Cum stii ca suferi de tahicardie?
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cu siguranță ai experimentat măcar o dată acea senzație când inima începe să bată mai repede decât de obicei, ca și cum ar alerga în piept. În termeni medicali, acest incident este denumit tahicardie. În articolul de față, poți descoperi ce este tahicardia, care sunt cauzele și simptomele sale, cum se poate trata și ce complicații poate genera.
- Ce este tahicardia
- Tipuri de tahicardie
- Cauzele tahicardiei
- Simptomele tahicardiei
- Diagnostic tahicardie
- Tratament tahicardie
- Complicații tahicardie
Ce este tahicardia?
Tahicardia este adesea descrisă de către pacienți ca „puls mare”; când se prezintă la medic, ei solicită, adesea, „medicamente pentru puls mărit” sau „medicamente care scad pulsul”.
În termeni medicali, tahicardia descrie o frecvență cardiacă mai mare de 100 bătăi pe minut. Există multe tipuri de aritmii care pot evolua însoțite de tahicardie sau care pot determina tahicardie.
Un ritm cardiac crescut nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Uneori, frecvența cardiacă se intensifică, drept urmare a efortului fizic, atunci când faci sport sau când desfășori o altă activitate fizică.
Tipuri de tahicardie
Există numeroase tipuri de tahicardie, în clasificarea medicală. Definiția tahicardiei nu este completă decât dacă menționează și care este zona de inimă responsabilă pentru creșterea frecvenței cardiace. Astfel, există mai multe tipuri de tahicardie:
- Fibrilația atrială;
- Flutterul atrial;
- Tahicardia ventriculară;
- Tahicardia supraventriculară;
- Fibrilația ventriculară.
Tahicardie ventriculară
Vorbim despre tahicardie ventriculară atunci când sursa pentru pulsul crescut este localizată la nivelul ventriculelor. În tahicardie ventriculară, EKG și ecografia cardiacă arată că frecvența crescută împiedică ventriculele să se umple complet și să se contracte cu forța normală, pentru a pompa o cantitate suficientă de sânge.
Dacă episoadele de tahicardie ventriculară sunt scurte, de ordinul secundelor, ele nu determină niciun fel de problemă. Dacă episoadele se prelungesc mai mult de atât, pot ajunge să pună în pericol viața pacientului.
Tahicardie supraventriculară
Noțiunea de tahicardie supraventriculară este una generoasă, care include toate aritmiile care debutează la nivelul atriilor. Tahicardia supraventriculară determină palpitații care încep și se încheie brusc.
Tahicardia sinusală
Vorbim despre tahicardia sinusală atunci când ne referim la o creștere fiziologică sau parafiziologică a frecvenței cardiace. O persoană poate avea episoade de tahicardie sinusală atunci când face efort, de pildă.
Tahicardia sinusală este întâlnită, de asemenea, la femeile însărcinate.
Tahicardie paroxistică
Tahicardia paroxistică este determinată de o activitate electrică anormală a inimii și se localizează, cel mai adesea, la nivelul atriilor. Afecțiunea mai este cunoscută și sub denumirea de tahiaritmie. Pulsul mărit poate persista câteva secunde, câteva minute sau chiar zile întregi.
În tahicardie paroxistică, pulsul crește la 140-220 bătăi pe minut. Atunci când episoadele se prelungesc, pacientul poate spune că are „145 puls normal”, dar o asemenea frecvență cardiacă, în repaos, este de natură să genereze, în timp, insuficiență cardiacă.
Cauzele tahicardiei
Mulți pacienți doresc să afle cauzele concrete pentru puls mare. În caz de puls mărit, cauzele frecvent întâlnite sunt:
- Efortul fizic;
- Stresul;
- Febra;
- Consumul de alcool sau sevrajul alcoolic;
- Consumul de cofeină;
- Hipertensiunea arterială;
- Hipotensiunea arterială;
- Dezechilibrele hidroelectrolitice;
- Unele medicamente care cresc pulsul;
- Hipertiroidismul;
- Anemia;
- Fumatul;
- Utilizarea drogurilor ilegale, din categoria cocainei sau a metamfetaminei.
Uneori, în ciuda investigațiilor efectuate și a anamnezei detaliate, medicii nu pot spune exact de ce crește pulsul. Uneori, in tahicardie, cauzele concrete nu se pot identifica, dar simptomele se asociază cu obiceiuri care implică o serie de factori de risc:
- Vârsta înaintată;
- Istoricul familial de probleme cardiace sau de aritmii.
De multe ori, schimbările stilului de viață, asociate unor tratamente adresate altor probleme de sănătate, reduc frecvența episoadelor de aritmie.
Care sunt cele mai frecvente semne tahicardie?
Atunci când este vorba despre semne tahicardie, medicii cardiologi trag un semnal de alarmă: nu întotdeauna aceste episoade pot fi percepute de către pacient. Uneori, în tahicardie, simptomele rămân nespecifice sau insesizabile și atunci este necesar un consult cardiologic complet, pentru evaluarea corectă a stării de sănătate cardiacă.
În tahicardie, simptomele care apar au legătură cu inabilitatea inimii de a pompa eficient sângele la nivelul organismului. În consecință, multe țesuturi pot fi private de oxigen, dar sistemul nervos resimte cel mai puternic această situație.
Simptomele de tahicardie descrise de către pacienți sunt:
- Senzația că inima bate foarte des sau foarte puternic, senzația de palpitații;
- Durere în piept;
- Leșin (sincopă);
- Senzație de ameteala sau de plutire;
- Frecvență cardiacă crescută;
- Dificultăți de respirație.
Simptome tahicardie noaptea
Unii pacienți se plâng de simptome tahicardie noaptea. În cazul lor, sunt indicate monitorizarea frecvenței cardiace cu ajutorul unui Holter și eventuala investigare a unei probleme de anxietate sau a unei supraproducții de cortizol.
Diagnostic tahicardie
Diagnosticul de tahicardie este formulat de către medicul specialist cardiolog, după examinarea clinică a pacientului și obținerea unei anamneze detaliate. De cele mai multe ori, este necesară efectuarea unor teste suplimentare, care să confirme ipoteza de diagnostic:
- Electrocardiograma (EKG) este un test rapid, neinvaziv, complet nedureros, care presupune atașarea unor electrozi în anumite zone ale corpului, pentru măsurarea activității electrice a inimii;
- Monitorizarea Holter se efectuează pe o perioadă de minimum 24 ore, cu ajutorul unui aparat portabil care înregistrează o electrocardiogramă prelungită;
- Ecocardiografia este o ecografie focusata pe modul de funcționare a cordului. Cu ajutorul ei se pot detecta probleme legate de fluxul de sânge, de funcționarea valvelor cardiace sau a mușchiului cardiac;
- Radiografia toracică permite evaluarea stării de sănătate a cordului și a pulmonilor;
- Rezonanta magnetica nucleara este efectuată pentru identificarea cauzei tahicardiei sau a fibrilației ventriculare;
- Tomografia computerizată oferă informații despre posibilele cauze ale tahicardiei ventriculare;
- Angiografia arterelor coronare permite identificarea unor vase de sânge îngustate sau obliterate, la nivelul mușchiului cardiac;
- Testul de efort este menit să identifice tahicardia agravată de efortul fizic.
Tratament tahicardie
Există mai multe opțiuni de tratament tahicardie, despre care vom detalia în continuare, cu mențiunea că orice formă de tahicardie tratament este prescrisă exclusiv de către medicul cardiolog și doar după efectuarea unei evaluări complete a stării de sănătate.
Prim ajutor în tahicardie
Uneori, în cazuri izolate, poate fi necesară acordarea de prim ajutor în tahicardie. Apelează numărul unic pentru urgențe sau roagă pe cineva să facă asta în locul tău, dacă ai dificultăți de respirație, slăbiciune, amețeli, senzație de leșin sau durere în piept.
Există un tip de tahicardie, denumit fibrilație ventriculară, ce se poate asocia cu o reducere dramatică a presiunii arteriale. În această situație, colapsul pacientului se produce în doar câteva secunde. În scurt timp, respirația și bătăile inimii se opresc, iar resuscitarea cardio-respiratorie corect efectuată, până la sosirea echipajului medical, este singurul lucru care poate salva pacientul.
În cazul în care există în proximitate un defibrilator, acesta poate fi folosit pentru a reseta inima la ritmul normal. Utilizarea defibrilatorului nu necesită niciun fel de pregătire medicală suplimentară, dispozitivul fiind conceput astfel încât să ofere indicații precise despre cum se poate folosi corect.
Medicamente pentru tahicardie
Există mai multe categorii de medicamente pentru tahicardie, care controlează frecvența cardiacă și care contribuie la menținerea unui ritm cardiac normal.
Tratamentul medicamentos poate fi prescris numai după o evaluare atentă a pacientului. Nu lua medicamente prescrise altei persoane, deoarece e posibil ca, în cazul tău, să facă mai mult rău decât bine.
Magneziu tahicardie
Există numeroase situații în care suplimentele de magneziu se pot dovedi de un real folos, dar, înainte de a administra magneziu tahicardie, e de dorit să mergi la o evaluare cardiologică amplă, pentru a identifica posibile alte cauze.
Tratamente chirurgicale pentru tahicardie
Există mai multe opțiuni chirurgicale, unele dintre ele minim invazive, pentru tratamentul tahicardiei. Acestea includ:
- Ablatia cardiaca este o opțiune de tratament pentru puls mare, care se realizează prin introducerea unui cateter printr-un vas de sânge, până când acesta ajunge în cord. Senzorii de pe vârful acestui cateter creează mici cicatrici în mușchiul cardiac, pentru a bloca transmiterea semnalelor electrice neregulate și pentru a crea un ritm cardiac regulat.
- Instalarea unui pacemaker este o opțiune de tratament pentru puls mărit, care constă în implantarea subcutanată a unui dispozitiv de dimensiuni reduse, în zona pieptului. Atunci când dispozitivul sesizează bătăi cardiace neregulate, el trimite impulsuri electrice, care ajută la restabilirea ritmului sinusal;
- Implantarea unui defibrilator cardiac intern este opțiunea de tratament puls mărit pentru pacienții cu risc de tahicardie ventriculară sau fibrilație ventriculară. Dispozitivul este alimentat cu ajutorul unei baterii și este implantat sub piele, în zona claviculei, de unde monitorizează ritmul cardiac. În momentul în care aparatul detectează un ritm cardiac anormal, generează un mic șoc electric, ce resetează ritmul cardiac;
- Procedura labirintului reprezintă o opțiune de tratament în care chirurgul efectuează mici incizii la nivelul atriilor, pentru a crea un „labirint” de țesut cicatricial ce blochează unele tipuri de impulsuri electrice care ar putea declanșa tahicardia;
- Operația pe cord deschis este unica opțiune, uneori, pentru a distruge o cale electrică suplimentară, responsabilă pentru episoadele de tahicardie.
Tratament naturist tahicardie
Există o serie de remedii naturale care pot contribui la menținerea stării de sănătate a aparatului cardiovascular, dar, dacă e vorba despre tratament naturist tahicardie, nu există dovezi științifice că ar exista un anumit compus sau o anumită plantă care poate trata cauzele acestei afecțiuni. Așadar, la acest moment, pentru puls mărit tratament naturist care să funcționeze garantat nu se cunoaște.
Ce poți să faci, în schimb, pentru a contribui la funcționarea optimă a aparatului cardiovascular, este să menții o greutate sănătoasă, o alimentație bogată în grăsimi sănătoase și să faci exerciții pentru scăderea pulsului - orice formă de exercițiu fizic efectuat sistematic contribuie la acest rezultat.
Manevre vagale pentru controlul tahicardiei
Atunci când vorbim despre puls mărit, cauzele pot fi numeroase. Mulți pacienți se întreabă, la modul cel mai practic, ce faci când pulsul este mare.
Cea mai bună soluție pentru puls mare este tratamentul prescris de către medic. Dar cum procedezi într-o situație punctuală, pentru a scădea frecvența cardiacă? Poți apela la manevrele vagale, reprezentate de:
- Tuse voluntară;
- Așezat pe vine;
- Aplicarea de apă rece pe față sau scufundarea feței într-un vas cu apă rece.
Tahicardia se vindecă?
Mulți pacienți se întreabă dacă tahicardia se vindecă. Administrarea de medicamente pentru scăderea pulsului este eficientă în prevenirea crizelor de tahicardie. De asemenea, intervențiile chirurgicale și implantarea dispozitivelor subcutanate pentru reglarea ritmului cardiac remediază problema tahicardiei. Astfel, pacientul este în afara oricărui pericol, iar administrarea de medicamente pentru reglarea pulsului poate să nu mai fie obligatorie. Asta nu înseamnă că tahicardia este complet vindecată; pacientul rămâne sub supravegherea medicului specialist.
Complicații tahicardie
Complicațiile tahicardiei depind de o serie de factori, printre care:
- Tipul de tahicardie;
- Frecvența cardiacă maximă la care se ajunge în timpul unei crize de tahicardie;
- Durata episoadelor de tahicardie;
- Existența altor afecțiuni cardiace concomitente.
Unele persoane diagnosticate cu tahicardie au un risc crescut de a dezvolta un cheag de sânge care să determine infarct sau accident vascular cerebral. În acest caz, pacientul va trebui să ia un tratament de durată, cu scopul de a preveni acest tip de coagulare aberantă.
Alte complicații ale tahicardiei includ:
- Pierderea cunoștinței;
- Insuficiența cardiacă;
- Moarte subită, asociată tahicardiei ventriculare sau fibrilației ventriculare.
Tahicardia este un simptom al unei afecțiuni cardiace, care necesită monitorizare și tratament din partea medicului specialist. Există mai multe opțiuni de tratament, în funcție de tipul de tahicardie, de vârsta pacientului și de patologia asociată, fiind responsabilitatea medicului să o recomande pe cea mai potrivită.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tachycardia/symptoms-causes/syc-20355127
- https://www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/about-arrhythmia/tachycardia--fast-heart-rate
- https://www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/what-are-the-types-of-tachycardia
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22108-tachycardia
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/175241
- https://www.nhs.uk/conditions/supraventricular-tachycardia-svt/
- https://www.healthdirect.gov.au/tachycardia