Hepatita B: cauze, mod de transmitere, simptome, diagnostic, tratament
Doresc sa aflu mai multe detalii
Despre hepatită ai auzit de când erai mic și ți se spunea insistent să te speli pe mâini înainte de masă, ca să nu cumva să faci hepatită. Posibil ca unii dintre prietenii tăi de joacă să fi fost consemnați la domiciliu, cu tratament și regim alimentar strict. În acest articol poți afla mai multe despre hepatita B, despre cauzele, modul de transmitere, simptomele, metodele de diagnostic și posibilitățile de tratament și vei descoperi care sunt diferențele dintre hepatita B și hepatita pe care, poate, au avut-o partenerii de joacă de odinioară.
- Ce este hepatita B. Tipuri de hepatită
- Hepatita B - transmitere
- Simptome hepatita B
- Diagnostic: analize hepatita B
- Care este cel mai bun tratament pentru hepatita B
- Întrebări frecvente
Ce este hepatita B. Tipuri de hepatită
Ce este hepatita B e o întrebare la care mulți oameni nu știu să răspundă, deși au auzit despre această afecțiune. Hepatita B este o infecție severă a ficatului, determinată de unul dintre cele cinci tipuri principale de virusuri hepatice.
Hepatita A, B, C, D și E sunt denumirile bolilor pe care le cauzează cinci dintre cele mai frecvent întâlnite virusuri hepatice.
Hepatitele A și E sunt boli acute cu simptome evidente și cu perioadă de recuperare de 5-8 săptămâni. Ele se transmit pe cale fecal-orală, fiind considerate „boli ale mâinilor murdare”.
Hepatita C este o afecțiune cronică transmisă preponderent prin contactul cu sângele infectat. Hepatita D reprezintă un caz particular, ea coexistând, întotdeauna, cu hepatita B, despre care vom discuta în continuare.
Hepatita B - transmitere
Hepatita B se transmite prin contactul cu sângele, sperma și alte fluide corporale. Hepatita B nu se transmite prin tuse sau strănut.
Cele mai frecvente căi de transmitere a hepatitei B sunt:
- Contactul sexual - contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată cu hepatita B este una dintre cele mai frecvente căi de transmitere; saliva, sperma și secrețiile vaginale sunt elemente infectante;
- Reutilizarea acelor contaminate cu sânge infectat este adesea practicată de către consumatorii de droguri sau în țările subdezvoltate. Înțepăturile accidentale cu ace infectate reprezintă un motiv de îngrijorare pentru persoanele care lucrează în domeniul sanitar;
- De la mamă la făt - gravidele infectate cu virusul hepatitei B îl pot transmite bebelușului în timpul nașterii vaginale. Totuși, declanșarea bolii la nou-născut poate fi în general prevenită prin vaccinarea imediată a acestuia.
Factori de risc pentru hepatita B
Ținând cont de modalitățile de transmitere ale hepatitei B, principalii factori de risc sunt reprezentați de:
- Sexul neprotejat cu mai mulți parteneri sau cu un partener infectat cu virusul hepatitei B;
- Utilizarea la comun a acelor;
- Contactul sexual neprotejat între bărbați;
- Traiul în aceeași locuință cu o persoană cu infecție cronică;
- Un loc de muncă ce te expune la contactul cu sânge uman;
- Călătoriile în zone cu o rată mare a infecției cu hepatită B: Asia, insulele din Pacific, Africa și Europa de Est.
Simptome hepatita B
Când vine vorba despre hepatita B simptome comune sunt următoarele:
- Dureri abdominale;
- Urină închisă la culoare;
- Febră;
- Dureri articulare;
- Pierderea poftei de mîncare;
- Greață și vărsături;
- Slăbiciune și stare de oboseală accentuată;
- Icter
Aceste simptome hepatita B pot varia în intensitate în funcție de gradul de afectare hepatică. Simptomele se manifestă la 1-4 luni după infecție, deși semne subtile se pot observa și la 2 săptămâni după contactarea virusului. Unele persoane, în special copiii mici, nu au nici un fel de simptome.
Hepatita B acută și hepatita B cronică
Uneori, infecția cu virusul hepatitei B este de scurtă durată, caz în care boala este considerată acută. Alteori, ea poate persista pentru o perioadă îndelungată, determinând hepatita B cronică.
- Hepatita B acută durează mai puțin de 6 luni. În acest caz, sistemul imunitar elimină virusul din organism, iar recuperarea pacientului este completă, chiar dacă durează câteva luni. Majoritatea pacienților infectați cu virusul hepatitei B dezvoltă forma acută de boală;
- Hepatita B cronică durează mai mult de 6 luni. Persistența acesteia se datorează faptului că sistemul imunitar nu reușește să elimine virusul. Uneori, hepatita B cronică persistă pe durata întregii vieți a pacientului, crescând riscul pentru apariția cirozei și a cancerului hepatic. Unele persoane nu manifestă nici un fel de simptome, iar la altele persistă o stare de oboseală și semne ale hepatitei acute.
Riscul de cronicizare a infecției cu virusul hepatitei B este cu atât mai mare cu cât infecția se produce la o vârstă mai mică, în general la copiii mai mici de 5 ani. Infecția cronică poate trece neobservată timp de zeci de ani, ea fiind descoperită abia când pacientul dezvoltă semne de insuficiență hepatică.
Diagnostic: analize hepatita B
Pe lista de investigații pentru detectarea hepatitei B intră:
- Analize hepatita B efectuate din sânge: prin identificarea diverselor tipuri de anticorpi, medicul poate determina dacă este vorba despre o infecție recentă sau veche, despre o infecție vindecată sau una activă;
- Ecografia poate identifica afectarea hepatică și gradul acesteia;
- Biopsia hepatică este recomandată pentru determinarea gravității infecției.
Hepatita B și testele de screening
Uneori se recomandă efectuarea de teste de screening, la anumite categorii de persoane, pentru identificarea infecției cu virusul hepatitei B înainte ca aceasta să determine leziuni hepatice ireversibile. Categoriile de persoane cărora le este recomandat screeningul pentru hepatita B includ:
- Femeile însărcinate;
- Persoanele care locuiesc cu cineva care are hepatită B;
- Persoanele cu mai mulți parteneri sexuali;
- Persoanele care au avut contact sexual cu o persoană infectată;
- Persoanele cu un istoric de boli cu transmitere sexuală;
- Persoanele infectate cu virusul HIV sau cu virusul hepatitei C;
- Persoanele cu valori anormale ale enzimelor hepatice;
- Persoanele care fac dializă;
- Persoanele care iau tratament cu inhibitori ai sistemului imunitar;
- Persoanele dependente de droguri;
- Persoanele născute în state în care infecția cu virusul hepatitei B este frecventă: Asia, Africa, Europa de Est.
Analiza hepatita B este reprezentată de un test imunologic care se efectuează pe o probă de sânge, recoltată în orice moment al zilei. Lista cu ce analize se fac pentru hepatita B poate fi mai lungă, în cazul în care testul inițial confirmă infecția.
Care este cel mai bun tratament pentru hepatita B?
Cel mai bun tratament pentru hepatita B este adaptat situației particulare a fiecărui pacient, mai exact momentului în care a fost contactat virusul și forma de boală pe care o determină.
Tratament pentru prevenirea bolii după expunere
Persoanele care știu că au fost expuse contactului cu virusul hepatitei B trebuie să contacteze imediat medicul. este important să știi dacă ai fost vaccinat împotriva hepatitei B. Medicul va dori să afle detalii complete despre cum s-a produs expunerea.
În primele 24 ore după expunere se poate administra o injecție cu imunoglobuline pentru a preveni îmbolnăvirea. Concomitent, se realizează și vaccinarea împotriva hepatitei B, la persoanele care nu au fost vaccinate în copilărie.
Tratamentul infecției acute
În hepatita B tratamentul pentru infecția acută nu este neapărat necesar. Medicul poate recomanda odihnă, o alimentație echilibrată, un consum adecvat de lichide și supraveghere medicală periodică. În cazurile cu evoluție gravă se poate recomanda internare pentru administrarea medicației antivirale. În majoritatea cazurilor, la adulți, hepatita B se vindecă în faza sa acută.
Tratamentul infecției cronice
Majoritatea persoanelor diagnosticate cu hepatită virală B cronică au nevoie de tratament pentru tot restul vieții. Decizia de administrare a tratamentului depinde de o serie de factori, printre care: gradul de inflamație, severitatea semnelor de ciroză, existența altor infecții cronice, starea sistemului imunitar.
Scopul tratamentului este să reducă riscul de afectare hepatică ireversibilă și să prevină răspândirea infecției. Acesta poate include:
- Medicamente antivirale: acestea combat acțiunea virusului, reducând riscul de afectare hepatică. Medicamentele se administrează pe cale orală, adeseori în combinații de câte două substanțe active;
- Infecțiile cu interferon le sunt recomandate persoanelor care vor să evite tratamentul oral de durată și femeilor care doresc să conceapă un copil în următorii ani. În timpul tratamentului cu interferon, utilizarea contracepției este obligatorie;
- Transplantul hepatic este o opțiune în cazul persoanelor care suferă de boală hepatică într-un stadiu avansat.
Regim hepatita B
Respectarea unui regim hepatită B este important pentru a-i furniza organismului toți nutrienții necesari unei funcționări energice a sistemului imunitar. De asemenea, se recomandă evitarea produselor care presupun suprasolicitare hepatică: alcool, tutun, alimente greu digerabile etc.
Întrebări frecvente
Cât se poate trăi cu hepatita B?
Cât se poate trăi cu hepatita B este o întrebare care nu are un răspuns universal valabil. În cazul infecției acute, cu vindecare completă, speranța de viață nu este afectată. În cazul infecției cronice, aceasta depinde de modul de evoluție a bolii, de modul în care răspunde organismul la tratament, de competența sistemului imunitar etc.
S-a vindecat cineva de hepatita B?
Atunci când abia ai primit diagnosticul, să afli că s-a vindecat cineva de hepatita B poate fi un mare motiv de bucurie. Realitatea este că majoritatea adulților se vindecă de hepatită B, fără sechele.
Ce pot face pentru vindecare hepatita B cronică?
Procesul de vindecare hepatita B cronică depinde de mulți factori, iar respectarea tuturor recomandărilor medicului este unul dintre cei mai importanți.
Există un vaccin care previne hepatita B, dar nu există un tratament care să vindece complet persoana infectată. Unele măsuri de prevenție pot ajuta la limitarea transmiterii bolii. Complianța pacientului în ceea ce privește tratamentul recomandat de către medic este esențială pentru prevenirea afectării hepatice.
M-am vindecat total de hepatita B - pot să fac hepatită a doua oară?
M-am vindecat total de hepatita B - este, cu siguranță, un motiv de bucurie. Da, poți face hepatită a doua oară, deoarece exista mai multe tipuri de hepatită, provocată de mai multe tipuri de virus.
Dacă ai hepatita B poți fi concediat?
Având în vedere durata tratamentului, există persoane care se întreabă: dacă ai hepatita B poți fi concediat? Nu există niciun temei legal pentru concedierea unei persoane care suferă de hepatita B, iar dacă angajatorul face acest lucru, îl poți reclama instituțiilor abilitate.
Dacă ai hepatită B poți lucra la fel de bine și de competent ca orice alt angajat, odată depășită faza acută de boală, pentru care medicul poate elibera concediul medical.
Hepatita B este o afecțiune virală cu un impact socio-economic important. Boala se poate vindeca de la sine sau se poate croniciza, crescând riscul de apariție a complicațiilor. În cazul în care dorești să afli mai multe despre hepatita B sau dacă vrei să te testezi, contactează medicul.
Bibliografie:
- https://www.webmd.com/hepatitis/digestive-diseases-hepatitis-b
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-b/symptoms-causes/syc-20366802
- https://www.cdc.gov/hepatitis/hbv/bfaq.htm#:~:text=Hepatitis%20B%20is%20a%20liver,known%20as%20chronic%20hepatitis%20B.
- https://www.cdc.gov/hepatitis/hbv/index.htm
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-b
- https://www.nhs.uk/conditions/hepatitis-b/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4246-hepatitis-b
- https://www.hepb.org/what-is-hepatitis-b/what-is-hepb/
Sursa foto: Shutterstock