Insuficienta renala
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Despre insuficienta renala
Insuficienta renala se clasifica in acuta si cronica, in functie de rapiditatea cu care se instaleaza. Prima se dezvolta in cateva zile, a doua progreseaza luni sau chiar ani. In ambele situatii se reduce foarte mult capacitatea rinichiului de a elimina apa, sarea si rezidurile metabolice, in special ureea.
In cazurile acute bolnavului i se umfla fata si gambele, urineaza foarte putin, are crampe musculare, greata si varsaturi.
Cauzele cele mai frecvente sunt: arsurile intinse, hemoragii masive, infectiile severe, toate starile de soc, calculii fixati pe ureter, adenomul de prostata, intoxicatiile medicamentoase, substantele de contrast folosite in imagistica.
Tratamentul este unul de urgenta si se face numai in spital. Instituit la timp (la nivel de ore!) poate restabili functia renala in cateva zile.
Insuficienta renala cronica este mult mai grava pentru ca este ireversibila, bolnavul devenind in final dependent de dializa.
In afara unor boli renale (glomerulonefrita, sindrom nefrotic, infectii cronicizate, lupus) si a obstructilor produse de calculi sau tumori, cele mai frecvente cauze ale insuficientei renale cronice sunt dibetul zaharat si hipertensiunea areteriala.
Aceste boli sunt adesea incorect si/sau incomplet tratate alterand lent, dar grav si definitiv functia renala. Simptomele sunt nespecifice (greata, varsaturi, inapetenta, astenie fizica si psihica, crampe musculare) si de aceea nu alarmeaza imediat bolnavul. Urinatul nocturn si edemele persistente ale gambelor si mai ales ale fetei, trebuie sa ne duca rapid catre medic.
Dr. Mihai Corneliu Ungureanu, Medic Specialist Medicina Interna in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca diagnosticul se stabileste pe baza analizelor de sange (mai ales, creatinina si ureea), a sumarului de urina si a ecografiei abdominale. Atat tratamentul cat si preventia se adreseaza bolii de baza.
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00