Preventia cancerului de san
Doresc sa aflu mai multe detalii
Statistici
La nivel mondial, cancerul de san reprezinta cel mai frecvent tip de cancer la femei, fiind, in acelasi timp, principala cauza de deces prin cancer la acest sex (El se intalneste si la sexul masculin, dar de 100 de ori mai rar).
Acest prim loc este ocupat de cancerul mamar si la nivelul tarii noastre, atat in ce priveste incidenta (9629 de cazuri noi in 2018, ceea ce reprezinta un sfert din cazurile noi de cancer), cat si in ceea ce priveste mortalitatea (3378 de decese in 2018) (Conform Global Cancer Observatory, dezvoltat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin intermediul Agentiei Internationale de Cercetare asupra Cancerului). Aceste statistici sumbre ar putea fi modificate daca fiecare femeie ar efectua autoexaminarea sanilor cel putin o data pe luna.
Recomandarile specialistului
Dr. Moisa Gheorge, medic specialist chirurgie generala in cadrul sectiei de chirurgie a Spitalului OncoFort ne spune ca “Autoexaminarea presupune atat inspectia in oglinda, (pentru a descoperi eventuale modificari de marime, forma, contur, aspect al pielii si mamelonului sau secretii suspecte aparute la nivelul acestuia) precum si palparea, atat a fiecarui san in intregime, cat si a fiecarei axile, pentru a surprinde aparitia unor eventuali noduli”.
Acestei recomandari i se adauga si cele general valabile de mentinere a unei diete sanatoase si a activitatii fizice.
Totodata, se recomanda evitarea fumatului precum si a traumatismelor locale, care sunt factori incriminati in aparitia unor fenomene de tip tumoral la nivelul sanilor.
Trebuie mentionat ca marea majoritate a nodulilor mamari sunt benigni (noncancerosi), dar numai medicul este cel care poate stabili despre ce tip de nodul este vorba (si daca nu este vorba cumva de o malignitate incipienta).
De asemenea, trebuie precizat ca unii noduli sunt prea mici pentru a fi detectati prin palpare/inspectie, dar ei pot fi descoperiti imagistic (prin mamografie - metoda de electie pentru screening, ecografie, respectiv RMN).
De aceea se recomanda ca aceste examinari sa fie facute periodic (in general o data la doi ani, incepand cu varsta de 40 de ani, dar varsta exacta de debut si frecventa se vor stabili dupa discutia cu medicul, tinand cont de o serie de factori, cum ar fi riscul individual de a face cancer de san - antecedente personale sau familiale de cancer ovarian sau de san, predispozitie genetica sau radioterapie la nivelul toracelui intre varstele de 10 si 30 de ani).
Depistarea cancerului in stadii incipiente
Notiunea de diagnostic precoce se refera la depistarea unui cancer in stadii incipiente. Gradul de evolutie al uni boli canceroase se cuantifica prin stadiul acestuia, care are valori cuprinse intre 0 (tumora in situ) - formatiune tumorala precoce, limitata la locul in care a aparut, fara invazia tesuturilor inconjuratoare, fara diseminare in organism, si IV, care se refera la invazia tesuturilor inconjuratoare si la diseminare la distanta de locul de aparitie.
Diagnosticul precoce are un impact considerabil in ceea ce priveste rezultatul tratamentului. Conform Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO), rata de supravietuire la 5 ani a cazurilor diagnosticate in stadiul I este de 99%, pentru ca, in cazul celor diagnosticate in stadiul IV, metastazat, sa scada la 27%.
Va puteti programa pentru un consult la Dr. Moisa Gheorghe, medic specialist chirurgie generala aici sau puteti suna la call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).
Bibliografie
1.Elmore, JG. Screening for breast cancer: Strategies and recommendations. UpToDate, May 2019
2. Cancerul de san in cifre. Retrieved from www.canceruldesan.ro, iunie 2019
3. https://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer/statistics