Examinarea morfologica fetala -Trimestrul I
Doresc sa aflu mai multe detalii
Dr. Ancar Benedict, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, ne vorbeste despre importanta screening-ului pe timpul sarcinii. Screening-ul de prim trimestru (11 saptamani 0 zile - 13 saptamani 6 zile) este important pentru a depista:
- anomaliile cromozomiale
- defectele sistemului nervos central
- defecte cardiace majore
In cadrul examinarii de prim trimestru, se pot suspecta si alte anomalii ale fatului: anencefalia, encefalocelul, hidranencefalia, defecte de perete abdominal, defecte de tract urinar sau defecte scheletice. Confirmarea acestor anomalii se poate face insa numai la examinarea ecografica efectuata dupa 18 saptamani. Totuai, o serie de anomalii functionale fetale (cum sunt anomaliile metabolice, hemoglobinopatiile, etc.) nu au expresie ecografica si nu se pot diagnostica decat dupa nastere.
In plus, conditiile de examinare (obezitatea materna, utilizarea de creme hidratante sau alte substante grase pe abdomen, pozitia fătului) pot determina imposibilitatea evidentierii unor aspecte ale morfologiei si/sau patologiei fetale.
Sarcina gemelara sau multipla este o alta conditie in care examinarea ecografica este dificila datorita prezentei simultane a mai multor parti fetale, pozitiilor particulare si umbrelor acustice produse de acestea.
Se recomanda completarea ecografiei cu dublu test/dry test.
Confirmarea unei anomalii cromozomiale si certitudinea existentei sau nu a acesteia, se poate face numai prin examinarea cariotipului fetal dupa amniocenteza.
Subliniem faptul ca examinarea ecografică de screening de prim trimestru (intre 11 saptamani 0 zile - 13 saptamani si 6 zile) nu înlocuieste examinarea ecografica de screening de trimestrul II (intre 20-24 saptamani).
Stim ca nimic nu este mai important decat sanatatatea propriului copil. De aceea, este indicat ca fiecare mamica sa cunoasca importanta examinarii inca de la inceputul sarcinii!
Va puteti programa la 021 323 0000