Preventia diabetului zaharat
Doresc sa aflu mai multe detalii
Diabetul zaharat: simptome si diagnosticare
In 2018, la nivel mondial, boala afecta peste 425 de milioane de persoane. Peste 70% din cazuri afecteaza persoane trecute de 60 de ani, inregistrandu-se, totodata, o pondere mai mare a diabetului in randul femeilor, cu aproximativ 17% mai multe cazuri decat in randul barbatilor.
Simptomele cele mai frecvente ale diabetului sunt: senzatia anormala de sete si gura uscata, urinari frecvente, senzatie marcata de foame, scadere brusca in greutate, alterarea vederii si senzatie de oboseala.
Diagnosticarea diabetului se face prin analize medicale de sange (verificarea glicemiei dimineata) si consult de specialitate. Diabetul de tip 1 si 2 sunt cele mai frecvente boli cronice intalnite.
Preventia diabetului
Pentru a depista diabetul sau prediabetul trebuie testate toate persoanele, indiferent de varsta, daca sunt supraponderale sau obeze si au in familie rude de gradul intai cu diabet zaharat; au nascut copii cu greutate de peste 4 kg; sufera de sindromul ovarelor polichistice; au istoric de boli cardiovasculare; sunt hipertensive; sau sunt sedentare. Daca este prezent vreunul dintre simptomele de mai sus, testarea nu ar trebui intarziata. Altfel, daca vorbim de persoane normoponderale, fara simptomele specifice, testarea ar trebui sa se faca dupa varsta de 45 de ani.
Diabetul tip1 nu poate fi prevenit in prezent, dar in cazul diabetului de tip 2 exista mai multi factori care pot influenta aparitia bolii. Cea mai importanta masura o reprezinta optimizarea stilulului de viata prin adoptarea unei diete “sanatoase”, bogate in fibre si sarace in grasimi, recomandata de un medic diabetolog/nutritionist si evitarea sedentarismului, prin efectuarea unei activitati fizice de intensitate moderata, minim 150 de minute saptamanal. Cei cu suprapondere/obezitate sunt sfatuiti sa scada in greutate si sa mentina greutatea obtinuta. Aceste indicatii pot fi personalizate in urma consultului unui specialist.
Sfaturi medicale
Diabetul zaharat este o stare patologica extrem de importanta, avand in vedere prevalenta sa si impactului negativ pe care il are asupra duratei si calitatii vietii. Menținerea nivelelor de glucoza sanguina, tensiune arteriala si colesterol la normal sau aproape de normal, pot ajuta amanarea sau prevenirea complicatiilor acestei boli.
Dr. Cristina Ioana Pavel, Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Clinica de Diagnostic Gral, recomanda pentru o alimentatie sanatoasa sa:
- Alegeti apa, cafea sau ceai in loc de suc de fructe sau alte bauturi indulcite cu zahar;
- Mancati cel putin trei portii de legume in fiecare zi, inclusiv verdeturi;
- Mancati 1-2 portii de fructe in fiecare zi;
- Alegeti fructe, nuci sau lactate pentru gustari;
- Alegeti carnea de peste, pui sau curcan, in loc de carne procesata (mezeluri);
- Alegeti variante integrale de paine, orez, paste fainoase;
- Limitati consumul de ulei la 2 linguri zilnic;
- Limitati consumul de alcool.
Este foarte important sa efectuam analize de control avand in vedere ca in cazul diabetului de tip 2 simptomele nu sunt intotdeauna evidente. Consultatiile la dna Dr. Cristina Ioana Pavel sunt gratuite pentru cei care au bilet de trimitere de la medicul de familie.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).