Cum prevenim diabetul zaharat?

Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Sfaturi pentru prevenirea diabetului zaharat
Dr. Gaita Isabela, Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca frecventa diabetului zaharat a crescut ingrijorator in ultimii ani ca o consecinta directa a consumului caloric crescut si a modului de viata sedentar si nu in ultimul rand a stresului.
De obicei, aceasta boala apare la obezi cu varsta peste 40 ani dar castiga teren la tineri si chiar la copii, acest fapt fiind neobisnuit in trecut.
Este diabetul zaharat o boala pe care trebuie sa o acceptam ca un tribut platit comfortului sau avem mijloace sa o tinem la distanta? Raspunsul este categoric da, cu implicarea activa a fiecarei persoane aflate la risc, printr-un stil de viata responsabil si vigilenta crescuta in fata tentatiilor.
Reguli importante ce trebuiesc respectate pentru a preveni diabetul:
Adoptarea unei diete sanatoase
- nu consumati produse tip fast-food si semipreparate. Acestea contin multe grasimi saturate, sodiu, colesterol si aditivi alimentari (conservanti, potentiatori de aroma);
- nu consumati sucuri din comert. De asemenea, este preferabil sa consumati fructele intregi si nu doar sucul lor, care creste rapid glicemia si este saracit de vitaminele si antioxidantii care se gasesc in pulpa fructului;
- nu consumati zahar si produse de cofetarie si patiserie. Ca indulcitori se pot folosi siropul de agave (are continut caloric similar zaharului dar index glicemic mic) sau extractul din stevia rebaudiana, indulcitor natural fara efecte nedorite;
- introduceti in dieta cereale integrale (paine integrala, paste din grau integral, orez nedecorticat, fulgi de ovaz, de hrisca, tarate de grau);
- consumati multe legume si fructe proaspete;
- consumati intre mese cantitati mici de nuci, alune, migdale sau fistic care contin grasimi esentiale benefice;
- cresteti aportul de peste, in special oceanic (somon, ton, macrou, hering, sardine datorita bogatiei in acizi grasi omega 3).
- nu consumati produse tip fast-food si semipreparate. Acestea contin multe grasimi saturate, sodiu, colesterol si aditivi alimentari (conservanti, potentiatori de aroma);
- nu consumati sucuri din comert. De asemenea, este preferabil sa consumati fructele intregi si nu doar sucul lor, care creste rapid glicemia si este saracit de vitaminele si antioxidantii care se gasesc in pulpa fructului;
- nu consumati zahar si produse de cofetarie si patiserie. Ca indulcitori se pot folosi siropul de agave (are continut caloric similar zaharului dar index glicemic mic) sau extractul din stevia rebaudiana, indulcitor natural fara efecte nedorite;
- introduceti in dieta cereale integrale (paine integrala, paste din grau integral, orez nedecorticat, fulgi de ovaz, de hrisca, tarate de grau);
- consumati multe legume si fructe proaspete;
- consumati intre mese cantitati mici de nuci, alune, migdale sau fistic care contin grasimi esentiale benefice;
- cresteti aportul de peste, in special oceanic (somon, ton, macrou, hering, sardine datorita bogatiei in acizi grasi omega 3).
Un stil de viata activ
Se realizeaza simplu: de 4-5 ori pe saptamana faceti plimbari lungi de minim 45 min, in pas vioi, urcati si coborati scarile pe care le intalniti fara ajutorul liftului sau scarilor rulante, iar pentru cei mai tineri si mai activi participarea la un program de exercitii aerobe este de real folos.
Stoparea fumatului
La fumatori creste semnificativ frecventa diabetului.
Controlul factorilor de stres
Studiile arata o legatura directa intre stress si cresterea glicemiilor.
Controlul greutatii
Mentinerea unui index de masa corporala normal, sub 25, este usor de obtinut in conditiile in care se adopta o alimentatie sanatoasa, se intrerupe fumatul si consumul excesiv de alcool, pe fondul unui stil de viata activ si a unei abordari intelepte a evenimentelor stresante.Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00