Durerea în piept: De ce apare, afecțiuni asociate, tratament, diagnostic
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
- Cauzele durerii în piept
- Tipuri de dureri în piept
- Diagnosticul durerii în piept
- Simptome de alarmă
- Prevenirea durerii în piept
Cauzele durerii în piept
Durerea în piept poate avea multiple cauze, printre care apariția unor patologii ale unor organe precum:
- inima;
- plămânii;
- stomacul;
- mușchii.
Afecțiunile care au ca manifestare durerea în piept pot fi multiple și sunt însoțite de simptome nespecifice. Pentru a stabili cauza cu exactitate, este necesar consultul medical de specialitate.
Tipuri de dureri în piept
Durerea în piept poate fi resimțită în mai multe moduri, în funcție de cauza care o produce. Fiecare tip de durere poate avea unele caracteristici specifice, dar și unele nespecifice. Pentru o corectă diagnosticare a durerii, consultă medicul și urmează recomandările acestuia în efectuarea investigațiilor necesare.
Durerea de tip cardiac
De cele mai multe ori, durerile în piept sunt considerate a fi un semnal al patologiei cardiace. Însă, există multe afecțiuni ale inimii care nu se manifestă prin durere în piept. Este important de cunoscut simptomele caracteristice ale patologiei cardiace, pentru a face diferența dintre acestea și alte cauze ale durerii. Printre cele mai frecvente simptome, se află:
- senzația de presiune sau arsură la nivelul pieptului (în zona epigastrică);
- durere în piept, care de cele mai multe ori iradiază (se propagă) posterior, spre spate, către zona gâtului, a mandibulei sau către umăr;
- dispnee (dificultate în a respira);
- transpirație;
- senzație de amețeală;
- stare de greață.
Deși aceste simptome nu indică obligatoriu o problemă cardiacă, prezența a cât mai multe dintre acestea poate constitui un semnal de alarmă. În aceste situații, este necesar a efectua un consult medical cât mai repede.
Printre cele mai frecvente afecțiuni care prezintă astfel de simptome se află:
- infarctul miocardic;
- cardiomiopatie (afecțiune în care este afectată funcția de pompă a inimii);
- pericardita (inflamația pericardului, stratului exterior al inimii);
- valvulopatii (tulburări de funcționare a valvelor inimii, care se află între atrii și ventricule, între atrii și venele cave, între ventricule și artera pulmonară și artera aortă);
- disecția de aortă.
Durerea de tip gastric
În cadrul patologiilor gastrice, cei mai mulți dintre pacienți acuză „durerea în capul pieptului”. Acest simptom este de fapt o durere ce apare la nivelul epigastrului, adică a zonei superioare a abdomenului. Această durere poate fi descrisă ca „arsuri la stomac” în cazul refluxului gastric. Este adesea însoțită de apariția unui gust neplăcut în cavitatea bucală. De cele mai multe ori, apare după o masă copioasă sau după consumul anumitor alimente bogate în grăsimi.
O altă durere în piept ce apare ca urmare a unei afecțiuni gastrice este cea din gastrită sau ulcer. Această durere are un tipar de apariție, fiind prezentă fie imediat după consumul alimentelor, cum este în cazul ulcerului gastric, sau la câteva ore, ca în ulcerul duodenal.
Alte simptome care se pot asocia durerii în piept sunt:
- disfagie (dificultate la înghițire);
- stare de greață;
- vărsături.
Aceste simptome pot apărea în cazul unor patologii, precum:
- perforații esofagiene;
- pancreatită;
- afecțiuni biliare.
Durerea de tip respirator
Afecțiunile respiratorii pot fi și ele însoțite de durere în piept, adesea cauzată de inflamație. În cazul infecțiilor, durerea este însoțită de febră. Printre simptomele respiratorii specifice patologiei plămânului, se află:
Afecțiunile respiratorii pot fi și ele însoțite de durere în piept, adesea cauzată de inflamație. În cazul infecțiilor, durerea este însoțită de febră. Printre simptomele respiratorii specifice patologiei plămânului, se află:
- dispneea;
- tusea;
- wheezing (zgomot expirator specific astmului pulmonar).
Durerea poate apărea treptat în cazul infecției sau poate fi episodică, cum este în astmul bronșic. În alte patologii, precum pneumotoraxul (în care aerul pătrunde între foițele pleurei, care învelește plămânul la exterior), durerea apare brusc și crește în intensitate în timpul inspirului.
Durerea musculară
Uneori, durerea în piept poate fi un simptom al unei afecțiuni musculare. Aceasta poate apărea ca urmare a unei întinderi musculare după un efort prelungit sau de intensitate crescută. Mușchii pot fi suprasolicitați și în cazul unei răceli în care simptomul principal a fost reprezentat de tuse. Astfel, durerea apare ca urmare a unui efort muscular persistent, dar și a inflamației dată de infecția respiratorie. Durerile musculare cresc în intensitate în timpul efortului fizic sau chiar și la efectuarea celor mai mici mișcări.
Durerea în piept poate apărea și după un traumatism în care sunt afectați atât mușchii, cât și oasele. În această situație, durerea se accentuează la aplicarea presiunii asupra zonei afectate.
Durerea de cauza psihologică
Durerea în piept poate fi și semnul unui atac de panică. Acesta este un episod de anxietate ce are o intensitate crescută, caracterizat de simptome precum:
- palpitații;
- nod în gât;
- transpirație;
- tremur;
- stare de greață;
- cefalee;
- vertij (senzație de amețeală);
- senzație de moarte iminentă.
În cele mai multe dintre situații, atacul de panică are o durată scurtă, de până la 20 de minute. Însă intensitatea acestuia este crescută, ceea ce poate da senzația unei patologii severe, amenințătoare de viață.
Pentru a gestiona eficient atacurile de panică, este esențial consultarea unui psiholog. Acesta îți poate da sfaturi utile despre cum poți face față acestor simptome. În cadrul ședințelor de terapie, vei descoperi împreună cu psihologul care este cauza apariției atacurilor de panică și cum pot fi acestea prevenite.
Diagnosticul durerii în piept
Diagnosticul durerii în piept se stabilește doar de către medic. Acesta va realiza o anamneză detaliată, în care îți va adresa întrebări care fac referire la:
- debutul simptomelor;
- intensitatea acestora;
- factori agravanți ai durerii;
- factori care ameliorează durerea;
- istoricul medical;
- tratamentele urmate.
În funcție de datele pe care le obține, medicul poate indica efectuarea unor investigații. Acestea au rolul de a aduce informații suplimentare, pentru a orienta medicul către diagnosticul corect. În cazul în care este suspectată o patologie cardiacă, sunt recomandate următoarele investigații:
- electrocardiograma;
- ecografia;
- tomografia computerizată;
- analize de sange.
Patologiile respiratorii au de cele mai multe ori indicația realizării unei radiografii pulmonare. Spre deosebire de acestea, în patologiile digestive endoscopia este cea mai utilizată investigație. În funcție de diagnosticul stabilit, medicul îți va recomanda tratamentul adecvat.
Simptome de alarmă
Unele simptome pot reprezenta semne de alarme. În cazul apariției acestora, este vital a merge la un medic în cel mai scurt timp. Dintre simptomele asociate durerii în piept care constituie motive de îngrijorare fac parte:
- dispneea;
- transpirații;
- senzația de ameteala;
- palpitații;
- durerea care iradiază în umărul stâng, mandibulă, abdomen sau spate.
Dacă te confrunți cu episoade de durere în piept tranzitorii, mergi la medic cât mai repede. Stabilirea diagnosticului cât mai precoce impune administrarea rapidă a tratamentului și evitarea apariției complicațiilor.
Prevenirea durerii în piept
Durerea în piept are numeroase cauze, de aceea prevenția sa este dificilă. Însă, adoptarea unui stil de viață echilibrat te poate ajuta. Astfel, pentru a avea o sănătate cât mai bună, sunt indicate următoarele:
- optarea pentru o dietă echilibrată nutrițional;
- hidratarea optimă (minimum 2 litri de lichide zilnic);
- efectuarea activității fizice zilnic;
- realizarea analizelor și a investigatiilor de rutină;
- controlul medical periodic.
Aceste măsuri nu pot garanta lipsa durerii în piept sau a altor patologii, dar scad semnificativ riscul acestora. Întreabă medicul cum poți să te menții sănătos și care sunt recomandările sale.
Durerea în piept este un simptom frecvent întâlnit la pacienți. Cauzele acesteia sunt multiple, iar tratamentul este diferit de la persoană la persoană. O durere de intensitate crescută sau asocierea acesteia cu alte manifestări constituie un semn de alarmă. În astfel de situații, este recomandat a merge cât mai repede la medic. Dacă te confrunți cu durere în piept sau alte simptome, apelează cu încredere la specialistii Clinicii Gral.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21209-chest-pain, accesat la data 19.12.2022;
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/chest-pain#causes, accesat la data 19.12.2022;
www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321650#heart-problems, accesat la data 19.12.2022;
www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chest-pain/symptoms-causes/syc-20370838, accesat la data 19.12.2022;
www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/chest-pain/, accesat la data 19.12.2022;
www.webmd.com, https://www.webmd.com/pain-management/guide/whats-causing-my-chest-pain, accesat la data 19.12.2022.
Bibliografie:
my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21209-chest-pain, accesat la data 19.12.2022;
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/chest-pain#causes, accesat la data 19.12.2022;
www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321650#heart-problems, accesat la data 19.12.2022;
www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chest-pain/symptoms-causes/syc-20370838, accesat la data 19.12.2022;
www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/chest-pain/, accesat la data 19.12.2022;
www.webmd.com, https://www.webmd.com/pain-management/guide/whats-causing-my-chest-pain, accesat la data 19.12.2022.