Dusmanul ascuns din viata noastra
Doresc sa aflu mai multe detalii
In functionalitatea organismului uman ficatul are un rol fundamental, el intervenind in toate procesele metabolice si imunologice. O boala virala care afecteaza grav ficatul este hepatita. Dr. Mihai-Corneliu Ungureanu, medic specialist Medicina Interna, in Clinica de Diagnostic GRAL Medical, ne vorbeste despre tipurile de hepatite existente, cum putem sa le prevenim si ce sa facem in caz ca am contact boala.
Hepatita reprezinta inflamatia ficatului cu producere de distrugeri ale celulelor hepatice. Amploarea acestora este determinata in principal de agentul cauzal, dar imunitatea pacientului are de asemeni un rol foarte important. Cauzele hepatitelor pot fi infectioase si non-infectioase. Desi exista numeroase tipuri de bacterii si virusi care pot produce hepatite, cauzele majore sunt reprezentate de virusii hepatitelor A, B si C.
Hepatita A
Este cea mai frecventa hepatita virala acuta, afectand in special copiii si adultii tineri.
Se transmite pe cale orala, in conditii de igiena scazuta sau prin apa potabila din retele defectuase, etc.
Semnele bolii sunt nespecifice la debut – astenie, inapetenta, subfebra, constipatie. Icterul, semnul cel mai important, poate fi putin evident sau chiar absent.
Dieta cu legume, fructe, paste este suficienta, Nu este necesar un tratament. Hepatita A nu se cronicizeaza, nu exista purtatori cronici de virus hepatic A.
Pentru a preveni aparitia hepatitei A, trebuie in primul rand sa avem grija de igiena personala. Spalatul mainilor, a fructelor si legumelor, cat si igiena in colectivitati sunt lucruri de baza care trebuie sa intre in obisnuinta fiecaruia.
Hepatita B
Se transmite prin sange – tratamente stomatologice, dializa renala, tratamente complexe oncologice.
Uneori apar si cazuri sporadice de hepatita B a caror sursa de infectare ramane necunoscuta. Este posibila si transmiterea pe cale sexuala, precum si de la mama la fat. Deoarece simptomele de hepatita B sunt nespecifice, uneori lipsind inclusiv icterul, exista un procent important de purtatori de virus hepatic B care, desi sunt aparent sanatosi, pot transmite virusul.
Analizele periodice specifice depistarii acestui tip de hepatita sunt importante pentru depistarea precoce si neraspandirea bolii. De obicei, o persoana infectata cu virusul hepatitei B nu are simptome si poate sa transmita boala fara sa stie ca de fapt o are. Preventia pentru categoriile cu risc crescut de a contacta boala se poate face si prin vaccinare. De retinut este faptul ca hepatita B poate ajunge de la o forma usoara la o forma mai grava, cronica, care poate afecta pe intreaga viata persoana in cauza.
Hepatita C
Se transmite prin sange, atunci cand o persoana intra in contact cu sangele unei persoane infectate. Riscul de a fi contactata este mai mare in randul celor care isi fac tatuaje, body piercing, a celor care au mai multi parteneri sexuali, sau a celor care locuiesc cu rude bolnave de Hepatita C. Mai poate fi contactata si de la acele folosite in comun de toxicomani.
Hepatita cronica C poate ramane nedectata ani buni, persoana bolnava poate sa fie asimptomatica multa vreme. Cronicizata si netrata, boala poate duce la afectiuni grave precum insuficienta hepatica, ciroza sau chiar cancerul hepatic. Analizele, investigatiile si consultatiile periodice la medic sunt cele care de multe ori ne pot salva viata.
Hepatita D
Se produce numai impreuna cu hepatita de tip B ducand la forme mai grave ale acesteia.
Hepatitele acute cu virusi B sau C au simptome in general nespecifice, alteori instalandu-se impreuna cu tablouri clinice ale unor afectiuni grave de tip autoimun; periarterita nodoasa si alte colagenoze, glomerulonefrita, crioglobulinemia mixta esentiala, porfiria cutanata tarda.
Diagnosticul devine dificil in aceste situatii necesitand analize complexe de laborator si investigatii imagistice. Hepatita corect dignosticata si tratata, care nu s-a vindecat dupa 6 luni se considera hepatita cronica. Virusul hepatic B produce cronicizari in 5%-10% iar virusul C in 75% din cazurile de hepatita acuta. Un procent important din aceste cazuri sfarsesc ca ciroza sau carcinom hepatic.
Desi mai rar hepatita acuta si/sau cronica poate fi produsa si de alti virusi-citomegalovirus, virusul Epstein Barr, virusul febrei galbene-leptospiroza, diversi paraziti sau infectii sistemice grave. O forma destul de frecventa este steato-hepatita produsa de dislipidemii sau de consumul excesiv de alcool. Nu putine medicamente pot produce inflamatii acute sau cronice ale tesutului hepatic.
Preventia hepatitei, optiune sau necesitate?
Hepatitele pot afecta grav, uneori ireversibil, sanatatea unei persoane. Diagnosticarea lor corecta si precoce reprezinta o adevarata provocare pentru asistenta medicala. Pacientul, la randul sau trebuie sa aiba in vedere cateva elemente esentiale:
• O hepatita acuta poate avea simptome foarte usoare si nespecifice, disparitia acestora nefiind intotdeauna semnul vindecarii ci al cronicizarii. Exista numerosi purtatori aparent sanatosi de virus B su C care sunt diagnosticati dupa mai multi ani cu hepatita cronica, ciroza sau cancer hepatic
• Evolutia spre hepatita cronica sau ciroza se poate produce si in cazul hepatitelor produse de alti virusi, bacterii sau medicamente, de consumul excesiv de alcool, de diferite noxe profesionale (chimice, radiatii, etc); de persistenta unor valori mari ale grasimilor sanguine.
• Unul dintre cele mai des intalnite simptome ale vietii moderne - astenia fizica si mai ales psihica - pusa pe seama stresului poate fi semnul unei suferinte hepatice.
In cazul suspiciunii unei hepatite acute sau cronice sunt obligatorii urmatoarele investigatii, prescrise de medicul specialist: Markerii virali B si C, hemoleucograma, factori ai inflamatiei-VSH, proteina C reactiva-colestaza-bilirubina, fosfataza alcalina, functia de sinteza proteica-INR, citoliza-TGO, TGP, GGT, electroforeza proteinelor plasmatice, si ecografie abdominala generala.
Toate analizele de mai sus pot fi realízate in Centrele GRAL Medical la recomandarea unui medic specialist. Trebuie sa fim constienti de importanta preventiei in viata noastra. Consultatiile si analizele efectuate periodic contribuie la reducerea riscului aparitiei unor probleme mai grave ale ficatului!
Programari pentru consultatii la Dr. Mihai-Corneliu Ungureanu, medic specialist Medicina Interna la 0213230000 sau la https://www.gralmedical.ro/Clinica-Gral-ONLINE.