Intoleranta la lactoza
Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce este intoleranta la lactoza si cum se manifesta?
Intoleranta la lactoza este cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara, manifestata prin simptome gastrointestinale: greata, crampe, meteorism, diaree, dupa consumul de lapte si derivate.
Lactoza este zaharul din lapte, care trebuie desfacut in cele doua componentale sale, glucoza si galactoza, capabile sa strabata epiteliul intestinal si sa ajunga in sange. Aceasta scindare se face sub influenta unei enzime - lactaza.
Atunci cand lactaza lipseste sau este in cantitate redusa, lactoza ajunge in colon unde este supusa actiunii florei de putrefactie; compusii care rezulta sunt responsabili de simptomatologia instalata la intervale variabile (intre 30 min si 2 ore) de la ingestia de produse lactate.
Severitatea simptomelor depind de gradul deficientei enzimatice, care variaza de la lipsa enzimei, in formele congenitale de intoleranta, la reducerea progresiva, fiziologica, a activitatii acestei enzime, la orice varsta. Intoleranta secundara la lactoza apare dupa boli acute (gastroenterite) sau cronice intestinale (colita hemoragica, boala Chron), si este reversibila, dupa refacerea epiteliului intestinal.
O parte din pacienti asociaza si intoleranta la fructoza care potenteaza simptomatologia.
Diagnosticul se suspecteaza la copil sau la adult pe baza simptomelor descrise, aparute in urma consumului de lapte si/sau derivate.
Diagnostic
Exista si mijloace paraclinice de diagnostic: testul de incarcare cu lactoza, testul aciditatii scaunului sau testul genetic, alternativa simpla care nu este influentata de momentul recoltarii si care diferentiaza intoleranta primara de cea secundara unor boli digestive.
Recomandarile medicului
Medicii recomanda ca tratament, dieta, care este singura in masura sa amelioreze simptomatologia, intrucat nu poate fi crescuta productia intestinala a enzimei. In functie de caz, se poate opta pentru reducerea cantitatii de lapte sub pragul care declanseaza simptomele, pentru folosirea aditivilor de lactaza care se gasesc sub forma lichida sau tablete, sau pentru folosirea laptelui fara lactoza. De mentionat ca iaurtul, desi are lactoza, este bine tolerat precum si branzeturile maturate. In cazul in care se scot lactatele din alimentatie este necesara o monitorizare a calcemiei si consumul altor alimente bogate in calciu. O serie de alte alimente procesate pot contine lactoza, si pot declansa simptomele: mezeluri, supe la plic, sosuri, faina, prajituri, patiserie, inghetata, ciocolata, mustar, maioneza, margarina.
Pentru o dieta individualizata, avand in vedere marea variabilitate a activitatii enzimei, sunt necesare tatonari si incercari atat a produselor care contin lactoza cat si a cantitatilor care o data ingerate declanseaza tulburari intestinale.
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00