Pachet evaluare post COVID
Doresc sa aflu mai multe detalii
Infecția cu SARS-CoV-2 lasă urme adânci în organismul celui care a trecut prin boală. Conform specialistilor, un procent semnificativ dintre persoanele infectate prezintă consecințe, unele neidentificabile, imediat și nu doar la nivelul plămânilor.
De aceea, este nevoie ca în timp util, după trecerea prin boală, să se efectueze un set de analize și o consultație la un medic infecționist sau internist pentru evaluarea stării de sănătate post COVID și a identifica eventualele probleme.
Pentru pacientii care au avut forme ușoare-medii, cu sau fără spitalizare, clincile Gral Medical din Bucuresti și Ploiești au conceput un pachet de servicii medicale: pachetul de evaluare POST-COVID.
Acesta include un set de analize de sânge absolut necesare pentru a identifica starea de sănătate. Dacă pacientul efectuează pachetul de analize primeste un consult gratuit la medic internist care sa ii ofere o evaluare corecta a parcursului de urmat.
Ce include pachetul de evaluare post COVID:
Analize de sange
Hemoleucograma - Hemoleucograma (hemograma) furnizează informaţii importante despre sistemul hematologic şi alte sisteme de organe.
Uree - Ureea este produsul final al metabolismului proteic realizat in stomac si intestin. Ureea este sintetizata la nivelul ficatului, fiind eliminata prin urina. Un procent cuprins intre 50-60% este redifuzat in sange. Nivelul de uree serica este legat direct de capacitatea de metabolizare a ficatului si de capacitatea de excretie a rinichilor, valorile normale fiind obtinute in urma echilibrului dintre cele doua functii.
Creatinina - este o forma de eliminare a creatinei, substanta care este sintetizata in ficat, peste 90% din valoarea acesteia fiind preluata de musculatura si folosita pentru stocarea energiei musculare. Atunci cand procesele metabolice ale corpului consuma energie musculara, fosfocreatina genereaza creatinina. Testul creatininei este un test care masoara cat de bine functioneaza excretia renala a pacientului. In urma rezultatului, medicul de specialitate afla ce cantitate de creatinina este excretata de corpul uman pe parcursul unei zile.
TGO (AST) - Aspartataminotransferaza este o enzima distribuita atat la nivel hepatic cat si al altor tesuturi si organe din corp: miocard, fibrele musculare, rinichi, pancreas, splina si creier. Modificarea valorilor TGO este specifica mai multor tipuri de afectiuni, analiza medicala a enzimei fiind indicata in cazul infarctului miocardic acut, pericarditei, insuficientei cardiace, afectiunilor musculare inflamatorii, dar si patologia hepato-biliara (o boala a canaliculelor biliare hepatice) si pancreatice.
TGP - Alaninaminotransferaza sau TGP reprezinta o enzima regasita majoritar la nivel hepatic si mai putin in rinichi, miocard, muschi scheletici si pancreas, cu rol in reactiile enzimatice de utilizare a proteinelor ca sursa de energie.TGP este o enzima mai specifica afectiunilor hepatice decat TGO insa valorile absolute ale enzimei nu se coreleaza direct cu severitatea suferintei organului, fiind necesare determinari seriate, periodice ale compusului pentru monitorizarea evolutiei bolii si stabilirea unui prognostic la pacientii cu aceasta afectiune.
GGT - Gama glutamiltransferaza este o enzima cu localizare hepatica si la nivelul ductelor biliare, implicata in procesele metabolice ale mediatorilor de inflamatie, ale substantelor carcinogene si al celor toxice. GGT este indepartat din plasma prin excretie la nivelul sucului biliar cu metabolizare ulterioara renala si eliminare urinara. Cresterea nivelului seric al GGT este datorat lezarii membranei hepatocitare din ischemia hepatica acuta, afectiunilor hepatice de cauza infectioasa sau actiunii agentilor toxici si medicamentosi.
LDH - LDH este o enzima intracelulara, intalnita in rinichi, miocard, musculatura scheletica, creier, ficat si plamani. Are o distributie larga in organism si este compusa din 2 subunitati: H (Heart) si M (Muscle), fiind un marker nespecific pentru lezarea tisulara. Cauzele cresterii nivelului enzimatic din organism pot fi identificate prin izolarea celor 5 fractiuni specifice,
• LDH-1 si LDH-5 indica patologie cardiaca si/sau hepatica
• LDH-3 - pancreas, limfocite, plamani
• LDH-2 - eritrocite, rinichi, inima, sistemul reticuloendotelial
• LDH-4 - ficat, rinichi, musculatura striata, pancreas
Sodiu - Ionograma serica reprezinta determinarea cantitativa a unor microelemente indispensabile organismului prezente in ser: sodiu, potasiu si clor. Aceste minerale participa la metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor, variatiile concentratiilor acestora in sange putand sa indice anumite afectiuni si dezechilibre metabolice ale organismului.
Potasiu - Potasiul alimentar este absorbit la nivelul intestinului subtire, urmand ca dupa utilizare sa fie excretat la nivel renal prin urina in proportie de 80-90%, restul fiind eliminat prin transpiratie si materii fecale. Cea mai mare cantitate de potasiu din organism este stocata la nivel miocardic, hepatic si la nivelul muschilor striati, fiind implicat (alaturi de calciu si magneziu) in reglarea contractiei cardiace si al debitului sangvin ejectat.
CRP - Proteina C reactiva este produsa de ficat, fiind un indicator/marker sensibil al inflamatiei generale si al leziunilor tisulare prezente in organism.Proteina C reactiva este un reactant care creste rapid, fiind un indicator mult mai prompt decat testul VSH. In infectiile acute, proteina C reactiva creaste mult mai repede decat VSH, revenind la valori normale intr-o perioada foarte scurta de timp. Nivelul CRP poate crește chiar și de 100 de ori mai mult atunci cand in organism sunt prezente infectii bacteriene, inflamatii sau traumatisme severe.Proteina C reactiva poate fi considerata un marker tumoral, valorile acesteia fiind crescute atunci cand valorile altor markeri tumorali sunt normale. Analiza proteina C reactiva este recomandata pentru monitorizarea progresului afectiunilor inflamatorii cronice
Feritina - este o proteina care se regaseste in organe precum ficat, rinichi, muschi scheletici, splina, precum si in sange, intr-o cantitate mult mai mica.Aceasta are un rol important in stocarea fierului in organism si este un complex intre hidroxidul feros si apoferitina. Evidentierea hemosiderinei ofera informatii legate de starea depozitelor de fier din organism.Testul pentru feritina ajuta la investigarea anemillor si a supraincarcarii cu fier, precum si la diagnosticarea bolilor hepatice, printre altele.
Vitamina D - aceasta are un rol semnificativ in absorbtia calciului in organism si contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos.
D Dimeri - sunt produsii de degradare ai fibrinei, substanta care intra in constitutia cheagurilor de fibrina. D-dimerii au rol de marker ai starilor de coagulabilitate crescuta si ai procesului de fibrinoliza (degradare a cheagurilor sub actiunea plasminei), avand valori crescute la pacientii cu tromboze vasculare.
Procedura din clinicile Gral Medical Bucuresti si Ploiesti:
1. Veti fi contactat pentru stabilirea programarii la analize, veti primi telefonic toate informatiile.
2. Dupa ce veti efectua analizele de sange, veti primi in Contul Meu Gral Medical rezultatele analizelor in maxim 24 de ore de la efectuare.
3. Vi se va stabili programarea la medicul infectionist sau internist, online sau offline in termenul cel mai scurt posibil.
4. Ulterior veti primi evaluarea medicala si planul de actiune daca mai sunt necesare si alte investigatii in functie de starea de sanatate
Unde pot sa accesez pachetul post Covid – 19 in Clinicile GRAL Medical?
Bucuresti
• Clinica de Diagnostic GRAL Medical
• Clinica GRAL Stefan cel Mare
Ploiesti
• Medical center GRAL Ploiesti
Medicii GRAL iti pot recomanda, in urma consultatiei, mai multe analize sau investigatii suplimentare in functie de istoricul bolii Covid-19: radiografie pulmonara, Computer Tomograf (CT) si altele.
Informatii si programari pentru analize la telefon 021 323 0000 sau completand formularul online.