De ce ametim?
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Ce este ameteala?
Ameteala este o afectare a unor structuri anatomice responsabile de mentinerea echilibrului (sistem vestibular, cai de transmitere a semnalelor privind pozitia si miscarea capului, formatiuni nervoase responsabile de prelucrarea semnalelor respective: cerebel, nucleu vestibular, nucleu oculomotor si nucleu rosu).
Ameteala este perceputa ca o senzatie de instabilitate, nesiguranta in mers, clatinare, incetosare a vederii, slabiciune musculara, cadere iminenta etc…
Exista mai multe tipuri de ameteala?
Printre formele de ameteala se numara:
- Vertijul care reprezinta o senzatie de rotire a obiectelor din jur sau de rotire a persoanei afectate de aceasta stare. Acesta poate fi centrala sau periferica.
- Dezechilibrul
- Senzatii cefalice de instabilitate, cadere
- Presincopa – senzatie de pierdere a constiintei
Care sunt cauzele ametelii?
Ameteala poate avea multiple cauze:
- Otita medie
- Ateroscleroza
- Vertijul Meniere
- Traumatisme labirintice
- Labirintite
- Intoxicatii cu: alcool, barbiturice, antihistaminice etc
- Tumori
- Kinetozele (rau de transport)
- Neurinom de acustic
- Scleroza in placi
- Nevrite vestibulare
- Infectii ale sistemului nervos (meningita, encefalita etc)
- Insuficienta vertebrobazilara
- Afectiuni cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, hipotensiunea arteriala, aritmii etc)
- Spondiloza cervicala
- Traumatisme cerebrale
Ce putem face in functie de cauza pentru a nu mai ameti?
Avand in vedere faptul ca ameteala apare in boli ORL, neurologice, cardiovasculare, metabolice, psihice si in intoxicatii, urmand un tratament adecvat al bolilor (acute sau cronice) cat si evitarea expunerii la conditii care ne poate determina o astfel de stare (abuz de alcool, administrare incorecta de medicamente, SCUBA diving fara un antrenament de scufundare etc.) poate fi o conduita profilactica eficienta pentru a nu mai ameti.
Cand trebuie sa mergem de urgenta la medic?
Dr. Alexandru Grigore, Medic Specialist Medicina de Familie in cadrul Clinicii MC Gral Ploiesti ne spune ca solicitarea ajutorului medical de specialitate este necesar in urmatoarele situatii:
- Vertij rotator insotit de senzatie de greata, varsaturi, hipoacuzie unilaterala, anxietate, poate fi un debut al crizei de vertij Meniere
- In cazul aparitiei urmatoarelor simptome: cefalee occipitala pulsatila sau constrictiva dimineata la trezire, ameteala, fosfene, acufene si palpitatii, este necesara interventia medicului pentru a trata debutul unei crize hipertensive arteriale
- Daca suntem alergici la diversi factori si secundar expunerii la acestia, apar urmatoarele manifestari: prurit, stranut, urticarie, ameteala, greturi, varsaturi, dispnee, tahipnee, tahicardie ar fi bine sa solicitam urgent asistenta medicala pentru tratarea socului anafilactic,astfel prevenim complicatii mai grave cum ar fi edem glotic, convulsii, etc...
- Aparitia unei stari de rau general, cu transpiratii, tulburari de vedere, senzatie de cap gol, jena epigastrica, greturi, varsaturi poate fi faza prodromala a unei sincope
- Palpitatii asociate cu dispnee, ameteala, precordialgii necesita interventia unui cardiolog pentru a trata o posibila fibrilatie atriala sau o aritmie extrasistolica ventriculara.
- Dureri occipitale declansate de ingestia de alcool, variatii de temperatura, eforturi fizice, asociate cu ameteala, vertij, hipoacuzie, disfagie, disfonie, parestezii poate fi expresia clinica a unei spondiloze cervicale.
- Cefaleea aparuta seara, accentuata in clinostatism, asociata cu ameteala, acufene, palpitatii, extremitati reci poate fi un caz de hipotensiune arteriala.
- Senzatia de instabilitate, incetosarea vederii, cefaleea occipitala, diplopie, pareza poate indica o insuficienta vertebrobazilara.
- Hipoacuzia, acufenele, ameteala, otalgia semnifica debutul unei otite acute.
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00