Crioablația în tumorile canceroase
Doresc sa aflu mai multe detalii
În acest articol, vom discuta în amănunt despre crioablație ca metodă de intervenție în cazul tumorilor maligne: în ce constă procedura, cum se realizează, căror organe i se poate aplica, ce beneficii, riscuri și limitări presupune.
-
- Ce este crioablația?
- Care este principiul de acțiune al crioablației?
- În ce situații este utilizată crioablația?
- În ce constă crioablația?
- Crioablatia în tumorile canceroase - efecte secundare
- Crioablația versus tratamentul chirurgical clasic
- Avantajele crioablației
- Dezavantajele crioablației
Ce este crioablația?
Crioablația este o procedură medicală care folosește frigul, pentru a distruge anumite țesuturi. Aplicabilitatea sa e cunoscută de multă vreme în domeniul cardiovascular, unde se folosește cu succes în tratamentul aritmiilor, dar s-a descoperit relativ recent că oferă rezultate promițătoare și în tratamentul tumorilor.
Crioablația, cunoscută și sub denumirea de crioterapie, se folosește în abordarea terapeutică a tumorilor canceroase și precanceroase. Tehnica propriu-zisă variază în funcție de organul afectat. De pildă, în cazul cancerului de piele, medicul aplică azot lichid direct pe leziune, „înghețând” celulele tumorale. În cazul cancerului localizat la nivelul unui organ intern, medicul utilizează un cateter cu ajutorul căruia ajunge în proximitatea ori în interiorul tumorii; odată cateterul poziționat corect, prin acesta se introduce azotul lichid, care va acționa local.
Care este principiul de acțiune al crioablației?
Înghețarea rapidă a țesuturilor împiedică procesele de deshidratare celulară. Apa blocată în mediul intracelular îngheață, formând cristale ascuțite care determină moartea imediată. Cristalele de gheață deteriorează organitele celulare și perforează membrana celulară, ducând la pierderea electroliților, în momentul dezghețării.
În ce situații este utilizată crioablația?
Crioablația se numără printre alternativele de tratament când vine vorba despre anomalii ale celulelor cervicale și despre carcinomul cutanat cu celule bazale.
Studiile au demonstrat că metoda crioablației poate fi folosită în condiții de siguranță și pentru alte tipuri de cancer:
- Cancer renal;
- Cancer pulmonar în faze avansate;
- Cancer hepatic;
- Cancer de prostată;
- Cancer osos;
- Cancer mamar.
În unele cazuri, crioablația se folosește și pentru a ameliora durerea determinată de metastazele osoase ori de alte tipuri de metastaze. De asemenea, procedura poate fi folosită în tratamentul tumorilor de mari dimensiuni, care nu pot fi rezecate chirurgical.
În ce constă crioablația?
Crioterapia poate fi aplicată în diverse moduri, în funcție de localizarea tumorii vizate. Astfel:
- Agentul de răcire se poate aplica direct pe piele, în cazul cancerului cutanat;
- Agentul de răcire poate fi aplicat în zona colului uterin, prin utilizarea unui speculum vaginal;
- Cu ajutorul unui cateter, în cazul cancerului localizat la nivelul organelor interne;
- Percutanat, pentru tratarea cancerului renal sau de prostată.
Medicul ce recomandă procedura de crioterapie va oferi informații detaliate despre tehnica potrivită în cazul fiecărui pacient.
Crioablația prin cateterizare
Crioablația prin cateterizare se utilizează în cazul tumorilor organelor interne. Intervenția se realizează, de regulă, sub anestezie generală și este precedată de investigații imagistice (ecografie, tomografie) care oferă detalii despre forma, dimensiunile și localizarea tumorii.
Înainte de intervenție se efectuează un consult anesteziologic menit să identifice eventuali factori de risc. Este interzis consumul de alimente sau băuturi, cu câteva ore înainte de operație.
În cazul unei tumori pulmonare, medicul va accesa formațiunea patologică, folosind un bronhoscop prin intermediul căruia azotul lichid este introdus exact în zona în care trebuie să acționeze. Procedura este repetată până la congelarea tumorii, pe care medicul o va extrage cu ajutorul unui forceps.
În cazul unei tumori localizate la nivelul altui organ, se folosește un cateter care accesează tumora pe cale venoasă.
În cancerul de prostata, cancerul renal sau cancerul hepatic, se poate utiliza o tehnică denumită crioablație percutanată, efectuată laparoscopic sau sub ghidaj ecografic ori radiologic.
Crioablatia în tumorile canceroase - efecte secundare
Eventualele efecte secundare ale crioablației depind de organul care a fost tratat. Medicul oferă informații complete despre posibilele riscuri și efecte adverse înainte de procedură, dar e important să știi că majoritatea pacienților se recuperează în doar câteva zile, fără niciun fel de complicații.
Crioablația în tumorile de col uterin se poate solda cu durere moderată, asemănătoare durerii menstruale, timp de aproximativ o zi, și sângerare vaginală ușoară, până la 4 săptămâni.
Crioablația la nivelul organelor interne poate fi urmată de durere sau disconfort, timp de câteva zile. Uneori, se produc sângerări în zona tratată, motiv pentru care tensiunea arterială și pulsul vor fi atent monitorizate. Este posibilă deteriorarea țesuturilor sănătoase, aflate în proximitatea zonei tratate, lucru pe care medicul îl va evita cât de mult va putea.
Crioablația versus tratamentul chirurgical clasic
Modalitatea de tratament aleasă de către medic depinde mult de o serie de detalii particulare ale fiecărui caz în parte.
Intervenția chirurgicală poate vindeca anumite tipuri de cancer și poate fi folosită pentru tumori de dimensiuni relativ mari. Extirparea chirurgicală are avantajul de a furniza probe complete pentru examenul anatomopatologic și, în unele cazuri, poate fi efectuată prin tehnici minim invazive.
Pe de altă parte, o intervenție chirurgicală presupune o internare de câteva zile, o perioadă de recuperare mai lungă și mai multe riscuri. Formele avansate de cancer pot evolua în continuare, în ciuda operației.
Crioablația poate trata tumori în cazul cărora intervenția chirurgicală e riscantă sau contraindicată, din cauza unor probleme de sănătate ale pacientului. În cazul în care este necesar, procedura de crioablație poate fi repetată, pentru înlăturarea completă a tumorii. Riscul de sângerare este mai redus decât în cazul intervenției chirurgicale, perioada de recuperare este mai mică și, de multe ori, nu este nevoie decât de spitalizare de zi.
Crioablația are și dezavantaje: succesul este mai mare în cazul tumorilor de dimensiuni relativ mici, iar dacă procedura (efectuată în orb) nu îndepărtează toate celulele tumorale, cancerul poate reveni.
Avantajele crioablației
Crioablația ca metodă de tratament împotriva cancerului prezintă o serie de avantaje mai puțin evidente pentru necunoscători:
- Zona de ablație poate fi monitorizată în timp real, datorită faptului că apa înghețată din țesuturi devine vizibilă ecografic, prin rezonanță magnetică nucleară sau la tomograf;
- Zona de ablație este foarte bine demarcată, periferia acesteia marcând limita de 0 grade Celsius, ceea ce înseamnă că medicul are un control superior în ceea ce privește eliminarea marginilor tumorale;
- Crioablația este mai puțin dureroasă decât alte metode de ablație. Ea poate fi efectuată sub sedare moderată, cu internare de zi, ceea ce reduce riscurile asociate unei spitalizări prelungite;
- Deoarece efectul crioablației se datorează unui factor mecanic, el poate fi monitorizat prin metode imagistice, inutile în cazul ablației prin radiofrecvență;
- Crioablația declanșează un răspuns imun puternic, ceea ce face ca anticorpii să atace și să distrugă celulele tumorale care nu au fost afectate de procedură.
Dezavantajele crioablației
Crioablația este o procedură, în general, sigură. Totuși, în cazul crioablației unor tumori de dimensiuni mari, localizate la nivel hepatic, a fost descrisă evoluția unui răspuns inflamator exagerat care a determinat hipotensiune, insuficiență respiratorie, coagulare intravasculară diseminată și insuficiență multiplă de organ.
Deoarece crioablația nu are efect coagulant la nivelul vaselor de sânge lezate, procedurii i se poate asocia o hemoragie dificil de controlat.
Crioablația este o tehnică de tratament care folosește temperaturile scăzute pentru tratarea unor forme de cancer. Există o serie de riscuri asociate acestei proceduri, dar, în cazurile în care ea este indicată, beneficiile sunt semnificative.
Bibliografie:
„Cryoablation for Cancer - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2017, www.mayoclinic.org/tests-procedures/cryoablation-for-cancer/about/pac-20385216
„Cryoablation for Kidney Cancer: Efficacy, Procedure, and Outlook.” Www.medicalnewstoday.com, 31 May 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/cryoablation-for-kidney-cancer
„Cryosurgery to Treat Cancer - National Cancer Institute.” Www.cancer.gov, 9 Sept. 2005, www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/surgery/cryosurgery#what-is-cryosurgery
„Cryotherapy Treatment for Cancer | Cancer Research UK.” Www.cancerresearchuk.org, www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/other/cryotherapy
Erinjeri, Joseph P., and Timothy W.I. Clark. „Cryoablation: Mechanism of Action and Devices.” Journal of Vascular and Interventional Radiology, vol. 21, no. 8, Aug. 2010, pp. S187–S191, europepmc.org/backend/ptpmcrender.fcgi?accid=PMC6661161&blobtype=pdf, https://doi.org/10.1016/j.jvir.2009.12.403
Https://Www.cancer.gov/Publications/Dictionaries/Cancer-Terms/Def/Cryoablation. Www.cancer.gov, 2 Feb. 2011, www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/cryoablation
Krans, Brian. „Cryosurgery.” Healthline, Healthline Media, 7 Aug. 2012, www.healthline.com/health/cryosurgery
Kwak, Kijung, et al. „Recent Progress in Cryoablation Cancer Therapy and Nanoparticles Mediated Cryoablation.” Theranostics, vol. 12, no. 5, 2022, pp. 2175–2204, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8899563/#:~:text=Cryoablation%20Cancer%20Therapy%20and%20Action%20Mechanism%20Although%20the, https://doi.org/10.7150/thno.67530
Sursa foto: Shutterstock