Semnele si simptomele anemiei
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Despre anemii
Anemia nu este o boala, ci o manifestare a unui mare numar de afectiuni, foarte diverse atat ca mecanism de producere, cat si ca gravitate. De aceea, chiar in formele ei aparent usoare, anemia trebuie investigata cu mare atentie, pentru a-i depista cauzele si a le trata.
Semnele si simptomele unei anemii nu sunt nici foarte evidente nici foarte specifice:
- astenie fizica si psihica
- somnolenta sau iritabilitate
- dificultati de concentrare si scaderea performantelor profesionale
- ameteli
- dureri de cap
- palpitatii
- senzatie de sufocare la eforturi fizice moderate.
Dupa cauzele lor anemiile sunt de trei feluri:
- prin pierderi de sange (hemoragii)
- prin sinteza (eritropoieza) deficitara a eritrocitelor (celulele sanguine rosii)
- prin distrugerea excesiva a acestora.
In prima categorie se gasesc cele mai des intalnite. Pierderile de sange pot fi acute si in cantitati importante, produse prin plagi accidentale, ulcer gastric sau duoadenal perforat, ruptura de varice esofagiene, interventii chirurgicale ample sau cronice, adica repetate pe o perioada mai lunga de timp. Primele aduc de urgenta bolnavul la spital unde cauza este rapid depistata si indepartata.
Pierderile cronice de sange sunt foarte periculoase. Fiind inconstante si in cantitati mici sunt trecute cu vederea sau asociate unor cauze banale: periajul dintilor (sangerari gingivale) un efort fizic mai mare sau o cistita usoara (sangerari urinare discrete), un hemoroid “mai vechi” (striuri sanguinolente in scaun). Bolnavul amana mult timp consultatia medicala si astfel se poate ajunge la o anemie destul de grava.
Un alt motiv pentru care micile hemoragii repetate nu trebuie ignorate este faptul ca ele pot constitui singurul semn al unor afectiuni grave (ulcer gastroduodenal, ciroza hepatica, rectocolita ulcero-hemoragica, boli renale, neoplazice etc…)
O mentiune speciala trebuie facuta sangerarilor menstruale, cauza foarte frecventa a unor anemii de la usoare la foarte severe.
Notiunea de ciclu regulat presupune succesiunea menstrelor la intervale de circa 30 zile, cu variatii de maxim 2-3 zile si menstre de 3- 5 zile, nici un fel de sangerare intre menstre. Orice abatere de la acesti parametrii impune consultarea medicului ginecolog (care va efectua o ecografie abdominala si/sau una intravaginala), dar neaparat si a unui specialist endocrinolog, tulburarile de ciclu menstrual fiind in principal o tulburare endocrinologica, uneori complexa.
Pierderile de sange pe cale genitala stau la baza celor mai multe cazuri de anemie persistenta de care sufera femeile, cauza putand fi ovarul polichistic (la varstele tinere), fibromul uterin (dupa 35-40 de ani) sau endometrioza (care, atentie, poate da si sangerari rectale).
Celelalte doua tipuri de anemii se produc prin distrugerea celulelor rosii sau prin inlocuirea insuficenta a celulelor imbatranite care sunt distruse de organism in mod normal. Constituie boli cu evolutie grava daca nu sunt prompt si complet tratate. Din fericire sunt mult mai rar intalnite.
Diagnosticul
Diagnosticul unei anemii se face in primul rand pe baza hemoleucogramei si a sideremiei, analize care identifica anemia, tipul de anemie si gravitatea ei.
Pornind de la o discutie amanuntita cu pacientul medicul va recomanda investigatiile suplimentare in scopul determinarii cu exactitate a bolii care a produs anemia. Contrar conceptiei populare o anemie nu se combate doar cu “fier” (uneori fierul este chiar contraindicat !).
Recomandarile medicului
Dr. Mihai Corneliu Ungureanu, Medic Specialist Medicina Interna in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca tratamentul corect al unei anemii depinde strict de precizia diagnosticului si se face la fel de strict numai indicat si monitorizat de medic. Pe de alta parte, indiferent de tipul anemiei o alimentatie completa si diversificata (cu produse animale si vegetale) este indispensabila.
In concluzie trebuie retinut ca anemiile pot fi semnalul unui numar foarte mare de afectiuni. Chiar daca semnele si simptomele nu par a fi ingrijoratoare, daca ele sunt tot mai frecvente si, mai ales daca par a se insoti de simptome ale altor boli sau suferinte, trebuie sa ne prezentam la medic (de preferat la Medicina interna, specialitate cu o arie larga).
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00