Efectele negative ale poliartritei la varstnici
Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce este poliartrita reumatoida?
Poliartrita reumatoida (PR) este o boala inflamatorie sistemica de natura autoimuna, de cauza necunoscuta, cu evolutie cronica. Boala se manifesta prin afectare articulara, de tip poliarticular, simetric. La nivelul articulatiilor se produc inflamatii cu evolutie cronica deformanta, cu caracter distructiv si manifestari sistemice multiple.
Cum stabilim diagnosticul de poliartrita?
In stabilirea diagnosticului si managementul bolii, in afara datelor clinice si a simptomatologiei, se impune efectuarea investigatiilor de laborator care sa releve prezenta factorului reumatoid (FR), a anticorpilor antipeptide ciclice citrulinate (ac. Anti-CCP), cresterea VSH-ului si a proteinei C reactive (PCR), coroborate cu valorile testelor inflamatorii hepatice, pulmonare si renale.
Radiografiile si RMN-ul articulatiilor, precum si ecografia musculo-scheletala permit evaluarea si stadializarea bolii. Toate aceste investigatii medicale se efectueaza in cadrul centrelor medicale GRAL.
Simptomele poliartritei
Deseori pacientul se prezinta la medic cu urmatoarele simptome: „De mai mult de sase luni am dureri la ambele maini, care se mai si umfla si ma dor. Durerile sunt mai dese noaptea decat ziua, ele continuand si dimineata, cam inca o ora, dupa ce ma trezesc. Au aparut si deformari ale degetelor mainilor. Mai mult, in ultima vreme, coatele si genunchii mi se umfla si ma dor. Merg tot mai greu. Apuc si tin in mana cu dificultate chiar si obiecte mici si usoare. Ce sa fac?”
Daca va confruntati cu astfel de simptome suparatoare, este indicat sa va prezentati la un medic reumatolog. Doar medicul este in masura sa recomande analizele si investigatiile necesare pentru a stabili diagnosticul corect si pentru a va oferi tratamentul care va poate scapa de disconfort.
Programari la Dr. Cristina Sava, medic specialist reumatolog in Clinica GRAL Stefan cel Mare la 021 323 0000 sau online: https://www.gralmedical.ro/Programari-online