Ecografia, stetoscopul reumatologului
Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce este ecografia musculo-scheletala si de parti moi?
Dr. Cristina Sava, Medic Specialist Reumatologie, Clinica Gral Stefan cel Mare, ne spune ce este ecografia musculo-scheletala si de parti moi si de ce este importanta pentru diagnosticarea pacientului.
Ecografia aparatului loco-motor (musculo-scheletala) si de parti moi, adesea numita ,,stetoscopul reumatologului”, sau ,,al treilea ochi al reumatologului”, a devenit in ultimii ani o investigatie de prima intentie, indispensabila in reumatologie, prin informatiile pe care le oferă pentru stabilirea diagnosticelor corecte si managementul a numeroase boli, ea dovedindu-si utilitatea si in alte specialitati ca ortopedie-traumatologie, medicina sportiva si, chiar si in dermatologie si hematologie. Totodata, ecografia aparatului loco-motor si a partilor moi se dovedeste in prezent un concurent mai ieftin si mai accesibil decat examinarea RMN – asa-numitul standard de aur al imagisticii care in anumite situatii nu este posibila.
Beneficiile ecografiei aparatului loco-motor si a partilor moi:
• este o investigatie neinvaziva si neiradianta, accesibila oricărui pacient, indiferent de varsta;
• este mai ieftina decat investigatia RMN, pentru rezultate comparabile, reprezentand totodata alternativa utila in cazurile in care RMN este contraindicat (claustrofobie, existenta de proteze sau implanturi metalice, etc);
• poate fi complementara investigatiei RMN, dar in multe situatii, cand este efectuata de medici cu competenta, poate oferi informatii similare sau chiar mai fine decat cele furnizate de RMN, de exemplu, la examinarea si evaluarea tendoanelor, la evidentierea si evaluarea de procese in tesuturile moi din vecinatatea protezelor metalice (neobservabile RMN din cauza prezentei metalului), la detectarea unor obiecte straine in tesuturi moi (de exemplu lemn), la diferentierea formatiunilor chistice de cele solide;
• pacientul este urmarit in timp real, permitandu-se efectuarea unor proceduri sub ghidaj ecografic, de exemplu, punctii intra-articulare;
• este posibila investigare dinamica (extrem de utila in situatii ca examinarea ecografica a umarului);
• este posibila ecografierea rapida a mai multor regiuni permitandu-se comparatii bilaterale
• nu este necesara substanta de contrast
Utilitatea ecografiei in reumatologie
Dr. Cristina Sava, Medic Specialist Reumatologie, Clinica Gral Stefan cel Mare, ne spune ca: „In reumatologie, ecografia aparatului loco-motor si de parti moi, este utila in diagnosticarea precoce si monitorizarea terapeutica a bolnavilor suferind de boli autoimune si in diagnosticarea si monitorizarea altor afectiuni ce conduc la aparitia de modificari/procese patologice la nivel de articulatii, burse, cartilaje, muschi, tendoane, glande salivare, nervi.”
Clinica GRAL Medical este dotata cu aparatura ecografica performanta si profesionisti, care permit efectuarea investigatilor ecografice complete ale aparatului loco-motor si a partilor moi (umar, cot, mana, sold, genunchi, muschi, tegumente, tesut adipos, glanda salivara si parotida).
Daca vrei sa scapi de “durerile de oase”, iti recomandam un consult la dna Dr. Cristina Sava, Medic Specialist Reumatologie, Clinica Gral Stefan cel Mare.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).