In luna mai dam startul pentru diagnosticul si tratamentul de desensibilizare la Ambrozie!
Doresc sa aflu mai multe detalii
Tratamentul alergiilor respiratorii
Dr. Monica Schifirnet, Medic Primar Alergologie si Imunologie, ne vorbeste despre importanta tratamentului in combaterea alergiilor respiratorii:
Tratamentul alergiilor respiratorii presupune masuri de evitare a expunerii la alergeni si tratament medicamentos simptomatic (antihistaminice cu administrare orala, intranazala sau oculara, corticosteroizi topici intranazali sau inhalatori), dar acestea doar controleaza boala pe perioada administrarii tratmentului, nu o vindeca.
Singurul tratament care se adreseaza mecanismului de producere al bolii alergice este desensibilizarea (imunoterapia alergen specifica).
Imunoterapia alergen specifica ( desensibilizare )
Imunoterapia alergen specifica este singura procedura ce schimba evolutia bolii alergice si care urmareste obtinerea controlului alergiei pe termen lung prin aparitia tolerantei fata de alergenul caruia i se adreseaza.
Acest tratament se efectueaza doar la indicatia medicului alergolog si doar dupa o evaluare completa a pacientului atat din punct de vedere alergologic (se evalueaza prin testare alergologica un numar de 16-20 alergeni de mediu) cat si din punct de vedere a altor boli coexistente ce pot fi contraindicatii pentru instituirea acestui tratament.
Durata tratamentului este de minim 3 ani (intre 3-5 ani) si este indicata pacientilor cu varsta de peste 5 ani care sufera de rinite si rinoconjunctivite alergice forme severe ce nu raspund la tratamentul medicamentos simptomatic corect administrat.
Initierea tratamentului se face doar cand pacientul este in plina stare de sanatate, fara simptomatologie de alergie, in afara perioadei de expunere la alergen sau cand boala este controlata terapeutic. In cazul alergiilor la polen, aceasta terapie nu se initiaza in plin sezon polenic ci cu minim 2-3 luni inainte de aparitia in natura a polenului ce determina boala alergica pe care vrem sa o tratam.
Cand apar sezoanele alergiilor si ce putem face?
De retinut ca principalele sezoane polenice in Romania sunt urmatoarele:
- februarie - mai: sezonul polenului de arbori si arbusti timpurii, in special din familia Betulaceae (mesteacan, alun, arin)
- aprilie - iulie: sezonul polenului de graminee salbatice (firuta, timoftica, paius rosu, golomat, vitelar, ovascior, iarba de gazon, iarba campului etc.) si al polenului gramineelor de cultura (secara, ovaz, orz, grau)
- iulie - septembrie: sezonul polenului de buruieni (ambrozie, artemisia, macris marunt, patlagina ingusta, urzica mare)
Este util ca pacientii cunoscuti cu simptome alergice severe ce apar la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei sa se prezinte in luna mai la un consult si la o evaluare alergologica, pentru ca medicul sa ii poata recomanda inca din acest an initierea unei astfel de terapii de desensibilizare. De exemplu, initierea tratamentului de desensibilizare pentru persoanele cu simptome cauzate de alergia la polen de Ambrozie sau polen de Artemisia, se face cel tarziu in luna mai.
Desensibilizarea consta in expunerea treptata, controlata, la doze terapeutice din alergenul ce determina simptomatologia, administrarea fiind fie pe cale injectabila, subcutanata (SCIT) fie pe cale orala, sublinguala (SLIT), schemele de administrare fiind diferite in functie de alergenul caruia i se adreseaza terapia. Medicul este cel care poate stabili, pentru fiecare pacient, un tratament personalizat in functie de tipul si natura alergiei. In farmaciile din Romania exista preparate adecvate pentru tratamentul alergiei la acarieni, polenuri (Ambrozia, Artemisia, Graminee, Mesteacan) si epitelii pisica.
Simptomele alergiei respiratorii
Simptomele alergiei respiratorii sunt:
- stranuturi repetate, nas infundat (congestie nazala bilaterala, alternanta) mancarime de nas (prurit nazal), secretii nazale abundente (rinoree apoasa), cu durata de minim 1 ora/zi, sugerand rinita alergica
- lacrimare abundenta, mancarime de ochi (prurit conjunctival), ochi rosii (eritem/hiperemie conjunctivala bilaterala) sau pleoape umflate (edem conjunctival/chemosis), sugerand conjunctivita alergica
- tuse, respiratie suieratoare (wheezing), senzatie de sufocare (dispnee) sau de constrictie a pieptului, sugerand astmul alergic, toate aceste simptome fiind reversibile spontan sau cu tratament.
Exista persoane cu rinita alergica cu manifestari mai putin tipice si anume tulburari de somn, infectii respiratorii prelungite si frecvente, otite medii cronice, dureri ale urechii la schimbarile de presiune (zbor), dureri de cap si faciale, scaderea mirosului.
La pacientii cu simptome sugestive de alergie respiratorie este necesar un consult si o evaluare alergologica. Testarea alergologica se poate efectua la orice varsta, tehnica cutanata prick fiind rapida si nedureroasa.
Dupa identificarea alergenului, medicul alergolog va indica tratamentul personalizat adecvat, fie medicamentos fie de desensibilizare daca este cazul.
Doriti inceperea tratamentului de desensibilizare la polenul de Ambrozie?
Vino in Clinica GRAL Stefan cel Mare in perioada 01 - 31.05.2021 si beneficiaza de pachetul special creeat pentru tine: 50% reducere la consult si la 16 teste cutanate prick la alergenii respiratori.
Pentru diagnostic corect si tratament programeaza-te la dr. Schifirnet Monica, medic primar Alergologie si Imunologie la 021 323 0000 sau online aici: https://www.gralmedical.ro/Programari-online