Osteoporoza
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Ce este osteoporoza
Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin pierderea progresiva a calciului si scaderea densitatii oaselor, care devin mai putin rezistente la solicitarile mecanice.
Dupa contextul biologic in care apar, 95% din cazuri se incadreaza in una din urmatoarele categorii:
- osteoporoza postmenopauza
- osteoporoza senila legata de procesul normal de imbatranire dupa 60 de ani
- osteoporoza idiopatica (fara cauza determinata ) foarte rara, apare la adulti tineri si chiar la copii.
Celelalte 5 % din cazuri sunt reprezentate de osteoporoza numita secundara, consecinta altor boli:
- endocrine
- de ficat
- tulburari de digestie si absorbtie
- boli reumatismale
- neoplasm
Anumite medicamente (de exemplu corticoizii) sau abuzul de alcool si/sau fumat pot fi deasemeni cauze determinante.
Osteoporoza se poate manifesta prin dureri osoase difuze si, ceea ce este foarte grav, prin fracturi ale vertebrelor toraco-lombare sau ale soldului produse prin traumatisme minore sau numai de unele miscari mai bruste.
Diagnostic si tratament
Diagnosticul este de competenta specialistului endocrinolog sau ortoped si este stabilit prin dozarea diferitelor minerale, fosfati, hormoni in sange. Aceste investigatii trebuie sa stabileasca pe de o parte daca este vorba despre osteoporoza sau doar de osteopenie (forma usoara, de debut) si pe de alta parte in ce categorie cauzala se inscrie bolnavul.
Tratamentul, in mare parte hormonal, presupune individualizare si mare precizie, trebuind a fi reevaluat la intervale de 6-12 luni. Nu este lipsit de efecte secundare si riscuri, fiind de competenta stricta a specialistului.
Dr. Mihai Corneliu Ungureanu, Medic Specialist Medicina Interna in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca “preventiv femeile peste 50 de ani vor consuma minim 250 ml lapte dulce zilnic (preferabil la culcare seara) sau echivalentul in alte produse lactate. Se vor expune in mod moderat vara la soare pentru ca pielea sa poata sintetiza vitamina D, iar in sezonul rece vor lua suplimente cu calciu si vitamina D.”
In final mai trebuie sa adaugam ca, desi este de cinci ori mai frecventa la femei, osteoporoza poate afecta si barbatii.
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00