Hernia inghinala
Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce este hernia?
Hernia inghinală
Hernia inghinală apare atunci când o porțiune a intestinului sau grăsimii properitoneale pătrunde în canalul inghinal, în urma unei rupturi musculare la acest nivel.
Tumefacția (umflatură) rezultată poate fi dureroasă, în special la efort (efort de tuse, ridicarea unor obiecte grele) mersul sau ortostatismul (statul în picioare) prelungit.
Care sunt cauzele sau factorii ce determină apariția acestor hernii?
Din punct de vedere anatomic, testiculele se găsesc în viața intrauterină în cavitatea abdominală și coboară în scrot imediat înainte de naștere, formând un canal inghinal.
În mod normal, comunicarea între cavitatea abdominală și regiunea inghinală se închide. În lipsa închiderii, apare hernia inghinală la copii (congenitală) , iar în cazul ruperii acestei membrane la adult, apare hernia inghinală dobândită.
Deși în unele cazuri hernia inghinală nu are o cauză aparentă, ea poate apărea ca urmare a:
- Unei presiuni crescute în interiorul abdomenului
- Unei zone slabe în peretele abdominal
- Activității intense
- Sarcinii
- Tusei cronice sau strănutului
Factori de risc asociați cu hernia inghinală:
- Sexul - apare mai frecvent la bărbați
- Vârsta - mușchii slăbesc pe măsură ce îmbătrânești
- Tusea cronică
- Constipație cronică
- Sarcina - poate slăbi mușchii abdominali și poate cauza o presiune crescută în interiorul abdomenului
- Nașterea prematură și greutatea scăzută la naștere
- Hernia inghinală anterioară - persoanele care au avut hernia inghinală în copilărie au un risc mai mare de a dezvolta o alta hernie inghinală
Care sunt simptomele unei hernii inghinale?
Semnele și simptome hernie inghinală simplă (reductibilă)
- Proeminență (umflatură) la nivelul regiunii inghinale care devine mai evidentă în poziție verticală și la tuse
- Senzația de arsură sau durere în jurul proeminenței
- Durerea în zona inghinală, mai ales la efort
- Slabiciune sau presiune în zona inghinală
- Ocazional, dureri și umflături în jurul testiculelor, atunci când intestinul proeminent coboară în scrot
Cum orice lucru simplu se poate complica, și în cazul herniei inghinale pot apărea complicații:
1. încarcerarea = conținutul sacului nu mai poate fi redus în cavitatea abdominală, fără apariția suferinței vasculare la nivelul țesutului herniat
2. strangularea = conținutul sacului este deprivat de circulație, cu evoluție către ischemie sau necroză
De câte tipuri este hernia inghinală?
Hernia inghinală poate fi de două tipuri:
Hernia inghinală indirectă se dezvoltă la nivelul orificiului intern, lateral de vasele epigastrice inferioare, acolo unde cordonul spermatic la bărbat și ligamentul rotund la femeie intră în abdomen. Cel mai frecvent sunt congenitale.
Hernia inghinală directă se produce medial de vasele epigastrice inferioare. Acest tip de hernie este de obicei dobândită, dezvoltandu-se la nivelul unui defect dobândit inghinal.
Diagnosticul herniei inghinale
Diagnosticul unei hernii este cel mai frecvent pus chiar de către pacient care remarcă o asimetrie stânga/ dreapta și o umflătură inghinală care dispare în momentul în care se întinde în pat sau la împingerea ei în cavitatea abdominală, dar reapare în momentul simplei mobilizări.
Diagnosticul trebuie confirmat de către medicul chirurg, în urma unui examen clinic.
În general hernia inghinală este foarte ușor și rapid diagnosticată de către medic prin palparea zonei afectate. Dat fiind faptul că tușitul și statul în picioare fac ca umflătura să fie mai proeminentă, foarte probabil ca pacientul să fie rugat să facă aceste lucruri în timpul examinării.
La debut hernia nu este întotdeauna evidentă pentru pacient, iar examinarea medicală sau efectuarea unei ecografii de părți moi identifică și herniile de mici dimensiuni.
Uneori, medicul recomandă și realizarea unor investigații imagistice: ecografie abdominală, tomografie computerizată (CT) sau rezonanță magnetică (RMN).
Tratament hernie inghinală fără operație
În cazul în care hernia inghinală este de dimensiuni mici și nu deranjează, este posibil ca medicul chirurg să opteze să monitorizeze evoluția herniei.
În cazul herniilor de mari dimensiuni sau dureroase tratamentul exclusiv este cel chirurgical (pe cale deschisă sau laparoscopic, în funcție de recomandarea medicului chirurg).
În cazul herniilor complicate (strangulate și încarcerate), este nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență pentru a recupera intestinul din canalul inghinal.
Tratament hernie inghinală - abordare chirurgicală (operație hernie inghinală)
Tratamentul recomandat pentru hernia inghinală este intervenția chirurgicală laparoscopică sau pe cale deschisă, de obicei cu folosirea unei plase (grefon sintetic de polipropilenă), după o discuţie informată cu pacientul și alegerea împreună cu el a metodei.
Operația deschisă de hernie în regiunea inghinală
Intervenția pe cale deschisă se adresează pacienților cu hernii complicate (intervenția în urgență) sau în cazul unei contraindicații pentru anestezia generală (pacient bătrân, cu multe comorbidități).
Operație laparoscopică hernie inghinală
O alternativă mult mai ușoară pentru pacient, mai puțin invazivă decât operația deschisă și cu o recuperare post-operatorie mai rapidă este intervenția chirurgicală laparoscopică. Aceasta se efectuează cu ajutorul unui telescop de mici dimensiuni conectat la o cameră video și inserat în cavitatea abdominală, pemițând astfel chirurgului să vizualizeze zona pe un monitor. Astfel ghidat, acesta pătrunde cu instrumentele prin niste incizii de mici dimensiuni, reparând hernia și aplicând plasa chirurgicală. Procedura laparoscopică reduce semnificativ atât timpul estimat pentru recuperarea după operația de hernie inghinală clasică, cât și cicatricea post-operatorie.
Intervenția laparoscopică include 2 procedee:
- extraperitoneal (TEP)- se pătrunde în cavitatea abdominală
- transperitoneal (TAPP)- se pătrunde în spațiul dintre mușchii abdominali și cavitatea abdominală
Abordul laparoscopic se recomandă pentru:
- Herniile inghinale pe o singură parte
- Herniile bilaterale (prin aceleași 3 mici incizii se montează practic 2 plase de aproximativ 14/12 cm)
- Recidiva unei hernii operate clasic
Procedura chirurgicală avantajează atât o persoană tânără, prin reintegrarea socială foarte rapidă (reînceperea serviciului în 2-3 zile), dar și pe vârstnici care au o convalescență minimă comparativ cu procedeul clasic, de multe ori similară cu cea a tinerilor.
Ca și procedeul pe cale deschisă, intervenția pe cale laparoscopică funcționează pe același principiu: montarea unei plase chirurgicale menită să întărească peretele posterior al canalului inghinal.
Complicații postoperatorii
Complicațiile postoperatorii care pot să apara sunt următoarele:
- sângerări la nivelul inciziei, care duc la umflarea zonei (formarea unui hematom), caz în care este necesară compresiunea locală sau refacerea hemostazei;
- seromul, acumularea de lichid la nivelul zonei operate, situație în care se recomandă evacuarea lichidului și pansamentul.
- umflarea și apariția vânătăilor la nivelul testiculelor sau la baza penisului (echimoză), care pot fi ameliorate cu gel cu heparină aplicat local;
- durere sau amorțirea zonei inghinale din cauza unui nerv deteriorat în timpul operației, pentru care se recomandă antiinflamatorii sau comprese reci;
- infectarea rănilor, care necesită pansamente și eventual antibiotic;
- deteriorarea cordonului spermatic, se poate reface microchirurgical.
- dacă apare durerea cronică, provocată de prinderea unui filet nervos în cicatricea postoperatorie, fizioterapia și antiinflamatoriile rezolvă majoritatea cazurilor.
Complicațiile pot să apară la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, la fumători sau la persoanele care suferă de alte boli, precum probleme respiratorii sau afecțiuni cardiovasculare.
Recidiva herniei operate
Operația pentru tratarea herniei inghinale prezinte puține riscuri, însă, în unele cazuri, herniile pot să reapară. Studiile susțin că riscul de reapariție a herniei inghinale este între 4% și 10% în cazul herniilor indirecte și între 1% și 7% în cazul herniilor directe (în special hernii inghinale ereditare, apărute la bărbați sau la persoanele în vârstă).
Cum putem preveni apariția herniei inghinale?
Riscul de apariție pentru hernia inghinală poate fi redus astfel:
- păstrarea unei greutăți ideale
- respectarea unei alimentații bogate în fibre - legumele, fructele și cerealele integrale pot preveni apariția constipației;
- evitarea efortului fizic intens sau ridicarea de greutăți timp de șase luni după operație- metoda corectă pentru ridicarea unui obiect greu este prin îndoirea genunchilor, nu a mijlocului;
- evitarea fumatului - acesta cauzează tusea cronică și poate duce la apariția sau agravarea herniei inghinale;
- centura pentru hernia inghinală nu rezolvă problemă - doctorul poate recomanda purtarea centurii pentru o scurtă perioadă înainte de operație, ca să atenueze simptomele, nu pentru tratarea problemei. Utilizarea centurii pe termen lung poate duce la aderență la nivelul structurilor din sacul herniar, sau între sac și formațiunile adiacente, acest lucru îngreunând intervenția chirurgicală.
- tratarea adenomului de prostată, preferabil transuretral.
Pentru mai multe informații legate de procedurile chirurgicale efectuate în Centrul de Chirurgie, ne puteți contacta la 021.323.00.00 sau puteți completa formularul de contact.
#operatie laparoscopica hernie inghinala #hernie inghinala barbati #hernie inghinala femei #hernie testiculara #hernie inghinala bebelusi #hernia la femei #durerile dupa operatia hernie inghinala #operatie hernie #hernie inghinala operatie #tratament hernie inghinala #hernie inghinala fara operatie #simptome hernie inghinala #ce este hernia #ecografie inghinala #hernie inghinala barbati pret operatie #hernie inghinala testiculara #hernia testiculara