Deficitul de Vitamina D
Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce este Vitamina D?
Vitamina D este o vitamina liposolubila, care se produce in mod natural la nivelul pielii, sub influenta radiatiilor U.V. Aceasta are un rol semnificativ in absorbtia calciului in organism si contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos. Vitamina D are rolul de a mentine calciul si fosforul in sange, principalul furnizor de vitamina D fiind soarele.
Cateva dintre cele mai importante roluri extrascheletale ale Vitaminei D sunt:
• in functionarea normala a sistemului imunitar
• in preventia evenimentelor cardiovasculare
• are efect protector impotriva infectiilor respiratorii
• unele studii arata ca scade riscul de cancer de san si colorectal
Studii epidemiologice au indicat ca riscul de cancer, infectii, boli cardio-vasculare sau autoimune este mai mare cand nivelul de 25OH vitamina D este sub 20 ng/ml.
Rolul Vitaminei D in sistemul imunitar
Vitamina D participa la functionarea normala a sistemului imunitar, receptorii pentru vitamina D fiind prezenti in multe tipuri de celule specifice ale sistemului imunitar. Forma activa a vitaminei D este un inhibitor puternic al maturarii celulelor dendritice, reducand activarea sistemului imun, astfel, deficitul de vitamina D creste teoretic riscul pentru boli autoimune, acest lucru fiind demonstrat pe modele animale.
Vitamina D si functia cerebrala
Niveluri scazute de vitamina D sunt intalnite frecvent la pacientii cu depresie sau boala Alzheimer, aceasta putand fi si o consecinta a mobilitatii si expunerii scazute la soare.
Deficienta de vitamina D
Deficitul prelungit si sever de vitamina D duce la absorbtia intestinala redusa de calciu si fosfat cu hipocalcemie. Hipocalcemia duce la cresterea parathormonului (PTH), cu fosfaturie si demineralizareosoasa.
• Deficienta de vitamina D poate provoca, daca este severa: rahitismul la copii (cu afectarea mineralizarii cartilajului de crestere) si osteomalacia la adulti. Afectiunile sunt cel mai des intalnite in zonele cu expunere scazuta la soare. Osteomalacia se manifesta cu dureri osoase difuze, dureri musculare, fracturi sau dificultati la mers, vitamina D fiind de obicei in acest caz sub 10ng/ml.
• Deficitul subclinic (usor) de vitamina D este foarte intalnit (25OHVitamina D intre 10- 20ng/ml), fiind frecvent asimptomatic. Acesta poate contribui insa la un risc crescut de pierdere accelerata de masa osoasa si fracturi.
• Studii observationale sugereaza o asociere intre deficitul de vitamina D si forta musculara diminuata la copii si populatia in varsta. Cel mai mare beneficiu al suplimentarii cu vitamina D pentru forta musculara si preventia caderilor ar fi la pacientii cu niveluri de baza ale 25OHVitamina D sub 10ng/ml.
Cine e la risc? Deficitul nutritional de vitamina D apare la pacientii cu tulburari gastro-intestinale cu malabsorbtie, la cei subponderali, la cei cu expunere redusa la soare, la pacientii care au isoric de terapie cu glucocorticoizi (pe termen lung acestia inhiba absorbtia dependenta de vitamina D a calciului).
Femeile in postmenopauza si barbatii peste 50 ani necesita minim 800 ui vitamina D/zi. O sursa importanta de vitamina D este laptele (cu 100ui la 250ml) sau pestele (somonul).
Dr. Iuliana Ilie, Medic Specialist Endocrinologie,Clinica de Diagnostic GRAL, recomanda: ,,Pentru prevenirea deficientei vitaminei D cu toate efectele sale negative asupra sanatatii, trebuie asigurat necesarul zilnic recomandat fie prin alimentatie, fie prin expunerea la soare sau, cel mai indicat, ambele surse.”
Medicul specialist poate depista deficienta de vitamina D prin consult amanuntit si analize medicale de laborator. Se recomanda periodic analize medicale daca avem dureri musculare sau osoase, cu predispozitie la fracturi sau infectii.
Programeaza-te la un consult de specialitate! 021 323 00 00