Pastile cu iodură de potasiu: când trebuie acestea luate și de ce
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
1. Ce este iodura de potasiu?
2. Care este rolul iodurii de potasiu?
3. Iodura de potasiu: beneficii și dezavantaje
4. Scurt istoric:
5. Reacțiile adverse ale administrării tabletelor cu iodură de potasiu:
6. Care sunt dozele recomandate pentru administrare?
7. Cine are recomandarea de a primi tablete de iodură de potasiu în caz de accident nuclear?
8. Când este necesară administrarea de pastile cu iodură de potasiu?
9. Gravide și femei care alăptează
10. Listă farmacii iodură de potasiu
1. Ce este iodura de potasiu?
Iodura de potasiu este o sare a iodului stabil (non-radioactiv). Iodul este important pentru organismul uman pentru producția de hormoni tiroidieni, principala sursă de iod fiind reprezentată de iodul alimentar.
2. Care este rolul iodurii de potasiu? (efecte iodură de potasiu)
În timpul unui accident nuclear, iodul radioactiv este eliberat în aer, contaminează solul, suprafețele, apă și astfel pătrunde în corpul uman prin mai multe cai: intern - respirator, digestiv (contaminare internă) și extern – suprafețe, piele, haine (contaminare externă). În cazul contaminării interne, glanda tiroidă absoarbe iodul radioactiv, fiind organul cel mai sensibil la această substanță și astfel pot apărea diferite afecțiuni tiroidiene: hipotiroidism, hipertiroidism sau cancerul tiroidian. Riscul este mai mare la copii și adolescenți, care sunt mai sensibili la radiații. După vârsta de 40 de ani riscul scade semnificativ, de aceea nici nu se recomandă administrarea tabletelor de iodură de potasiu la această categorie de indivizi.
Iodura de potasiu blochează această absorbție a iodului radioactiv de către tiroidă, astfel oferindu-i protecție.
Excesul de iod care depășește nevoile tiroidiene pentru producția de hormoni tiroidieni (fie el stabil sau radioactiv) se elimină prin urină în câteva zile.
Iodul radioactiv care se depune pe piele, haine, suprafețe poate fi îndepărtat cu apă caldă și săpun.
Iodura de potasiu nu este un antidot pentru expunerea la radiații, această protejează doar glanda tiroidă.
3. Iodura de potasiu: beneficii și dezavantaje
Câteva informații despre iodura de potasiu (KI):
- Nu protejează împotriva altor substanțe radioactive eliberate în timpul unui accident nuclear
- Nu protejează împotriva surselor externe de radiații, spre exemplu depozitele de pe sol, suprafețe sau alimente și nu împiedică iodul radioactiv să pătrundă în corp, dar îi blochează pătrunderea în tiroidă
- Iodul stabil (non-radioactiv) este esențial pentru organismul uman, dar în cantități mici, pentru producția hormonilor tiroidieni, care sunt esențiali la orice vârstă, dar mai ales la copil pentru măturarea cerebrală între sapt 15 de sarcina și vârstă de 3 ani;
- Când aportul iodat scade sub un anumit nivel, glanda tiroidă nu mai poate produce suficienți hormoni, de aceea în zonele endemice cu deficit de iod, dieta se suplimentează cu sare iodata că metodă de profilaxie a afecțiunilor tiroidiene cauzate de acest deficit. Sarea iodata nu conține suficient iod cât să protejeze tiroidă de radiațiile nucleare și de aceea nu se utilizează în acest scop.
4. Scurt istoric
Accidentul nuclear de la Cernobîl din aprilie 1986 este evenimentul care aduce cele mai multe informațîi despre expunerea la radiații a unui număr mare de oameni pe o suprafață geografică extinsă. Ghidurile internăționale pentru administrarea iodurii de potasiu în caz de accident nuclear sunt formulate pe baza acestor date. Aceste date spun că riscul de cancer tiroidian este invers corelat cu vârstă și că la copiii mici acesta poate să apară și la doze mici de radiații.
Administrarea pe termen scurt a tabletelor cu iodură de potasiu s-a dovedit a fi eficientă și sigură în populația la risc de expunere prin ingestie și inhalare.
5. Reacțiile adverse ale administrării tabletelor cu iodură de potasiu
Reacțiile adverse ale administrării de iodură de potasiu: sialadenita (inflamația glandelor salivare), tulburări gastrointestinale- diaree, dureri abdominale, greață, reacții alergice și erupții cutanate, gust metallic, inflamație gingivală, simptome similare gripei.
Persoanele cunoscute cu alergie la iod nu trebuie să administreze aceste tablete, nici cei cu dermatită herpetiformă sau anumite tipuri de vasculită. Alergia la fructele de mare nu înseamnă neapărat și alergie la iod, asasar acești paienti nu au o contraindicație.
Pacienții gușă polinodulară și boală cardiovasculară nu ar trebui să primească iodură de potasiu, existând riscul decompensarii bolii cardiace.
Efectele adverse asupra tiroidei includ tireotoxicoză indusă de iod, care e mai frecventă la vârstnici și în zonele endemice. Hipotiroidismul este mai des întâlnit în zonele fără deficit de iod. Așadar, persoanele cu boli tiroidiene preexistente: gușă polinodulară, boala Basedow și tiroidita autoimună Hashimoto au nevoie de o atenție suplimentară, mai ales dacă e nevoie de repetarea administrării de iodură de potasiu pe parcursul a mai multor zile,
Este recomandat ca nou născuții tratați cu iodură de potasiu să fie monitorizați cu probe tiroidiene TSH, fT4 mai des și să se inițieze terapie substitutive cu levothyroxina dacă dezvoltă hipotiroidism, pentru dezvoltarea normală intelectuală.
Efectul protectiv al iodurii de potasiu durează 24 de ore, iar adulții peste 40 de ani ar trebui să primească aceste tablete doar la expunere internă la doze foarte mari de radiațîi >500 cGy.
6. Care sunt dozele recomandate pentru administrare?
Tabletele de iodură de potasiu sunt disponibile în concetratii de 65 mg și de 130 mg , dozele fiind individualizate în funcție de vârstă, astfel încât copiii mici au recomandarea de a primi doze mai mici, în timp ce adultul doză maximă de 130 mg. Dozele pentru fiecare categorie populațională vor fi recomandate de autorități și medici, în funcție de vârstă, greutate, doză de expunere și comorbidități
7. Cine are recomandarea de a primi tablete de iodură de potasiu în caz de accident nuclear?
- Copiii, gravidele, femeile care alăptează, adolescenți și adulți sub 40 de ani
- Adultul peste 40 de ani primește doar la contaminare internă cu doze foarte mari
8. Când este necesară administrarea de pastile cu iodură de potasiu?
Iodura de potasiu NU SE ADMINISTREAZĂ profilactic ca o măsură preventivă în anticiparea unui eveniment nuclear. Se adminnistreaza doar la indicația autorităților!
Eficiența tabletelor depinde de momentul administrării! Perioada optimă este cu 24 de ore anterior și la maxim 2 ore după expunere. Administarea în primele 8 ore de la expunere se consideră însă rezonabilă, dar după 24 de ore este ineficientă.
În cazul expunerii prelungite sau repetate, ingestie inevitabilă a alimentelor sau apei contaminate în zonele în care evacuarea populației nu e posibilă, este necesară repetarea administrării de iodură de potasiu, dar nu de către copilul sub 1 lună, gravide sau femei care alăptează.
9. Gravide și femei care alăptează
În timpul sarcinii, glanda tiroidă a femeii este mai activă metabolic și absoarbe mai mult iodul radioactiv în comparație cu femeia non-gravidă. Glanda tiroidă a copilului este expusă transplacentar la iodul radioactiv, dar e și protejată de iodură de potasiu administrată mamei.
După evenimentul nuclear, gravida trebuie urmărită mai atent, la fel și copilul după naștere. Femeile însărcinate trebuie să primească o singură doză de iodură de potasiu.
Femeia care alăptează trebuie să primească și ea iodură de potasiu, însă cantitatea transmisă prin lapte nu e suficientă pentru a proteja și copilul, așadar e recomandată administrarea unei doze individualizate în funcție de vârstă și pentru acesta și alăptarea poate fi continuată.
10. Lista farmacii iodură de potasiu
Lista farmaciilor în care iodura de potasiu poate fi găsită a fost transmisă de către Ministerul Sănătății și poate fi găsită AICI, alături de alte informațîi importante despre Campania de distribuție a iodurii de potasiu
Bibliografie :
- https://www.who.int/publications/m/item/use-of-potassium-iodide-for-thyroid-protection-during-nuclear-or-radiological-emergencies
- https://www.cdc.gov/radiation-emergencies/treatment/potassium-iodide.html?CDC_AAref_Val
- https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/potassium-iodide-oral-route/proper-use/drg-20065546
- https://www.uptodate.com/contents/radiation-induced-thyroid-disease
#pastile cu iod #iodura de potasiu pastile #distributie #pastile cu iodura de potasiu #pastile iod #iodura de potasiu farmacie #tablete iod #pastile de iod in farmacii #iod farmacie #iodura de potasiu ministerul sănătătii #iodura de potasiu beneficii #lista farmacii iodura de potasiu #administrarea de iodura de potasiu #efecte iodura de potasiu