Icterul – boala ochilor galbeni
Doresc sa aflu mai multe detalii
Pigmentarea galbenă sau galben-portocalie a pielii și a ochilor sunt caracteristice icterului și reprezintă, totodată, singurul lucru pe care majoritatea populației îl cunoaște despre această afecțiune. În acest articol, poți descoperi mai multe informații despre ce este icterul, care sunt cauzele sale, cum se manifestă acesta și ce opțiuni de tratament există.
- Ce este icterul
- Tipuri de icter
- Cauzele icterului
- Semne icter
- Cum se diagnostichează icterul
- Tratament icter
- Întrebări frecvente
Ce este icterul
Icterul reprezintă pigmentarea în galben a pielii, a mucoaselor și a albului ochilor. Atunci când există unele probleme legate de modul de funcționare a ficatului, bilirubina – un deșeu metabolic – poate ajunge să se acumuleze în sânge.
O acumulare moderată de bilirubină face ca pielea, ochii și mucoasele să vireze către o nuanță de galben. În cazul unei acumulări importante, pigmentarea poate vira către verde.
Icterul poate apărea indiferent de vârstă și este un simptom care indică prezența unei alte afecțiuni. Nou-născuții și persoanele în vârstă au cel mai mare risc de a dezvolta icter.
Tipuri de icter
În medicină, icterul este clasificat, în primul rând, în funcție de localizarea procesului patologic primar, în:
- Icter prehepatic – procesul patologic survine înainte ca ficatul să proceseze deșeurile de bilirubină, ceea ce duce la creșterea concentrației de bilirubină neconjugată.
- Icter hepatic – procesul patologic este localizat la nivelul ficatului, ceea ce determină creșterea simultană a bilirubinei conjugate și neconjugate.
- Icter posthepatic – procesul patologic survine după ce ficatul a procesat bilirubina, ceea ce determină creșterea concentrației de bilirubină conjugată.
Ce este icterul la nou-născuți?
Multe cupluri care devin pentru prima dată părinți se îngrijorează cu privire la ce este icterul la nou-născuți și care sunt implicațiile sale pentru starea de sănătate a copilului lor. Se consideră că icterul la bebeluși, apărut în primele zile de viață, este un icter fiziologic. El se produce ca urmare a faptului că hematiile din organismul nou-născutului sunt distruse și înlocuite, ceea ce se asociază cu o producție mai mare de bilirubină. În același timp, ficatul nou-născutului nu este încă suficient de bine dezvoltat, fapt care îl face mai puțin eficient la a filtra bilirubina.
Icterul afectează aproximativ 60% dintre nou-născuți, iar cazurile ușoare se rezolvă de la sine și nu impun niciun fel de tratament. În cazurile mai severe, fototerapia sau chiar transfuzia sangvină devin necesare.
Icter adulți
Icterul la adulți este forma întâlnită cel mai frecvent, prezentând patologia cea mai variată. Despre subiectul icterului la adulți vom detalia în continuarea acestui articol.
Icter copii
Icterul la copii este mai rar întâlnit decât la adulți. Acesta poate fi determinat de litiaza biliară, de infecția cu virus hepatitic sau de boala Wilson, o afecțiune genetică rară în care organismul nu dispune de mijloacele enzimatice necesare metabolizării și eliminării cuprului care se acumulează la nivel hepatic.
În cazurile rare de icter la copii, acesta apare ca urmare a hepatitei autoimune sau a cirozei. Tratamentul icterului la copii depinde de cauzele determinante.
Cauzele icterului
Conform studiilor, concentrația normală de bilirubină serică este de 1 mg/dl. Simptomele caracteristice icterului apar atunci când concentrația de bilirubină serică ajunge a 3 mg/dl. În cazul nou-născuților, icterul apare atunci când nivelul de bilirubină crește cu 5 mg/dl/zi sau la o rată mai mare de 0.2 mg/dl/h.
Printre cele mai frecvente cauze de icter la adulți, se numără:
- Efectele adverse ale unor medicamente.
- Litiaza biliară.
- Consumul excesiv de alcool.
- Cancerul pancreatic.
- Cancerul de colecist.
- Ciroza.
- Hepatita și alte infecții hepatice.
- Anemia hemolitic.
La nou-născuți, icterul poate avea unele cauze specifice:
- Hipotiroidismul.
- Incompatibilitatea de grup sangvin.
- Boala Rhesus.
- Infecțiile tractului urinar.
- O obstrucție la nivelul ductului biliar.
- Sindromul Crigler-Najjar, o afecțiune în care enzimele care procesează bilirubina sunt absente.
Icter mecanic
Cunoscut și ca icter obstructiv, icterul mecanic apare atunci când evacuarea conținutului colecistului este blocată de unul sau mai mulți calculi biliari. Acest tip de icter este foarte des și se remediază, în general, prin tehnici chirurgicale.
La icterul mecanic în ultima fază, au loc inflamația colecistului și a ductelor biliare și o infecție locală, fapt ce poate determina decesul pacientului.
Icter hemolitic
La icterul hemolitic, acumularea de bilirubină se produce ca urmare a degradării cu viteză mare a hematiilor. Există mai multe cauze posibile pentru icterul hemolitic, acestea coincizând cu diversele cauze care duc la deteriorarea globulelor roșii: medicamente, afecțiuni genetice etc.
Semne icter
Pe lista celor mai frecvente semne icter, se numără:
- nuanța galbenă a pielii, a mucoaselor și a ochilor;
- scaune deschise la culoare;
- urină închisă la culoare;
- prurit la nivelul pielii.
Icterul propriu-zis poate fi însoțit și de alte simptome:
- oboseală;
- dureri abdominale;
- scădere în greutate;
- vărsături;
- febră.
Cum se diagnostichează icterul?
Identificarea icterului poate fi relativ ușor de realizat, mai ales la persoanele cu pielea deschisă la culoare. La persoanele cu pielea mai închisă, el poate fi observat cel mai bine la nivelul ochilor.
Există mai multe analize recomandate al căror scop este atât să confirme icterul și să îi evalueze severitatea, cât și să identifice eventualele sale cauze:
- Determinarea bilirubinei serice.
- Hemoleucograma completă.
- Teste imunologice pentru hepatitele virale A, B și C.
- Metode imagistice: ecografie, CT sau RMN pentru examinarea structurii țesutului hepatic.
- Colangiopancreatografia retrogradă.
- Biopsia hepatică.
Tratament icter
Există mai multe opțiuni de tratament icter în funcție de cauza care l-a determinat. Metodele de tratament pot varia de la întreruperea medicației care a declanșat icterul până la intervenții chirurgicale, în cazul unor anumite tipuri de icter.
Operație icter mecanic
În unele cazuri, cea mai bună soluție pentru pacient este o operație icter mecanic care să remedieze blocajul de la nivelul ductului biliar. Intervenția se realizează în cazul în care deblocarea acestuia prin colangiopancreatografia retrogradă nu a funcționat sau dacă există complicații constând în inflamație sau infecție locală.
Chirurgia colecistului se poate efectua laparoscopic sau clasic, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.
Întrebări frecvente
Din experiența medicilor, există o serie de întrebări la care pacienții caută adeseori răspuns și pe care le vom aborda în continuare.
În cât timp se vindecă icterul?
În cât timp se vindecă icterul depinde, în mare măsură, de cauza care l-a determinat și de promptitudinea intervenției. În cazul în care este vorba, de pildă, despre un blocaj al ductelor biliare, se observă ameliorări la relativ scurt timp după îndepărtarea obstrucției. Pe de altă parte, dacă icterul este determinat de o insuficiență hepatică sau de anemia hemolitică, durata soluționării acestuia poate dura mai mult.
Cât se poate trăi cu icter mecanic?
Răspunsul la întrebarea „Cât se poate trăi cu icter mecanic?” nu este unul standard, ci depinde de starea generală a pacientului. Medicul chirurg decide când este momentul să efectueze intervenția de deblocare a ductelor biliare în funcție de modul în care pacientul răspunde la tratamentul medicamentos.
Supravegherea medicală în vederea unei intervenții prompte este obligatorie pentru a se preveni apariția complicațiilor.
În cât timp se retrage icterul la adulți?
Această formulare comun întâlnită, „În cât timp se retrage icterul la adulți?”, se referă la intervalul de timp necesar pentru dispariția pigmentării specifice a pielii. Evident, răspunsul depinde de cauzele care au determinat apariția icterului și de măsura în care acestea pot fi corectate.
La icterul mecanic, după îndepărtarea obstrucției, concentrația de bilirubină serică revine la normal la aproximativ 10 zile postoperator, dar pigmentația poate persista până la 30-50 de zile.
Icterul este un simptom regăsit în mai multe afecțiuni. Investigarea promptă și corectă a icterului permite identificarea cauzelor acestuia și instituirea unui tratament adecvat.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie
- https://www.nhs.uk/conditions/jaundice/#:~:text=Jaundice%20is%20when%20your%20skin,to%20get%20urgent%20medical%20help.
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15367-adult-jaundice
- https://www.webmd.com/hepatitis/jaundice-why-happens-adults
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544252/
- https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/jaundice
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/165749#treatment