Refacerea pacientului operat de tiroida
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Ce este operatia de extirpare a tiroidei?
Tiroidectomia reprezinta o ablatie chirurgicala a unei parti sau a totalitatii glandei tiroide. Este o interventie chirurgicala indicata în mai multe boli tiroidiene: hipertiroidie (de exemplu boala lui Basedow), nodul izolat, gusa nodulara (hipertrofie a glandei asociata cu mai multi noduli), cancer tiroidian.
Cat de rapida este refacerea pacientului operat?
Interventia in sine are un nivel de dificultate scazut. Abordul chirurgical al tiroidei este facil, tiroida aflandu-se la baza gatului, imediat sub planurile superficiale.
Refacerea postoperatorie este in general usoara. Cel mai important lucru de care pacientul trebuie sa tina cont dupa operatia de tiroida este tratamentul de substitutie cu hormoni tiroidieni, care trebuie administrat toata viata. Tiroida face parte din categoria organelor a caror functie o putem inlocui cu medicamente (cum este si pancreasul, ii putem inlocui functia prin administrarea exogena de insulina).
Cum se schimba viata unui pacient dupa ce i-a fost extirpata tiroida?
Pacientul caruia i-a fost extirpata tiroida (tiroidectomie totala) trebuie sa isi administreze toata viata hormoni tiroidieni. Dr. Sandu Ionuț, Medic Primar Chirurgie Generala in cadrul Centrului de Chirurgie, ne informeaza ca un tratament inconstant cu hormoni tiroidieni poate scadea calitatea vietii, poate determina tulburari de concentrare, de memorie, poate determina crestere ponderala, etc. Vezi mai multe detalii AICI.
In functie de cauza ce a dus la extirparea totala a tiroidei (gusa polinodulara, boala Basedow-Graves, cancer tiroidian), tratamentul poate fi de substitutie sau tratament de supresie (in cazul cancerului tiroidian diferentiat cand TSH-ul trebuie mentinut sub 0.1 mUi/ml). Preparatele pot contine T4 (levotiroxina), T3 (liotironina) sau combinatii de T4+T3. In general, nu exista restrictii alimentare si nu este cazul sa se limiteze aportul de iod.