Colicile la bebeluși - ce sunt, cauze, simptome, diagnostic, tratament, urmări
Doresc sa aflu mai multe detalii
În acest articol, poți descoperi mai multe detalii despre colici la bebeluși: cauze, simptome, remedii și metode de prevenție.
- Ce sunt colicii/colicile
- Cât durează colicile
- Care sunt cauzele colicilor
- Simptome colici
- Complicațiile colicilor
- Diagnosticarea colicilor
- Tratament colici
- Cum previi colicile
Ce sunt colicii/colicile
Mulți părinți se întreabă ce sunt colicii/colicile bebelușului. Când discută despre colici bebeluși, medicii le definesc ca fiind episoade frecvente și prelungite de plâns intens sau de agitație, la un bebeluș perfect sănătos. Este, de altfel, motivul pentru care colicile sunt atât de frustrante pentru părinți, care se găsesc în situația de a nu-și putea liniști bebelușii, indiferent ce ar face.
Episoadele de colici debutează adeseori seara, când părinții sunt obosiți, iar bebelușii sunt adesea suprastimulați. Trebuie ca toți părinții să fie asigurați de faptul că declanșarea colicilor nu are nicio legătură cu modul in care este ingrijit bebelusul și că nu sunt vinovați pentru aceste reprize de plâns.
Cât durează colicile
Conform definițiilor medicale, colicile apar în jurul vârstei de 3 săptămâni. Dacă apar colici la bebeluși de 1 săptămână, ele ar trebui privite ca pe un semnal de alarmă, care impune o evaluare medicală promptă.
Dacă te întrebi cât durează colicile la bebeluși, ei bine, unii copii plâng cel puțin 3 ore pe zi, în perioada de vârf a colicilor. În general, în jurul vârstei de 3 luni, episoadele de colici încep să se rărească, să se scurteze și să scadă în intensitate, până la dispariția completă.
Este nerealist ca părinții să primească un calendar precis al acestor colici abdominale: copiii sunt diferiți, se dezvoltă diferit, unii bebeluși pot să nu aibă colici deloc, în timp ce alții pot avea colici până spre vârsta de 6 luni.
Care sunt cauzele colicilor
Cauzele determinante pentru colici la bebeluși sunt încă necunoscute. Studiile efectuate până în prezent sugerează că ar putea fi vorba despre un cumul de factori, dar oamenii de știință nu au reușit să explice de ce ele debutează spre finalul primei luni de viață, de ce la bebelușul la 6 săptămâni nu se depășește încă această etapă, de ce se încordează bebelușul în timpul colicilor, chiar și în absența unor simptome digestive, sau de ce există sunete care liniștesc bebelușii în perioada colicilor, dacă ele sunt generate de un disconfort intestinal.
Posibilii factori determinanți ai colicilor care au fost studiați până în prezent sunt:
- Un sistem digestiv imatur;
- Un dezechilibru la nivelul florei intestinale;
- Intoleranțele sau alergiile alimentare;
- Supraalimentarea, subalimentarea sau dificultățile de eliminare a aerului din stomac;
- O formă aparte de migrenă a bebelușilor;
- Stresul și anxietatea care caracterizează dinamica familiei.
Simptome colici
Deși colicile la bebelușii de 2 săptămâni sunt ceva mai rar întâlnite, ele nu sunt imposibile. În general, colicile sunt descrise ca episoade de plâns care durează minimum 3 ore pe zi, apar în cel puțin 3 zile pe săptămână și durează minimum 3 săptămâni.
Colicile la nou-născuți sunt însoțite de următoarele simptome:
- Plâns intens, care sună mai mult ca un țipăt sau ca un mod de expresie a durerii;
- Plâns fără o cauză evidentă, diferit de plânsul care exprimă foamea sau care atrage atenția asupra scutecului murdar;
- Agitație maximă, chiar după ce episodul de plâns s-a încheiat;
- Episoade de plâns previzibile, care apar aproximativ la aceeași oră, în special seara;
- Înroșirea feței bebelușului în timpul reprizelor de plâns;
- Tensiune musculară în timpul reprizelor de plâns: bebelușul trage genunchii la piept sau întinde picioarele într-o poziție aproape rigidă, dă din mânuțe, încleștează pumnii, arcuiește spatele sau își încordează abdomenul.
Uneori, cât țin colicii depinde de momentul în care micuțul reușește să elimine gazele din intestin sau să aibă scaun. Alteori, în cazul unui bebeluș de 6 săptămâni se poate observa calmarea mai rapidă, atunci când acesta este înfășat. Acest tip de criză de plâns la bebeluși poate părea înfricoșător pentru părinți, care nu reușesc să amelioreze aceste simptome colici, indiferent ce ar face.
Complicațiile colicilor
Deși simptomele colicilor sunt impresionante, realitatea este că aceste episoade nu au niciun impact pe termen scurt sau lung asupra sănătății bebelușului. Pe de altă parte, colicile sunt extrem de stresante pentru părinți, studiile demonstrând existența unei legături directe între colicile bebelușului și următoarele probleme:
- Un risc crescut de depresie postpartum;
- Renunțarea prematură la alăptat;
- Sentimente de vinovăție, epuizare, neajutorare sau furie.
Diagnosticarea colicilor
Nu există metode de diagnostic special dedicate colicilor. În acest caz, diagnosticul este mai degrabă unul de excludere, medicul pediatru examinând bebelușul și concluzionând că acesta este sănătos, înainte de a ridica ipoteza colicilor.
În timpul vizitei medicale, te poți aștepta la:
- Măsurarea lungimii, greutății și circumferinței capului bebelușului;
- Auscultația inimii, plămânilor și sunetelor abdominale;
- Examinarea membrelor, degetelor de la mâini și de la picioare, a ochilor, urechilor și organelor genitale;
- Evaluarea reacției bebelușului la atingere și la mișcare;
- Examinarea atentă pentru identificarea unor eventuale simptome cutanate ale unor iritații sau inflamații care ar putea semnala o alergie sau o intoleranta la lactoza.
Tratament colici
Dacă ar exista un tratament colici bebeluși universal, toți părinții s-ar grăbi să apeleze la el. Din păcate, nu există medicamente pentru colici care să funcționeze la toți bebelușii sau un tratament colică abdominală similar celor pentru adulți.
Totuși, părinții pot obține o ameliorare a simptomelor colicilor, apelând la o serie de remedii și combinații de remedii.
Tratament medicamentos pentru colici
Se vorbește despre picături pentru colici nou-născuți și despre eficiența lor - ele par să rezolve ca prin minune problema la unii copii, rămânând complet inutile la alții.
Există două tipuri de picături colici bebeluși:
- Probioticele sunt considerate cele mai bune picături pentru colici bebeluși, pentru că se presupune că ajută la reglarea florei intestinale și, în consecință, a tranzitului digestiv. Atunci când apelezi la acest tip de sirop colici, asigură-te că e vorba despre un dozaj și o selecție de tulpini bacteriene adecvate pentru această vârstă. Ca idee, nu ar trebui să administrezi copilului niciun fel de remedii colici fără să discuți în prealabil cu medicul pediatru;
- Simeticona bebeluși este cea de-a doua categorie de tratament anti colici. Simeticona este un compus care determină unirea bulelor mici de gaze din intestin, facilitând eliminarea lor și reducerea disconfortului abdominal și a balonării. Din păcate, experiența a demonstrat deja diferența dintre colici și gaze și faptul că multe colici la bebeluși nu au legătură cu sistemul digestiv, caz în care nici simeticona nu poate fi de mare ajutor.
Remedii pentru colici - alimentația mamei
Există o mulțime de remedii pentru colici, dar primul lucru pe care trebuie să îl știi este că ele nu funcționează la fel de eficient pentru toți copiii. În ceea ce privește alimentația în timpul alăptării împotriva colicilor, părerile sunt împărțite, la fel și experiențele mamelor.
Există o teorie conform căreia mama care alăptează trebuie să evite alimentele care generează gaze sau care fermentează: fasolea, mazărea, varza și legumele înrudite cu aceasta și așa mai departe. La unii bebeluși, această modificare a alimentației mamei este de ajutor în reducerea episoadelor de colici; la alții, ea rămâne fără ecou.
O altă teorie este aceea că bebelușul poate manifesta unele intoleranțe digestive, uneori ca urmare a unui deficit enzimatic temporar, alteori, consecutiv unei alergii. Cazul cel mai comun este cel al lactatelor de vacă, pe care un număr relativ mare de bebeluși nu le tolerează bine în primele luni; eliminarea lor din dieta mamei are un impact pozitiv.
Alți specialiști sunt de părere că mama ar trebui să aibă o alimentație variată și sănătoasă, în perioada alăptării, și să urmărească o eventuală corelație între un anumit aliment și un nivel crescut de disconfort abdominal la bebeluș. Doar în acest caz, ar trebui să își pună problema eliminării respectivului aliment din dieta proprie.
Leacuri bătrânești pentru colici la bebeluși
Colicile la bebeluși sunt vechi de când lumea, motiv pentru care există o serie de leacuri bătrânești pentru colici la bebeluși. Unele dintre ele - să îi dai bebelușului să molfăie un colț de păturică îmbibat în alcool - sunt de neconceput în prezent, când știm ce impact are alcoolul asupra creierului în formare.
Altele, cum sunt înfășatul, legănatul sau zgomotul alb (obținut prin prelungirea sunetului ș ori cu ajutorul uscătorului de păr sau al aspiratorului), își demonstrează și în prezent eficiența, chiar dacă nu toți micuții reacționează la fel de bine.
Poziții pentru calmarea colicilor
Părinții au observat că există și unele poziții pentru calmarea colicilor, dar, înainte de a aborda acest subiect, trebuie să facem o precizare foarte importantă: recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, a Academiei Americane de Pediatrie și a tuturor autorităților competente în domeniul sănătății recomandă ca bebelușii să fie culcați doar pe spate și să fie supravegheați îndeaproape de un adult, dacă sunt așezați în altă poziție.
Unii dintre părinți au observat o reducere a intensității colicilor, atunci când bebelușii stau pe burtică. Poate fi vorba despre presiunea uniformă aplicată pe peretele abdominal, care contribuie la reducerea disconfortului local, sau despre o limitare a mișcărilor în această poziție. În orice caz, copilul trebuie supravegheat continuu, atunci când este pus în această poziție.
Cum previi colicile
Având în vedere faptul că nu se cunosc cauzele precise ale colicilor, prevenirea lor este dificilă. S-a observat, totuși, că există unele comportamente parentale care se asociază cu o reducere a incidenței colicilor:
- Utilizarea sistemelor de purtare ergonomice, care încurajează contactul fizic prelungit între bebeluș și părinte;
- Prelungirea contactului piele pe piele;
- Întreruperea frecventă a mesei și ținerea bebelușului la verticală, pentru a elimina aerul înghițit de mai multe ori în timpul suptului;
- Prevenirea suprastimulării, care poate apărea extrem de ușor la această vârstă fragedă.
Deși colicile bebelușului sunt un simptom deranjant, frustrant și stresant, este bine să îți amintești că ele nu au niciun impact asupra stării lui de sănătate. Dacă ai motive de îngrijorare, contactează medicul pentru o evaluare completă a micuțului, astfel încât să elimini alte posibile cauze pentru reprizele de plâns prelungit.
Bibliografie
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/colic
- https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/crying-colic/Pages/Colic.aspx
- https://familydoctor.org/condition/colic/
- https://www.whattoexpect.com/first-year/health-and-safety/what-is-colic/
- https://www.webmd.com/parenting/baby/what-is-colic
- https://raisingchildren.net.au/newborns/behaviour/crying-colic/colic
- https://www.nhs.uk/conditions/colic/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/symptoms-causes/syc-20371074