Excizia ganglionului santinelă - O intervenție esențială în cancerul mamar și melanomul malign al pielii
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Dar ce înseamnă, de fapt, ganglionul santinelă?
Acesta reprezintă generic unul sau până la trei ganglioni prin care limfa care curăță leziunea tumorală este filtrată. În general se consideră ganglion limfatic santinelă primul nodul la care ajunge limfa de la nivelul tumorii. Este primul ganglion limfatic care poate primi însămânțarea pe cale limfatică a celulelor metastatice.În timpul trecerii limfei prin limfaticele care străbat tumora, celulele tumorale pot fi antrenate și pot rămâne în acești ganglioni, acționând ca o sită pe calea limfaticelor. Astfel, celulele tumorale care părăsesc o zonă afectată și călătoresc prin sistemul limfatic au șanse mari să fie depistate la nivelul ganglionului sau ganglionilor responsabili de filtrarea limfei în acea zonă.
Totuși, este important de menționat că nu toate celulele tumorale plecate dintr-o zonă afectată vor fi găsite în ganglioni. Unele dintre ele pot continua călătoria prin circulația limfatică și apoi se pot opri în diverse organe. Cu toate acestea, majoritatea acestora nu se pot adapta noului mediu și vor muri, dar există și celule tumorale care se vor "cuibări" acolo, vor începe să se multiplice și vor forma viitoare metastaze.
Astfel, identificarea celulelor tumorale la nivelul ganglionilor axilari este un factor crucial pentru stadializarea bolii și pentru stabilirea tratamentului adecvat, în funcție de stadiul în care se află boala.
În trecut, evaluarea ganglionilor axilari presupunea excizia tuturor ganglionilor axilari de pe aceeași parte cu sânul afectat, indiferent dacă aceștia prezentau sau nu semne de afectare, urmată de examinarea lor la microscop. Această abordare clasică, însă, ducea aproape întotdeauna la apariția unor complicații precoce și tardive, cum ar fi:
- acumularea de limfă postoperatorie la nivelul axilei (subratul) operate, imediat după intervenția chirurgicală;
- senzație permanentă de durere și disconfort postoperator;
- furnicături permanente în brațul operat;
- dureri în umărul operat;
- umflarea brațului, care apare la câteva luni sau ani după excizia ganglionilor și care adesea se complică cu infecții (erizipel) ale brațului.
Pentru a evita aceste complicații, care pot fi agravate de administrarea ulterioară a radioterapiei la nivel axilar (dacă este recomandat acest tratament), mai ales în cazul în care excizia extensivă a ganglionilor axilari nu este necesară, medicii din echipa Gral Medical (Dr. Anghel Claudiu, Dr. Tuca Ștefan, Dr. Gogescu Gabriel, Dr. Dima Augustin) recomandă efectuarea exciziei ganglionului santinelă în același timp cu intervenția pentru rezecția tumorii mamare. Aceasta furnizează suficiente informații pentru stadializarea bolii din punct de vedere tumoral și ganglionar, evitând riscurile inutile pe termen lung pentru pacient.
Există situații specifice în care această excizie este recomandată, precum:
- Prechimioterapie: în cazul în care tumorile de sân au o dimensiune mai mică de 5 cm și ganglionii axilari nu prezintă mărirea dimensiunilor, fiind evidențiați imagistic (prin ecografie, CT sau RMN) și nepalpabili clinic;
- Cancerul ductal "in situ": atunci când se intenționează efectuarea mastectomiei radicale;
- Dupa administrarea chimioterapiei neoadjuvante: în cazul în care ganglionii axilari erau palpabili sau pozitivi tumoral înainte de chimioterapie și nu mai sunt detectabili clinic după efectuarea acesteia (în acest caz, investigația are un rol prognostic).
Este important de reținut că evaluarea ganglionului santinelă nu poate fi realizată după efectuarea intervenției chirurgicale de rezecție a tumorii mamare, din cauza întreruperii și modificării căilor de drenaj limfatic care au loc în timpul operației.
În cazul melanomului malign, această tehnică este și mai importantă, deoarece poate oferi indicații pentru tratamentul cu terapie țintită sau imunoterapie, terapii care au demonstrat o scădere extrem de semnificativă a riscului de recidivă pe termen lung. De aceea, intervenția de excizie a ganglionului santinelă este recomandată să fie efectuată în același timp cu excizia tumorii primare. În cazul în care melanomul a fost descoperit accidental, intervenția poate fi efectuată între 4 și 6 săptămâni de la excizia tumorii primare (a melanomului), întrucât după această perioadă rata de rezultate fals negativă este mult mai mare. În unele cazuri, excizia ganglionului santinelă poate fi dificilă din cauza localizării anatomice a acestuia, caz în care boala va fi tratată ca un stadiu avansat.
La Gral Medical, pentru identificarea și biopsierea ganglionului santinelă, medicii utilizează o tehnică avansată numită limfoscintigrafie, care este folosită în ambele tipuri de cancer (mamar și melanom malign). Această metodă ajută chirurgul să găsească și să examineze ganglionul santinelă, însă nu determină dacă există metastaze sau nu, de aceea este bine ca acesta să fie biopsiat și trimis în laboratorul de histopatologie.
Limfoscintigrafia este o procedură sigură și eficientă.
Pentru a efectua investigația, se injectează în zona afectată compuși nanocoloidali marcați cu Tc99m, o substanță radioactivă inofensivă. În cazul tumorilor din cancerul la san, injectarea se face în apropierea tumorii, iar pentru tumorile mai profunde, poate fi ghidată ecografic pentru o distribuție precisă a substanței radioactive.
După injectare, se așteaptă aproximativ 15 minute, iar apoi se efectuează o scanare cu ajutorul camerei gamma. Această scanare marchează ganglionul santinelă la nivelul axilei, de unde limfa din sân se drenază în majoritatea cazurilor. În unele situații, când nodulul limfatic nu este vizibil imediat, se poate aștepta până la 2-3 ore înainte de scanare. Totul se petrece într-un mod confortabil pentru pacient, care va sta întins pe masa camerei gamma, iar scanarea va dura doar câteva minute.
Pentru pacienții cu melanom malign, injectarea radiocoloidului se face în jurul tumorii, în puncte specifice. Imaginile se pot obține imediat după injectare, pentru a urmări căile de drenaj ale substanței radioactive. După scanarea tardivă, care poate dura aproximativ 5 minute în funcție de localizarea melanomului, ganglionul santinelă este marcat pe piele, iar pacientul este pregătit pentru intervenția chirurgicală sau biopsie.
Această tehnologie de ultimă generație ghidează precis abordarea terapeutică, permitând medicilor să ofere un tratament personalizat, adaptat fiecărui pacient în parte. Totodată, este important de menționat că nu există contraindicații absolute pentru această metodă, iar la femeile gravide se va analiza cu atenție raportul risc/beneficiu, iar alăptarea va fi oprită pentru 24 de ore, pentru siguranța mamei și a bebelușului.
La Gral Medical, ne preocupăm de starea ta de sănătate și investim în cele mai avansate tehnologii și într-o echipă de specialiști dedicați. Vă încurajăm să vă prezentați la control pentru a discuta cu medicii noștri specialiști despre opțiunile de tratament disponibile, medici care dispun de o vastă expertiză și experiență în domeniul oncologic: Dr. Anghel Claudiu, Dr. Tuca Ștefan, Dr. Gogescu Gabriel, Dr. Dima Augustin.
Nu amânați să vă faceți o programare la Spitalul Gral Medical și descoperiți cum vă putem ajuta. Pentru detalii suplimentare și programări puteți suna la Call Center: 021-323.00.00.
Împreună, ne putem asigura că sunteți pe cea mai bună cale către o viață sănătoasă și împlinită!"