Radioterapia – Cum găsești cel mai bun centru de radioterapie

Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce este radioterapia?
Radioterapia este o metodă de tratament care utilizează doze de radiații pentru a distruge celulele canceroase. După stabilirea diagnosticului, o echipa multidisciplinara formată din oncolog, radioterapeut, chirurg și psiholog oferă pacientului cea mai optimă metodă de tratament.
În cazul radioterapiei, aceasta este realizată de medicul radioterapeut. În funcție de particularitățile procesului tumoral și gradul de invazie, se realizează instruirea pacientului cu privire la:
- tipul de radioterapie;
- modul de administrare;
- numărul de ședințe;
- costuri.
Scopul radioterapiei
Radioterapia este indicată în funcție de stadiul de dezvoltare a patologiei oncologice. Astfel, terapia poate fi indicată cu următoarele scopuri:
- creșterea eficienței tratamentelor aplicate anterior;
- vindecarea afecțiunii oncologice;
- scăderea probabilității de recurență a patologiei;
- paliativ (îmbunătățirea calității vieții pacientului).
În funcție de momentul administrării radioterapiei, aceasta se clasifică în:
- adjuvantă
Terapia adjuvantă se administrează după efectuarea tratamentului curativ pentru a elimina celulele canceroase restante.
- neoadjuvantă
Terapia neoadjuvantă este recomandată înainte de aplicarea metodei de tratament curative. Aceasta se administrează pentru a reduce dimensiunile și răspândirea procesului tumoral.
Cum funcționează radioterapia?
În mod normal, celulele trec printr-un ciclu care cuprinde următoarele etape:
- creștere;
- diferențiere;
- diviziune.
Debutul afecțiunilor oncologice presupune transformarea celulelor normale în celule canceroase. Acestea sunt caracterizate prin:
- creștere rapidă în dimensiuni;
- diviziune necontrolată;
- apoptoză (moarte celulară programată) întârziată.
Radioterapia este o metodă de tratament care inhibă creșterea celulară și determină distrugerea celulelor canceroase. Aceasta acționează asupra ADN-ului celular.
Tipuri de radioterapie
În funcție de modul de administrare a radioterapiei, aceasta se poate clasifica în:
- radioterapia metabolică
Radioterapia metabolică presupune administrarea pe cale orală (capsule) sau injectabilă a unor substanțe cu efect radioactiv. Apoi, acestea ajung pe cale sangvină la nivelul țesuturilor tumorale.
Brahiterapia presupune implantarea temporară a unor surse care emit raze X în proximitatea procesului tumoral.
- radioterapie externă (teleterapie)
Radioterapia externă se realizează cu ajutorul unui aparat care eliberează o cantitate de raze X în regiunea de interes.

Efectele radioterapiei asupra organismului
După efectuarea unor ședințe de radioterapie, pacienții pot prezenta următoarele tipuri de reacții adverse:
- greață
Greața reprezintă o manifestare frecventă produsă de tratamentele oncologice. În cele mai multe cazuri, aceasta se asociază cu vărsăturile. Pacienților care acuză acest simptom le este recomandată vizita la medic și instituirea tratamentului caracteristic.
- diaree
Aplicarea radioterapiei în cazul afecțiunilor oncologice localizate la nivel abdominal sau pelvin poate determina apariția diareei. Aceasta apare frecvent după ședințele de radioterapie pentru patologii, precum: cancerul prostatic, pancreatic, de col uterin și de colon. Pentru a evita apariția diareei, este important ca pacienții să implementeze un regim dietetic adecvat, recomandat de medicul oncolog.
- mucozita radică
Mucozita radică apare ca urmare a aplicării tratamentului la pacienții cu afecțiuni oncologice în sfera ORL. Aceasta se manifestă prin arsuri și ulcerații în funcție de localizarea procesului tumoral. De asemenea, pacienții prezintă dificultăți în alimentație.
- cistita radică
În cazul proceselor tumorale localizate la nivel pelvin, radioterapia poate duce la apariția cistitei radice. Aceasta este caracterizată prin disurie (usturime în momentul urinării), durere și polachiurie (micțiuni cu frecvență ridicată și volum scăzut).
- radiodermită
Radiodermita este caracterizată prin apariția unor leziuni la nivel cutanat asociate cu eritem, inflamație. Personalul medical acordă o atenție deosebită acestui tip de complicație, pacienții prezentând un risc crescut de a contacta infecții.
- esofagita radică
Esofagita radică este o afecțiune care apare în urma aplicării radioterapiei în cazul pacienților care prezintă afectiuni oncologice la nivelul sânului, pulmonar sau mediastinal. Aceasta reprezintă o complicație a mucozitei radice. Pacienții care prezintă această patologie au următoarele simptome: durere, pirozis (senzația de arsură), vărsături.
- rectita radică
Rectita radică este o complicație a radioterapiei aplicate în cazul tumorilor cu localizare pelvină. Aceasta se caracterizează prin sângerări în momentul defecației, durere și diaree.
- hipertensiune intracraniană
În cazul proceselor tumorale localizate la nivel cerebral, aplicarea radioterapiei are ca efect advers apariția hipertensiunii intracraniene. În lipsa diagnosticării precoce și a instituirii tratamentului adecvat, afecțiunea se poate însoți de convulsii, afecțiuni neurologice sau deces.

Diferența dintre radioterapie și chimioterapie
Diferența dintre radioterapie și chimioterapie constă în modul de administrare a terapiei. Astfel, chimioterapia se realizează prin administrarea orală sau parenterală (intravenoasă) a unui amestec de substanțe chimice. În cazul radioterapiei, zona de interes în care este localizat procesul tumoral este supusă direct unei cantități de radiații.
Spre deosebire de chimioterapie, radioterapia este un tratament local. Astfel, aceasta produce modificări ale țesuturilor din regiunea unde este aplicat fascicolul de raze X. În cadrul ședințelor de radioterapie, țesuturile sănătoase din proximitatea celulelor tumorale pot fi afectate, dar acestea se vindecă după terminarea tratamentului.
Cum găsești cel mai bun centru de radioterapie pentru tratament
Pentru a găsi cel mai bun centru de radioterapie, este important ca pacientul să discute cu medicul oncolog despre afecțiunea sa. Acesta va oferi informații despre procesul tumoral:
- dimensiuni;
- localizare;
- profunzime;
- metastaze.
Alegerea unui centru se realizează în funcție de:
- aparatura disponibilă;
- experiența medicilor radio oncologi din cadrul centrului;
- regiunea de interes în care este localizat procesul tumoral;
- costuri;
- disponibilitatea pacientului.
Realizarea ședințelor de radioterapie într-un centrul medical specializat reprezintă un avantaj din următoarele motive:
- monitorizarea continuă a tratamentului;
- detectarea precoce a complicațiilor;
- recuperarea mai rapidă a pacientului.
La cât timp după operație se face radioterapie
După efectuarea operației, este recomandată efectuarea unor ședințe de radioterapie. Astfel, se pot elimina țesuturile tumorale restante. De asemenea, aplicarea acestui tip de terapie scade riscul de recidivă a bolii.
Stabilirea momentului de începere și numărului de ședințe de radioterapie se stabilește în urma discuției dintre pacient și medic. În general, este recomandată efectuarea radioterapiei la un interval de 4 până la 6 săptămâni după operație.
Câte ședințe de radioterapie se fac
După stabilirea diagnosticului, pacientului îi sunt prezentate metodele de tratament. În cazul radioterapiei, echipa multidisciplinară va stabili numărul de ședințe în funcție de caracteristicile procesului tumoral.
În general, ședințele de radioterapie se realizează zilnic. Acestea se pot desfășura pe o durată cuprinsă între:
- 5 și 7 săptămâni în cazul terapiei curative;
- 1-2 săptămâni dacă radioterapia este folosită în scop paliativ.
Cât durează o ședință de radioterapie
Ședințele de radioterapie au o durată variabilă în funcție de:
- localizarea procesului tumoral;
- dimensiunea zonei de interes;
- profunzimea țesutului tumoral;
- structurile afectate de metastaze.
De asemenea, procedura de radioterapie poate fi influențată de scopul tratamentului (paliativ sau curativ). În general, ședințele de radioterapie au o durată cuprinsă între 10 și 15 minute.
Radioterapia reprezintă o metodă de tratament specifică afecțiunilor oncologice. După stabilirea diagnosticului, echipa multidisciplinară informează pacientul despre tipul de tratament adecvat afecțiunii sale. De asemenea, se stabilește numărul de ședințe de radioterapie și costul acestora în funcție de proprietățile țesutului tumoral. Este importantă alegerea unui centru specializat pentru efectuarea ședințelor de radioterapie. Astfel, pacientul poate fi monitorizat corespunzător. De asemenea, supravegherea constantă ajută la detectarea precoce a complicațiilor asociate radioterapiei.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/radiotherapy/, accesat la data de 18.04.2023;
- www.cancercenter.com, https://www.cancercenter.com/community/blog/2019/01/whats-the-difference-adjuvant-and-neoadjuvant-therapies, accesat la data de 18.04.2023;
- www.cancer.gov, https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy, accesat la data de 18.04.2023;
- www.cancer.net, https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/radiation-therapy/what-radiation-therapy, accesat la data de 18.04.2023;
- www.cancerresearchuk.org, https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/radiotherapy/what-is-radiotherapy, accesat la data de 18.04.2023.