Fibroadenomul - simptome si tratament
Doresc sa aflu mai multe detalii
- Tipuri de fibroadenoame
- Cauzele aparitiei fibroadenomului
- Semne si simptome ale fibroadenomului
- Diagnosticul fibroadenomului
- Tratamentul fibroadenomului
- Fibroadenomul si riscul de a dezvolta cancer de san
Tipuri de fibroadenoame
Fibroadenomul simplu
Aceasta forma de fibroadenom se caracterizeaza prin noduli cu dimensiuni intre 1-3 centimetri. Nodulii prezinta o morfologie omogena. De aceea, prezenta fibroadenomului simplu nu creste riscul de a dezvolta cancer mamar.
Fibroadenomul complex
In cadrul fibroadenomului complex, nodulii sunt heterogeni. Acestia prezinta celule cu diferite caracteristici structurale. Ca urmare, riscul de aparitie a cancerului de san este mai ridicat.
Fibroadenomul juvenil
Acest tip de fibroadenom mai este cunoscut ca fibroadenomul gigant, deoarece are dimensiuni mai mari de 5 centimetri, putand ajunge pana la 15 centimetri. Greutatea nodulilor poate depasi 500 de grame. De obicei, acesti noduli sunt specifici fetelor aflate la pubertate.
Cauzele aparitiei fibroadenomului
In prezent, specialistii nu cunosc cauzele exacte ale acestei afectiuni. Cea mai intalnita teorie care explica etiologia fibroadenomului este teoria hormonala. Astfel, se estimeaza ca tesutul fibros se formeaza atunci cand secretia de hormon estrogen este crescuta. Baza acestei explicatii este reprezentata de faptul ca fibroadenomul se dezvolta preponderent cand sunt inregistrate valori ridicate ale estrogenului, precum in urmatoarele situatii:
- dupa aparitia menarhei;
- in timpul sarcinii;
- simultan cu administrarea anticonceptionalelor.
Fibroadenomul prezinta receptori atat pentru estrogen, cat si pentru progesteron, un alt hormon feminin. De aceea, aceasta afectiune apare si in cazul unor valori mari ale progesteronului.
Semne si simptome ale fibroadenomului
Fibroadenomul este o afectiune ale carei simptome pot fi usor identificate de catre fiecare femeie la o simpla examinare a sanilor. Cea mai optima perioada pentru autoexaminarea sanilor este in intervalul de 5 zile de la terminarea sangerarii menstruale.
Orice modificare de forma, consistenta, aspect este necesar a fi relatata medicului specialist. De asemenea, vizitele regulate la medic sunt importante pentru monitorizarea sanatatii sanilor. Astfel, in cadrul examenului clinic realizat de catre medicul specialist, acesta poate decela noduli cu urmatoarele caracteristici:
- duri;
- mobili;
- nedurerosi;
- cu margini regulate.
Nodulii specifici fibroadenomului pot deveni durerosi in perioada menstruala. Aceasta caracteristica apare ca urmare a modificarii nivelului hormonal.
Diagnosticul fibroadenomului
Diagnosticul se stabileste de catre medicul specialist, in urma evaluarii clinice a pacientei si rezultatelor obtinute in cadrul investigatiilor imagistice. Pe durata consultului, medicul va realiza un examen clinic si, ulterior, va indica investigatiile cele mai potrivite.
Ecografia
Ecografia permite vizualizarea si evaluarea nodulilor de la nivelul sanilor. In cadrul acestei investigatii, medicul poate determina localizarea exacta a nodulilor, precum si dimensiunile acestora. De asemenea, pe baza morfologiei pe care o prezinta, se poate stabili si tipul de nodul. In cazul in care morfologia nu este suficienta pentru a clasifica tipul de nodul, sunt necesare investigatii suplimentare, precum biopsia.
Mamografia
Aceasta investigatie este recomandata femeilor cu varsta peste 50 de ani. Sensibilitatea mamografiei este scazuta in determinarea fibroadenomului. Cu toate acestea, la femeile mature permite evidentierea leziunilor de la nivelul sanilor.
Biopsia
Biopsia permite prelevarea de tesut din structura sanului. Ulterior, tesutul este examinat histologic, cu scopul de a determina celulele cu modificari canceroase. Aceasta investigatie minim invaziva se poate realiza prin utilizarea unui ac fin, care preleveaza celule de la nivelul zonei de interes.
Biopsia prezinta o sensibilitate de 86% si o specificitate de 76% in detectarea fibroadenomului. Aceste valori pot duce la confundarea diagnosticul de fibroadenom cu alte patologii benigne. Cu toate acestea, biopsia deceleaza cu acuratete crescuta prezenta proceselor maligne. Depistarea cancerului mamar are o sensibilitate de 96% si o specificitate de 98%.
Tratamentul fibroadenomului
Majoritatea pacientelor care prezinta fibroadenom nu necesita un tratament special. Cu toate acestea, daca nodulii sunt de dimensiuni mari sau creeaza disconfort, medicul poate recomanda rezectia acestora prin interventie chirurgicala. Dupa excizia tesutului, acesta este trimis la laboratorul de anatomie patologica, pentru a fi analizat histologic. De cele mai multe ori, in urma analizei la microscopul optic, se constata ca tumora este de natura benigna.
Dezavantajul interventiilor chirurgicale este reprezentat de modificarea structurii ductale a sanului. Aceasta se produce in urma rezecarii unui numar crescut de noduli. Un alt inconvenient este reprezentat de remanenta cicatricilor.
Rezectia nodulilor nu este un tratament de prima intentie nici pentru fibroamele juvenile. In cazul pacientelor cu un astfel de diagnostic, alegerea tratamentului optim este facuta de catre medicul specialist. Studiile au demonstrat ca fibromul juvenil se reduce in dimensiuni dupa incetarea lactatiei. De aceea, se recomanda ca orice decizie chirurgicala sa fie stabilita intr-o perioada in care statusul hormonal al femeii nu este influentat de alti factori (exemplu: sarcina, alaptare).
Fibroadenomul si riscul de a dezvolta cancer de san
Studiile au demonstrat ca dezvoltarea fibroadenomului poate creste usor riscul de a manifesta cancer. Astfel, cercetarile recente au evidentiat ca femeile diagnosticate cu fibroadenom complex au un risc de a prezenta cancer mamar de aproximativ 3 ori mai mare decat femeile fara aceasta afectiune.
Cele mai multe cazuri de fibroadenom persista pana la 15 ani. Aproximativ jumatate din acestea se vindeca in decurs de 5 ani. De asemenea, din cele care nu se remit in timp, jumatate isi mentin dimensiunile initiale, iar jumatate cresc in dimensiuni. Chiar daca o parte din noduli raman prezenti la nivelul sanilor, ei isi schimba morfologia. Astfel, cea mai mare parte prezinta o diminuare a celulelor. Acestea sunt inlocuite de zone de calcifiere, hialinizare sau chiar infarctizare.
Fibroadenomul este o afectiune benigna, ce se manifesta prin aparitia unor noduli la nivelul sanilor. Cel mai adesea, apare la femeile tinere, dar rar, poate aparea si la barbati. Fibroadenomul se manifesta prin aparitia nodulilor fermi, nedurerosi, mobili, care pot fi depistati prin palpare. De aceea, se recomanda consultul medicului specialist la intervale regulate sau de fiecare data cand apar simptome neobisnuite.
În Clinica Gral Stefan cel Mare, Dr. Daia Tiberiu, Dr. Pircalabu Irina si Dr. Natalia Buinoiu oferă consultații senologice.
Programeaza-te AICI pentru o consultatie si afla ce metoda de tratament este cea mai potrivita pentru tine.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
www.breastcancernow.org, https://breastcancernow.org/information-support/have-i-got-breast-cancer/benign-breast-conditions/fibroadenoma, accesat la data 23.03.2022;
www.cancer.org, https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions/fibroadenomas-of-the-breast.html, accesat la data 23.03.2022;
/www.breastcancer.org, https://www.breastcancer.org/benign-breast-conditions/fibroadenoma, accesat la data 23.03.2022;
Ajmal M. et al., 2021, Breast Fibroadenoma, StatPearls Publishing