Consultul la medicul ginecolog. Ce se intampla de fapt in timpul consultatiei?
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cand trebuie sa mergi la medicul ginecolog?
1. In perioada de pubertate consultatia este bine sa se desfasoare cu pacienta insotita de mama acesteia pentru a oferi mai mult confort si siguranta. Medicul ginecolog te poate informa in privinta modificarilor ce au loc in corpul tau, ce se intampla la menstruatie, cum poti manageria sindromul premenstrual, cum sa alegi si sa folosesti corect un absorbant - toate sunt informatii importante catre o viata sanatoasa. Tot acum este recomandat ca pacienta sa fie informata in privinta vaccinului care previne infectia cu Human Papilloma Virus (HPV).
Trebuie subliniat faptul ca vaccinul nu are scop curativ si ca el nu exclude screeningul anual prin examen citologic Babes Papanicolau (exista tipuri de cancere de col care nu sunt cauzate de virusul HPV). Se pot discuta aspecte despre debutul vietii sexuale, metode de protejare impotriva bolilor cu transmitere sexuala sau a unei sarcini nedorite, dar si care sunt primele semnale de alarma care ar trebui sa te trimita la un consult de urgenta la medicul ginecolog.
2. Consultul anual este un gest mic ce poate preveni multe probleme care pot avea un prognostic nefavorabil. Consilierea pacientei alaturi de examenul citologic, examenul senologic si ecografia endovaginala sunt elemente ce exclud patologii care devin simptomatice doar in stadii avansate. In cazul in care rezultatul examenului Babes Papanicolau este unul modificat, completarea investigatiilor cu colposcopie si tipaj ADN HPV in functie de cazuri, poate ghida conduita ulterioara a pacientei in privinta urmaririi prin citologii repetate sau biopsierea acestor leziuni.
3. Consultul preconceptional este util in diagnosticarea unor patologii pe care pacienta nu le cunostea inainte de sarcina, dar o data diagnosticate si tratate, asigura o evolutie cat mai armonioasa pe parcursul celor 9 luni. Sarcina este unul dintre momentele in care vizitele la medicul ginecolog sunt mai frecvente, si probabil cele mai placute - consilierea, masurarea tensiunii arteriale si o ecografie de biometrie a fatului sunt elemente care nu lipsesc in timpul consultatiei. Dupa perioada de lehuzie - 6 saptamani - consultul care include recoltarea examenului citologic si stabilirea unei metode de contraceptie daca este solicitata, sunt inceputul reluarii rutinei pacientei pentru controlul anual la medicul ginecolog
4. Consultul pentru infertilitate - desi este un cuvant dur "infertiliate", daca nu se obtine o sarcina intr-un an in cazul in care pacienta are varsta sub 35 de ani, sau 6 luni in cazul in care varsta pacientei depaseste 35 de ani, se recomanda un consult la medicul ginecolog. Se recomanda ca aceasta consiliere sa fie una de cuplu, deorece cauzele de infertilitate masculina sunt la fel de frecvente ca si cele de cauza feminina.
5. Consultul in menopauza include si de data aceasta examinarea citologica a colului uterin.
Femeia matura (dupa 45 de ani) trebuie sa inceapa si screeningul pentru cancer mamar prin efectuarea mamografiei bilaterale. Ecografia endovaginala completeaza consultul. In cazul pacientelor cu menopauza precoce (ex postchirurgical) se pot discuta optiunile administrarii terapiei de substitutie hormonala, care poate preveni atat aparitia osteoporozei cat si afectarea cardiovasculara cauzata de privarea de estrogeni.
6. Consultul de urgenta - un consult pe care incercam sa il prevenim prin controalele anuale, dar in caz de sangerare vaginala abundenta/sangerare vaginala in menopauza/sangerare vaginala in sarcina, durere abdominala, noduli palpabili la nivelul sanilor sau durere la nivelul acestora, se recomanda efectuarea unui consult de urgenta pentru a stabili si trata cauza cat mai rapid.
Indiferent de varsta sau perioada vietii (adolescenta, sarcina, lehuzie, menopauza) exista o multitudine de subiecte si intrebari la care medicul tau ginecolog iti poate raspunde.
Medicul ginecolog va asteapta pentru a avea grija de sanatatea dumneavoastra!
Programeaza-te la Dr. Natalia Buinoiu, medic specialist obstetrica-ginecologie in Clinica GRAL Stefan cel Mare la 021 323 0000 sau pe email: programari@gralmedical.ro pentru consultatii in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sau contra cost