Mituri despre menstruație
Doresc sa aflu mai multe detalii
Deși mecanismul de apariție a menstruației și rolul acesteia au fost, între timp, elucidate, o serie de mituri încă persistă. În acest articol, ne propunem să discutăm despre cele mai frecvente dintre ele și să demontăm convingerile greșite.
- Apa caldă la menstruație face mai mult rău decât bine
- Nu pot rămâne însărcinată înainte de prima menstruație
- Nu poți rămâne însărcinată pe ciclu
- Ce se întâmplă dacă ejaculează în tine pe ciclu - mit versus realitate
- Contactul sexual este interzis în perioada menstruației
- Nu există ovulație în timpul menstruației
- Sindromul premenstrual este universal și se manifestă prin iritabilitate excesivă
- Totul despre menstruație - durerea e normală
- Efortul fizic este interzis la menstruație
- Tampoanele interne le sunt interzise virginelor
- Absența menstruației este sinonimă cu sarcina
Apa caldă la menstruație face mai mult rău decât bine
Apa caldă și căldura, în general, determină vasodilatație și îmbunătățește circulația sangvină, ceea ce înseamnă că poate intensifica hemoragia menstruală. Pe de altă parte, apa caldă la menstruație ameliorează semnificativ crampele și alină disconfortul, prin urmare, majoritatea medicilor specialiști recomandă o sesiune de relaxare în baie, în timpul unui duș.
Secretul constă în moderație: e în regulă să folosești apă caldă, dar evită, totuși, băile foarte fierbinți.
Nu pot rămâne însărcinată înainte de prima menstruație
Prima menstruație marchează, tradițional vorbind, momentul în care o fată devine femeie. Mult timp s-a crezut că prima menstruație este momentul din care se poate discuta despre riscul unei sarcini, așa cum se credea și că prima menstruație după naștere marchează reluarea ovulației și că, atâta timp cât proaspăta mamă nu are menstră, nu e nevoie de nici un fel de protecție în timpul contactului sexual.
Adevărul este că, atât după o naștere cât și în perioada pubertății, echilibrul hormonal al fiecărei femei este atât de delicat și de ciudat, încât o sarcină nu este deloc exclusă. Pe scurt, ovulația se poate produce și în absența menstruației, chiar cu câteva luni înainte de prima sângerare, iar riscul de sarcină persistă.
Nu poți rămâne însărcinată pe ciclu
Există convingerea greșită că poți avea contact sexual fără protecție în timpul menstruației, fără să îți faci griji pentru o eventuală sarcină. Despre convingerea că nu poți rămâne însărcinată pe ciclu, forumurile și postările din social media scriu de multă vreme, dar se pare că inutil.
În cazul unui ciclu menstrual regulat, al unui ciclu menstrual mai scurt decât media și a unei sângerări mai abundente, sau care durează mai mult timp, este foarte posibil ca un contact sexual neprotejat să declanșeze o sarcină nedorită.
Ovulația se produce, în medie, cu 14 zile înainte de data următoarei menstruații. În cazul unei persoane care are un ciclu menstrual de doar 24 zile, asta înseamnă că ovulația se va produce în ziua 10. Spermatozoizii trăiesc, în medie, 3 zile în tractul genital feminin, deci un contact in ziua 7 a ciclului menstrual - când multe femei încă mai au o ușoară sângerare - se poate dovedi fertil.
Discuta cu medicul ginecolog despre opțiunile pe care le ai la îndemână în materie de contracepție și alege o variantă mai de încredere decât metoda calendarului.
Poți să rămâi însărcinată înainte de ciclu?
Da, este posibil să rămâi însărcinată înainte de a avea ciclul menstrual. Ciclul menstrual este un proces complex în care corpul trece prin mai multe etape pentru a pregăti uterul pentru sarcină. Ovulația, care este eliberarea unui ovul matur din ovar, este unul dintre aceste etape. Ovulația are loc în mijlocul ciclului menstrual, de obicei în jurul zilei a 14-a într-un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, dar poate varia de la o femeie la alta.
Cu toate acestea, ovulația poate avea loc în orice moment al ciclului menstrual, în funcție de durata ciclului și de alte factori care pot influența ovulația, cum ar fi stresul, schimbările de mediu și de sănătate. Din acest motiv, chiar dacă nu ați avut încă menstruația sau ați avut-o recent, este posibil să aveți ovulație și, prin urmare, să puteți rămâne însărcinată.
De asemenea, este important să rețineți că spermatozoizii pot supraviețui în tractul genital feminin timp de câteva zile, iar un act sexual chiar înainte de ovulație poate duce la fertilizarea ovulului în momentul eliberării sale.
Din aceste motive, chiar și înainte de a avea primul ciclu menstrual sau imediat după, este posibil să rămâneți însărcinată dacă aveți un act sexual neprotejat. De aceea, este important să utilizați mereu metode eficiente de contracepție dacă nu doriți o sarcină. Consultați un medic sau un specialist în planificarea familială pentru mai multe informații și sfaturi despre contracepție și planificarea sarcinii.
Ce se întâmplă dacă ejaculează în tine pe ciclu - mit versus realitate
Există tot felul de convingeri legate de ce se întâmplă dacă se termină în tine pe ciclu, cu alte cuvinte, dacă are loc un contact sexual neprotejat în timpul menstruației. În ciuda multelor previziuni amenințătoare, realitatea este că nu se întâmplă mai nimic.
După cum am menționat deja, există un risc de sarcină, în funcție de perioada fertilă a fiecărei femei. De asemenea, contactul sexual neprotejat în timpul menstruației pare să aibă un risc un pic mai mare decât în mod normal de transmitere a unor infecții, dar în cazul unei relații monogame, acest detaliu își pierde importanța și, oricum, nu are legătură cu locul în care se produce ejacularea.
Contactul sexual este interzis în perioada menstruației
Mult timp, femeia a fost considerată „murdară” în timpul menstruației. Procesul nu era deloc înțeles, iar ideea de sângerare încă îi mai sperie pe unii bărbați. Chiar și în prezent, ideea de a face sex în perioada menstruației este nepopulară pentru anumite persoane.
Pe de altă parte, cei care au încercat par să fi fost plăcut impresionați de experiență. Lubrifierea zonei intime este inegalabilă în această perioadă, iar sensibilitatea zonei genitale este sporită datorită vascularizației abundente, prin urmare, femeile povestesc că le este mult mai ușor să atingă punctul culminant atunci când menstruează.
În cazul în care sunteți îngrijorați pentru așternuturi, puteți testa poziții noi, puteți folosi o aleză sau un prosop sau puteți muta activitatea sub duș.
Nu există ovulație în timpul menstruației
Ideea de ovulație în timpul menstruației este respinsă de multe persoane care nu știu foarte multe detalii despre semnificația ciclului menstrual. Deși rară, ovulația în timpul menstruației nu este un eveniment care să fie considerat 100% imposibil, prin urmare, medicul specialist îți va recomanda călduros să folosești metode anticoncepționale adecvate indiferent de perioada ciclului menstrual.
Sindromul premenstrual este universal și se manifestă prin iritabilitate excesivă
Nervozitatea atribuită pe nedrept oricărei femei pe ciclu a generat o serie de glume stupide și este sursa unor atitudini misogine jenante. Deși sindromul premenstrual este o realitate, este profund greșit să presupui că el afectează toate femeile, în fiecare lună, sau că o nemulțumire exprimată de o femeie este determinată de nervozitatea din „acea perioadă a lunii”.
Sindromul premenstrual apare ca urmare a unui echilibru hormonal diferit de cel caracteristic restului lunii. Multe dintre femei suferă din cauza sindromului premenstrual și se controlează într-un mod admirabil, păstrându-și atitudinea profesională și făcând față cu brio disconfortului apărut înainte de ciclu.
Totul despre menstruație - durerea e normală
Ideea că durerea e normală în perioada menstruală este promovată adesea, inclusiv de către persoane care se presupune că ar trebui să știe totul despre menstruație. Din fericire, acesta este un simplu mit.
E normal să existe un oarecare grad de disconfort în perioada menstruației, pe care majoritatea femeilor îl percep ca pe o senzație de presiune în abdomenul inferior. Aceasta nu ar trebui să interfereze cu activitățile zilnice și ar trebui să fie suficient de discretă încât să rămână aproape neobservată atunci când ești distrasă de diverse treburi.
Durerea intensă, debilitantă, asociată menstruației nu este niciodată normală. Există o mare varietate de probleme de sănătate care pot determina dureri în timpul ciclului. Discută deschis cu medicul ginecolog despre problema menstruației dureroase (denumită, în termeni științifici, dismenoree).
Efortul fizic este interzis la menstruație
Mult timp a fost vehiculat acest mit, explicația fiind că efortul fizic și încordarea repetată a musculaturii abdominale determină creșterea fluxului menstrual. Realitatea este că sportul și alte forme de efort fizic nu au nici un impact negativ asupra stării de sănătate, indiferent de perioada ciclului menstrual în cate te afli.
Multe fete și femei spun că, deși sângerarea crește temporar în intervalul de timp în care fac sport, după aceea fluxul scade semnificativ, iar durata menstruației se reduce.
Tampoanele interne le sunt interzise virginelor
Se spune că fetele care nu și-au început încă viața sexuală nu ar trebui să folosească tampoane interne din cauza riscului de a se deflora cu ele. Adevărul este că himenul, aflat la intrarea în vagin, este foarte elastic și nu se rupe atât de ușor. Pe de altă parte, solicitarea repetată a acestuia poate face ca, în momentul primului contact sexual, el să nu se mai rupă deloc.
Pe de altă parte, fetele trebuie educate în legătură cu semnificația reală a virginității, iar această educație nu ar trebui să îi ocolească nici pe băieți!
Absența menstruației este sinonimă cu sarcina
Deși este destul de probabil ca dacă, deodată, menstruația dispare consecutiv unui contact sexual neprotejat, să fie vorba despre o sarcină, realitatea este că ciclul poate dispărea și din cu totul alte motive, așa cum menstruația poate persista și pe perioada sarcinii.
Sarcina peste menstruație este o realitate pentru un mic număr de femei. Uneori, sângerarea de implantare este confundată cu o menstruație cu un flux foarte redus. Alteori, menstruația întârzie sau dispare complet din cauza unor tulburări hormonale, cum este sindromul ovarelor polichistice.
Dacă menstruația a întârziat, cel mai bun lucru pe care îl poți face este un test de sarcină. Dacă rezultatul este negativ, medicii recomandă repetarea sa la interval de o săptămână. În cazul în care testul rămâne negativ, fă o programare la medicul ginecolog pentru a exclude o altă patologie.
Menstruația este un eveniment fiziologic în legătură cu care e de dorit ca atât fetele, cât și băieții, să fie corect informați încă de la vârsta prepubertății. Doar cu ajutorul educației putem elimina miturile dăunătoare și, multe dintre ele, profund misogine, care încă persistă în rândul populației.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie
- “7 Alarming Myths about Periods We Have to End Now.” Unicef.org, 2015, www.unicef.org/rosa/stories/7-alarming-myths-about-periods-we-have-end-now.
- “8 Period Myths We Need to Set Straight.” Healthline, 23 June 2017, www.healthline.com/health/womens-health/period-myths.
- “Five Common and Misleading Myths about Periods.” Www.familyplanning.org.nz, www.familyplanning.org.nz/news/2022/five-common-and-misleading-myths-about-periods.
- “Top 5 Myths about Menstruation.” Www.medicalnewstoday.com, 8 Feb. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324403. Accessed 20 Feb. 2023.