul medical din silicon este plasat în jurul părții superioare a stomacului pentru a limita cantitatea de alimente pe care o persoană o poate mânca. Senzația de sațietate este dependentă de deschiderea dintre porțiunea mică a stomacului și restul acestuia. Cu cât stomacul este mai strangulat, cu atât trecerea alimentor va fi mai limitată. Mărimea deschiderii poate fi ajustată cu o soluție injectată printr-un orificiu de sub piele, corespunzătoare ritmului scăderii în greutate.
Avantaje și dezavantaje
- Are cea mai scăzută rată de complicații imediate intervenției chirurgicale;
- Dispozitivul medical poate fi îndepărtat sau reglat dacă este necesar;
- Are cel mai mic risc pentru deficiențe de vitamine și minerale;
- Sunt necesare vizite regulate la specialist pentru ajustarea inelului;
- Oferă o pierdere în greutate mai lentă și mai mică decât în cazul altor proceduri chirurgicale bariatrice;
- Există riscul de mișcare a dispozitivului (alunecare) sau de deteriorare a stomacului în timp (eroziune);
- Are mai puțin succes împotriva remiterii diabetului de tip 2;
Riscuri și complicații ale operațiilor de chirurgie bariatrică
Operațiile de chirurgie bariatrică au, în general, un risc redus de complicații, tehnicile chirurgicale fiind bine standardizate și descrise în literatura medicală. Însă, orice intervenție chirurgicală are riscuri. Riscurile sunt mai mari în cazul pacienților cu obezitate morbidă și/sau comorbidități asociate excesului ponderal.
- Ce spun studiile despre siguranța operațiilor de chirurgie bariatrică
- Tipuri de complicații ale operațiilor de chirurgie bariatrica
- Complicații intra-operator
- Complicații post operator
- Efecte secundare ale operațiilor de chirurgie bariatrică
Ce spun studiile despre siguranța operațiilor de chirurgie bariatrică
Procedurile bariatrice moderne au dovezi ample, inclusiv studii controlate randomizate care arată eficacitate și siguranță acestora. Operațiile de chirurgie bariatrică produc o pierdere durabilă în greutate, remisie completă și pe termen lung a diabetului de tip 2 în peste 80% cu efecte benefice asupra celorlalte comorbidități.
Informațiile colectate din bazele de date a 247 de Centre de Excelență în Bariatrie din SUA, referitoare la peste 110.000 de pacienți, indică faptul că riscul de deces după 90 de zile de la intervenție este în medie de 0,35%. Această rată este similară cu ratele de complicații după colecistectomie.
Un studiu de comparație a ratei de mortalitate în SUA în cazul chirurgiei elective, arăta că doar proteza de șold a fost la fel de sigură ca și chirurgia bariatrică.
Tipuri de complicații ale operațiilor de chirurgie bariatrica
Operațiile de chirurgie bariatrica se pot efectua atât minim-invaziv, cât și classic, sub anestezie generala. Posibile complicații la care sunt supuși pacienții care aleg să slăbească cu ajutorul chirurgiei bariatrice sunt:
- Complicații intra-operator
- Complicații post operator
- Complicații intra-operator
Operațiile de chirurgie bariatrica se efectuează sub anestezie generală. În cazul pacienților cu exces ponderal, există riscuri precum:
- dificultate în a localiza venele pentru administrarea intravenoasă a anesteziei,
- determinarea dozei corecte de medicamente,
- dificultăți de intubare,
- apnee și hipoventilație.
Alte riscuri asociate operațiilor de chirurgie bariatrica sunt riscurile chirurgicale din timpul operației. Acestea pot fi:
- lezarea organelor adiacente (vase de sânge, nervi, intestin, ficat);
- hemoragie;
- creșterea presiunii abdominale care poate determina alte complicații;
Complicațiile post-operator
Anumite complicații după operația bariatrică pot fi severe și trebuie tratate prompt. Complicațiile se împart în două grupe: acute și pe termen lung.
Complicațiile acute, care apar la 5-10% dintre pacienți, în funcție de procedură, riscul pacientului, vârstă sunt: hemoragie, obstrucție intestinală, scurgeri anastomotice, aritmii și embolii pulmonare, colecistita, sângerări la nivelul inciziei, infecții de plagă.
Fistula reprezintă o complicație severă a operațiilor de bariatrie. O fistulă crește morbiditatea generală la 61% și mortalitatea la 15%. Un alt tip de fistulă severă este fistula gastropleurala. Este însă o complicație rară.
Complicațiile pe termen lung pot fi derutante atât pentru pacient cât și pentru medicul chirurg. Acestea pot fi: deficiențe nutriționale, hernii interne, și tulburări emoționale.
Efecte secundare ale operațiilor de chirurgie bariatrica
Există o varietate de efecte secundare asociate cu chirurgia bariatrică. Există, de asemenea, efecte secundare pe termen lung ale chirurgiei bariatrice. Acestea pot varia de la ușoare la mai severe. Unele dintre cele mai comune includ:
- Reflux gastric acid
- Greață și vărsături cronice
- Dilatarea esofagului
- Incapacitatea de a mânca anumite alimente
- Sindromul de dumping
- Malnutriție
- Carențe
- Căderea părului
- Hipoglicemia
Recuperarea după operația de bariatrie
Recuperarea după operația de bariatrie este graduală și depinde de mai mulți factori, precum individualitatea cazului, abordarea chirurgicală, și starea de sănătate a pacientului. În general, în cazul în care nu există complicații, pacienții își pot relua o parte sau toate activitățile normale, care nu presupun un efort fizic mare, într-un timp foarte scurt.
Cât durează recuperarea după operația de bariatrie?
Majoritatea pacienților se recuperează destul de repede după o intervenție chirurgicală de slăbire și se simt gata să revină la activitățile normale după câteva zile. În cazul în care operația se efectuează laparoscopic, recuperarea este rapidă, având totodată și un risc mic de complicații intra și post operator.
Recuperarea după operația de bariatrie poate dura de la o săptămână până la 3-4 saptamani. Durerile post-operatorii se vor diminua și ele în timp, iar inciziile se vor închide destul de repede.
Ce se întâmplă după operația de bariatrie?
În cazul în care operația a fost efectuată laparoscopic, pacienții vor fi internați în spital pentru o zi sau două.
În primele zile după operație, pacienții pot acuza stări de greață și vomă, oboseala, dureri la locul inciziei, flatulență, dureri de cap, probleme ale tranzitului intestinal, precum și schimbări de emoționale. Unii pacienți au, de asemenea, dureri de gât și umăr, care apar din cauza gazului folosit în timpul intervenției chirurgicale.
După orice intervenție chirurgicală de slăbire, pacienții vor trebui să ia suplimente de vitamine și minerale. Pentru a evita deshidratarea, este important ca pacienții să consume cel puțin 2l de apă pe zi.
- Exerciții fizice. Pentru a evita tromboza, imediat după operație este recomandat ca pacientul să facă plimbări sau deplasări mici, prin casă sau afară. La scurt timp după operație, în funcție de recomandările chirurgului, pacientul poate începe exercițiile fizice, sau mersul la sală.
- Condus. Pacienții pot conduce de îndată ce pot purta confortabil centură de siguranță și se simt capabili.
- Sarcina. Deși pierderea în greutate poate îmbunătății fertilitatea, nu este recomandat ca pacienta să rămână însărcinată timp de un an după operație, deoarece pierderea în greutate poate avea efecte asupra fătului.
- Starea psihologică. Schimbarea metabolică prin care trece pacientul, cumulată cu regimul alimentar restricționat, și pierderea în greutate, pot afecta starea emoțională a pacienților. Pentru mulți dintre pacienți, operația de bariatrie înseamnă o schimbare totală a stilului de viață. Greutatea corporală pe care pacienții o pierd într-un timp scurt, îi poate face pe unii dintre ei de nerecunoscut.
- Exces de piele. În funcție de greutatea inițială, precum și de kg pierdute, unii dintre pacienți rămân cu exces de piele.
Recomandări alimentare după operația de bariatrie
Cele mai frecvente proceduri de chirurgie bariatrica sunt cele restrictive sau malabsorptive de nutrienți. Că urmare, pacienții vor trebui să urmeze pentru 4 săptămâni un regim alimentar recomandat de medicul curant.
După operație, în prima săptămână pacienții vor urma o dietă lichidă, urmând ca în saptama doua să se treacă o dietă moale, de consistență păstoasă. La câteva săptămâni după operație, pacientul va începe să consume din nou alimente solide, însă în cantități mici, iar mâncare trebuie să fie mestecată bine.
Pentru a compensa deficiența de vitamine și minerale, care poate aparea în urma operației, pacienții vor trebui să ia suplimente alimentare recomandate de un medic nutriționist sau de către chirurgul care a efectuat operația. Mai mult, pacienții vor trebui să fie atenți și la cantitatea de proteine pe care o consuma.
Există, de asemenea, și alimente care nu mai pot fi consumate după operație precum dulciuri, băuturi carbogazoase, alimente cu conținut ridicat de grăsimi, zahar, mâncare de tip fast-food.
Pentru mai multe informații și programări sunați la 021.323.00.00 sau dați click AICI.
#ce este obezitatea #tipuri de obezitate #gradele de obezitate #obezitate grad 1 #obezitate grad 2 #obezitate grad 3 #cauzele obezitatii #cel mai bun tratament pentru obezitate #calculator obezitate #de la cate kg esti obez #tratament obezitate #obezitate abdominala #oameni obezi #obezitatea morbida #regim alimentar obezitate gradul 1 #talie obezitate #obezitate #gtade obezitate #operatie obezitate #cauze obezitate #tratament obezitate #indice obezitate #chirurgie obezitate
13-07-2022
Publicat de:
Stefan Tuca
, Gabriel Ionut Matei
, Raluca Hanes
,
Clinica de Diagnostic Gral