Diskinezia biliara sau "bila lenesa"
Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce este diskinezia biliara?
Numim dischinezie biliara o tulburare functionala a vezicii biliare si a unei parti din tractul biliar numita sfincter Oddi. Este caracterizata printr-o evacuare anormala a bilei in absenta unei afectiuni organice (adica in absenta pietrelor sau problemelor ‘’fizice’’ ale colecistului).
Tipuri de diskinezie biliara
- Hipertona (‘’fiere nervoasa’’) – apare cand vezica se contracta des si foarte puternic, dar in schimb sfincterul nu se relaxeaza complet. Astfel bila nu se evacueaza corespunzator si apare durere violenta la stimuli caracteristici urmata de diaree biliara (scaune moi, verzui)
- Hipotona (‘’fiere lenesa’’) – mai frecventa, evacuarea incompleta si intarziata duce la staza care predispune la infectii biliare si formarea calculilor. Se manifesta prin greutate in hipocondrul drept, gust amar, balonare, migrena.
Cauze si factori de risc
Vezica biliara are rol de rezervor biliar si cand e stimulata, se evacueaza minim 40% in intestin pentru digestia grasimilor. In anumite conditii precum stres, tulburari neurodegenerative sau hormonale, obezitate, sex si varsta (frecvent la femei intre 30-50 ani) sau malformatii biliare - functia este alterata golindu-se mai mult sau mai putin.
Printre simptomele diskineziei biliare se numara durere/jena subcostal dreapta sau in epigastru (capul pieptului), greata si varsaturi, gust amar, balonare, cefalee.
Diagnostic si tratament bila lenesa
Diagnosticul se pune pe baza simptomelor de mai sus asociate cu durere la palpare subcostal dreapta si coroborate cu analize de sange precum si ecografia care arata lipsa litiazei (pietrelor) sau a sludge-ului (noroiului) biliar, evaluarea fractiei de ejectie a vezicii care este sub 40% si a endoscopiei digestive pentru a exclude o suferinta gastrica.
Dr. Bosonea Paul, Medic Specialist Gastroenterologie in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca regimul alimentar este foarte important in cazul acestei afectiuni si consta in evitarea alimentelor care pot declansa o criza dureroasa si excesele alimentare: grasimi, prajeli, afumaturi, condiment, ciocolata. Este important ca mesele sa fie regulate, cu portii mici.
Tratamentul consta in antispastice (in diskinezia hipertona) si prokinetice (stimuleaza golirea) - in diskineziile hipotone, antialgice, antiinflamatorii, acid ursodeoxicolic si rar – colecistectomia.
Pentru mai multe informații sau programări ne puteți contacta la 021.323.00.00 sau puteți completa formularul de contact de mai sus.
#diskinezie biliara #colecist #fierea #tratament bila lenesa #tratament dischinezie biliara #analize bila lenesa #disfunctie biliara #criza biliara #colica biliara simptome #fiere lenesa tratament #bila lenesa simptome #dischinezie biliara simptome #colici biliare