RMN Whole Body
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
CE este RMN whole body (corp total)?
RMN-ul whole body este o investigatie de screening de ultima generatie, asemanatoare PET-CT-ului, utila in depistarea de focare tumorale oncologice: leziuni oncologice (metastaze) secundare atunci cand se cunoaste leziunea primara, sau depistarea leziunilor secundare cu punct de plecare neprecizat.
CINE recomanda?
RMN-ul este realizat de medicul radiolog la solicitarea medicului specialist oncolog, radioterapeut, chirurg, ginecolog, endocrinolog, urolog, cardiolog, gatroenterolog. Totodata RMN-ul whole body se recomada pentru controalele periodice dar si ca investigatie preventiva. Medicii folosesc examen-ul RMN pentru a-i ajuta la diagnosticarea sau monitorizarea tratamentului unor afectiuni precum:
• tumori ale toracelui, abdomenului sau pelvisului
• boli ale ficatului, cum ar fi ciroza, si anomalii ale canalelor biliare si pancreas
• boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa
• probleme cardiace, cum ar fi bolile cardiace congenitale.
• malformatii ale vaselor de sange si inflamatii ale vaselor (vasculita) etc.
Pentru a vedea mai clar tesutul anormal, in timpul realizarii RMN-ului se poate administra pacientului substanta de contrast. Substanta de contrast ar putea ajuta la identificarea diferentei dintre cicatrici chirurgicale vechi si o noua afectiune.
CUI se adreseaza?
Investigatia se recomanda:
• pacientilor care fac chimioterapie si acuza dureri pentru a se face excluderea intre problemele reumatologice si adenopatii sau metastaze osoase, la fel si pacientiilor care trebuie sa faca scintigrafie sau au facut in trecut si au primit o doza mare de iradiere;
• pacientilor diagnosticati cu tumori neuro-endocrine (GIST)
• in patologia melanomului malign care poate da metastaze oriunde in corp.
In urma investigatiei, medicul radiolog ii recomanda pacientului ce zone sa investigheze mai departe. In cazuri nononcologice, pacientul trebuie sa stie ca aceasta investigatie nu este o examinare de detalii si nu se iau in considerare leziunile care nu sunt in context oncologic: herniile de disc, rupturile de menisc, de ligamente sau alte modificari morfologice.
CUM se realizeaza RMN-ul whole body?
Durata realizarii RMN whole body este in medie de 60 – 120 minute. Testul in sine nu provoaca durere, dar ar putea exista persoane carora le este incomod sa stea nemiscate pe toata durata procedurii. Daca pacientul este ingrijorat cu privire la senzatia de claustrofobie in interiorul aparatului RMN, poate discuta cu medicul inainte de inceperea procedurii. Daca starea de sanatate permite, este posibil sa i se administreze un sedativ inainte de scanare.
In unele cazuri, este necesar a se injecta substanta de contrast pentru a evidentia tesuturile anormale. Substanta folosita este putin probabil sa provoace o reactie alergica fata de substanta folosita pentru scanari CT. Dupa scanare, daca pacientul nu a fost sedat, si-ar putea relua activitatile obisnuite.
IMPORTANT!
Imaginile de inalta calitate sunt asigurate numai daca pacientul poate sta complet nemiscat si urmeaza instructiunile de respiratie date de cadrele medicale in timp ce imaginile sunt inregistrate. Pentru orice disconfort pacientul trabuie sa informeze medicul inainte de realizarea RMN-ului. Scanearea completa a corpului ofera o vedere de ansamblu a tuturor organelor interne. Daca pacientul are o problema intr-o zona specifica, ar trebui sa ia in considerare un examen tintit pe zona respectiva. Scanarea completa a corpului nu ofera aceleași detalii și rezolutia pe care o poate oferi RMN-ul concentrat pe o anumita zona. (exemplu: daca pacientul prezinta dureri la umar, ar trebui sa faca o examinare RMN la umar in vederea diagnosticarii unui muschi rupt).
APARATURA de ultima generatie
Aparatul utilizat in cadrul Clinicii Gral Radiologie Bucuresti, este unul dintre cele mai moderne aparate utilizate la noi in tara. Motorul Brain Dot este proiectat sa simplifice examinarile cerebrale generale prin fluxuri de lucru personalizate, indrumate si automatizate.
MAGNETOM Aera, cu design-ul Open Bore de 70 cm si lungime a sistemului de 145 cm, ofera un aspect placut care vine in intampinarea pacientilor cu anxietate si claustrofobie.
INVESTIGATII speciale
Angiografia este un examen medical care ajuta la diagnosticarea si tratarea afectiunilor medicale legate de vasele de sange de la nivelul inimii, creierului, plamanului, maduvei spinarii, etc. Angiografia se realizeaza cu sau fara substanta de contrast (care se poate administra printr-un cateter).
Angiografie Diagnostica De Control (Periferic - Membre) se recomanda pacientilor care au montate stenturi pe artera femurala, aorta abdominala si au facut o data o angiografie clasica, pentru depistarea trombozelor la pacientii diabetici sau cardiaci. Se efectueaza RMN angiografie pe zona de interes si se evidentiaza leziuni sau daca operatia este permeabila. La pacientii cu neuropatie diabetica cu ajutorul RMN articulatii cu angiografie se depisteaza daca este necroza doar in partile moi sau este osul afectat (piciorul diabetic).
Spectroscopia este o examinare neinvaziva, netraumatica, ce nu implica o pregatire prealabila speciala. Se adreseaza pacientilor cu diverse afectiuni cerebrale - tumorale benigne si maligne, infectioase, leziuni cerebrale inflamatorii sau autoimune, metabolice, epilepsie (cu leziuni epileptice vizualizabile IRM), dementa, leziuni cerebrale vasculare. Asigura o evaluare superioara a leziunilor maligne operate sau radiotratate, pentru evidentierea unor leziuni reziduale sau a recidivelor dupa rezectie tumorala completa. Pentru leziunile tumorale, asigura evaluarea rezultatului terapiei adjuvante sau neoadjuvante.
BENEFICII
• Imaginile RMN ale structurilor tesuturilor moi precum inima, ficatul și multe alte organe - sunt utile in unele cazuri la identificarea și caracterizarea exacta a boli decat alte metode imagistice. Acest detaliu face RMN-ul un instrument nepretuit in diagnosticarea precoce și evaluarea multor leziuni focale și tumorale.
• RMN-ul s-a dovedit valoros in diagnosticarea unei game largi de afectiuni ale inimii si vasculare, cancer, precum si anomalii musculare si osoase.
• RMN-ul permite descoperirea anomaliilor care ar putea fi ascunse de os si care nu sunt identificabile cu alte metode imagistice.
• RMN-ul permite medicilor sa evalueze sistemul biliar neinvaziv și fara injectare de contrast.
• Substanta de contrast utilizata in examinari RMN este mai putin probabil sa produca o reactie alergica decat materialele de contrast pe baza de iod folosite pentru raze X conventionale si scanare CT.
• RMN ofera o alternativa neinvaziva pentru raze X, angiografie si CT pentru diagnosticarea problemelor de inima si ale vaselor de sange.
• Interpretarea RMN-ului se realizeaza intotdeauna in concordanta clinico-imagistica standard (mamografie, ecografie) si cu examinarile RMN anterioare.
UNDE se poate efectua RMN whole body?
In Clinica Gral Radiologie Bucuresti procedura este realizata de catre renumitul Dr. Dan Hortopan - Medic Primar Radiologie Imagistica Medicala, membru al Societatii Romane de Radiologie si Imagistica Medicala si al Societatii Romane de Endocrinologie, cu mare experienta profesionala in senologie (imagistica sanului) si in patologia endocrinologica.
Pentru detalii suplimentare și programări puteți suna la Call Center: 021-323.00.00