Scintigrafia osoasă: Cum descoperi dacă ai o fractură osoasă
Doresc sa aflu mai multe detalii
- Ce este scintigrafia osoasă?
- Scopul scintigrafiei osoase
- Riscuri ale scintigrafiei osoase
- Pregătirea pacientului pentru scintigrafie osoasă
- Realizarea scintigrafiei osoase
- Interpretare scintigrafie osoasă
- Diferența dintre radiografia clasică și scintigrafia osoasă
- De ce scintigrafia osoasă nu este recomandată pacienților doar în cancer
Ce este scintigrafia osoasă?
Scintigrafia osoasă este o procedură de diagnostic medical care aparține domeniului radiologiei. Aceasta este utilizată pentru examinarea scheletului osos. Este o metodă neinvazivă și nedureroasă.
Scintigrafia folosește o cantitate mică de substanță radioactivă numită radionuclid sau trasor. Cea mai utilizată substanță radioactivă este technețiu. Durata procedurii este cuprinsă între 2 până la 4 ore.
Scopul scintigrafiei osoase
Scintigrafia este recomandată pacienților care prezintă dureri la nivelul sistemului osos în scopul diagnosticării unei afecțiuni. Aceasta scanează regiunile de interes și decelează diferența de metabolism dintre o zonă sănătoasă și una patologică.
Printre afecțiunile diagnosticate după efectuarea unei scintigrafii se regăsesc:
Artrita este o patologie inflamatorie a articulațiilor. Pacienții diagnosticați cu această afecțiune se prezintă la medic cu dureri, tumefacție și rigiditate articulară. De asemenea, artrita prezintă un mecanism autoimun, caracterizat prin răspunsul exagerat al sistemului imunitar împotriva structurilor proprii.
- fracturile;
Fracturile reprezintă leziuni la nivelul țesutului osos. Acestea pot fi determinate de traumatisme și patologii care afectează integritatea structurală a sistemului osos. În funcție de interesarea stratului cutanat, acestea se clasifică în fracturi deschise sau închise. Pacienții diagnosticați cu fracturi osoase se prezintă la medic cu durere, discontinuitate tegumentara, echimoze (vânătăi), tumefacție și limitarea mobilității membrului afectat.
Cancerul osos este caracterizat de proliferarea anormală a celulelor într-o anumită regiune a osului. Celulele anormale prezintă un ritm crescut de diferențiere și înmulțire. De asemenea, în cazul acestora, rata de apoptoză (moarte celulară programată) este scăzută. În urma acestor procese specifice celulelor tumorale, se realizează distrugerea structurii normale a țesutului osos. Cele mai frecvente tipuri de cancer osos sunt: osteosarcomul, condrosarcomul și sarcomul Ewing.
- boala Paget a osului;
Boala Paget este o afecțiune osoasă care apare preponderent la persoanele peste 50 de ani. Aceasta se manifestă prin îngroșarea și curbarea oaselor lungi. De asemenea, tabloul clinic al bolii este completat de prezența necrozelor avasculare.
- metastazele osoase;
În urma expansiunii necontrolate a țesutului tumoral anormal, acesta poate migra direct sau prin intermediul torentului sanguin sau limfatic către structurile vecine. Acest proces poartă denumirea de metastazare. Pentru a detecta prezența metastazelor, medicul recomandă efectuarea unei scintigrafii osoase.
- infecțiile articulare;
Infecțiile articulare sunt afecțiuni care apar ca urmare a pătrunderii la nivel articular a microorganismelor din afara corpului. Prezența acestora va determina apariția durerii, tumefacției, inflamației și limitării mobilității membrului afectat. De asemenea, pacienții pot prezenta febră, oboseală și frisoane. Printre agenții patogeni frecvent incriminați se regăsesc streptococul și stafilococul.
Scintigrafia osoasă este recomandată pacienților aflați sub tratament. Astfel, medicul poate urmări eficiența medicamentelor administrate. De asemenea, această procedură radiologică poate detecta progresia afecțiunii osoase și apariția complicațiilor la nivelul sistemului osos.
În cazul fracturilor care nu pot fi caracterizate prin intermediul radiografiei clasice, scintigrafia poate furniza informații despre:
- localizare;
- dimensiune;
- vârsta fracturilor.
Riscuri ale scintigrafiei osoase
Pacienții care au efectuat scintigrafia osoasă pot prezenta următoarele riscuri:
- alergii la substanța injectată;
- echimoze la nivelul zonei de abord venos;
- infecții;
- anomalii de dezvoltare ale fătului;
- contaminarea laptelui matern;
- durere;
- roșeață.
Dacă persoana prezintă aceste semne și simptome, este recomandată vizita la medic pentru stabilirea unui diagnostic și instituirea tratamentului corespunzător. De asemenea, în acest mod pot fi prevenite apariția complicațiilor.
Pregătirea pacientului pentru scintigrafie osoasă
Înainte de efectuarea procedurii, este necesar ca pacientul să informeze medicul despre:
- alergiile la medicamente, iod, latex, alimente și suplimente alimentare;
- posibilitatea existenței unei sarcini;
- alăptare.
În timpul scintigrafiei, personalul medical va oferi pacientului o îmbrăcăminte specială formată dintr-un halat medical și papuci. De asemenea, este recomandată îndepărtarea:
- bijuteriilor;
- piercing-urilor;
- obiectelor care conțin metal.
Pentru scintigrafie nu este necesară o pregătire specială din punct de vedere al obiceiurilor alimentare sau al consumului de lichide. Este important de menționat că pentru a realiza această procedură, pacientul necesită a semna formularul de consimțământ. Acesta este un act medical care cuprinde acordul pacientului cu privire la efectuarea procedurii, dar și informarea acestuia referitoare la posibilele riscuri ce pot apărea.
Medicul îi va explica detaliat pacientului care sunt:
- beneficiile scintigrafiei;
- indicațiile acesteia;
- etapele scintigrafiei;
- riscurile procedurii.
Realizarea scintigrafiei osoase
După aceste etape, personalul medical specializat va realiza injectarea substanței de contrast prin abord venos. Aceasta va ajunge la nivelul sistemului osos, unde se va produce eliberarea unei cantități de radiații gama. Ulterior, cu ajutorul unui scaner, medicul va putea vizualiza regiunile osoase de interes.
Pentru interpretarea rezultatelor, este recomandată vizita la medic. Acesta va realiza diagnosticul afecțiunii și stabilirea tratamentului corespunzător. De asemenea, medicul va realiza informarea pacientului cu privire la:
- cauzele care au determinat apariția patologiei;
- complicațiile afecțiunii;
- metodele optime de tratament;
- schimbări ale stilului de viață recomandate de medic.
Interpretare scintigrafie osoasă
În funcție de cantitatea de radiații emisă, regiunile osului sunt împărțite în:
- puncte fierbinți;
- puncte reci.
Punctele fierbinți sunt caracterizate de o concentrație ridicată a radionuclizilor. Apariția acestora este datorată metabolismului osos crescut și a creșterii ratei de consolidare osoasă în regiunea procesului tumoral.
De asemenea, punctele fierbinți sunt caracteristice următoarelor afecțiuni:
- tumorilor osoase;
- artritei;
- cancerului osos metastatic;
- traumatismelor osoase;
- infecțiilor osoase.
Diferența dintre radiografia clasică și scintigrafia osoasă
Radiografia clasică este o metodă imagistică, folosită pentru a diagnostica fracturile și leziunile osoase. De asemenea, aceasta folosește razele X și creează o imagine bidimensională a sistemului osos.
Spre deosebire de aceasta, scintigrafia utilizează substanțe radioactive pentru a crea imagini tridimensionale ale oaselor. Principiul de funcționare al scintigrafiei se bazează pe acumularea de substanță de contrast în țesutul osos afectat de procesul patologic. Astfel, medicul poate vizualiza regiunile cu activitate osoasă anormală specifice metastazelor și inflamațiilor osoase.
În concluzie, radiografia osoasă este folosită pentru a diagnostica afecțiunile sistemului osos care determină afectarea densității osoase. Pe de altă parte, scintigrafia este indicată pentru diagnosticarea patologiilor care determină alterarea funcției osoase.
De ce scintigrafia osoasă nu este recomandată pacienților doar în cancer
Scintigrafia osoasă este utilizată pentru diagnosticarea afecțiunilor oncologice. Prin intermediul acestei tehnici imagistice, medicul poate obține informații despre:
- dimensiunea procesului tumoral;
- localizare;
- metastaze;
- recidive;
- evaluarea eficienței tratamentului oncologic aplicat.
De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea unei scintigrafii pentru a diagnostica și monitoriza afecțiunile din afara sferei oncologice. Printre aceste se regăsesc:
- osteoporoza;
- boala Paget;
- osteomielita.
Scintigrafia este o metodă imagistică care utilizează substanțe radioactive pentru a detecta afecțiunile de la nivelul sistemului osos. După administrarea radiotrasorului, acesta se acumulează la nivelul țesutului osos anormal. După efectuarea scintigrafiei osoase, se recomandă vizita la medic. Acesta va realiza interpretarea rezultatelor, stabilirea diagnosticului și a tratamentului corespunzător. De asemenea, diagnosticarea precoce a patologiilor contribuie la prevenirea apariției complicațiilor.
Unde se poate realiza scintigrafia?
In Bucuresti, la Spitalul OncoFort Caloian, la adresa Str. Caloian Judetul Nr 16A, Sector 3, Bucuresti.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- www.radiologyinfo.org, https://www.radiologyinfo.org/en/info/bone-scan, accesat la data de 18.04.2023;
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/bone-scan/about/pac-20393136, accesat la data de 18.04.2023;
- www.hopkinsmedicine.org, https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/bone-scan, accesat la data de 18.04.2023;
- www.cancerresearchuk.org, https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/tests-and-scans/bone-scan, accesat la data de 18.04.2023;
- www.cancer.net, https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/tests-and-procedures/bone-scan, accesat la data de 18.04.2023.