Sindromul de apnee in somn: simptome si tratament
Doresc sa aflu mai multe detalii
Sindromul de apnee in somn si factorii de risc
Sindromul de apnee in somn este o tulburare a respiratiei in timpul somnului care se manifesta prin episoade repetate de obstructie a cailor aeriene superioare, care conduc la opriri ale respiratiei (apnei) sau la reduceri ale fluxului de aer (hipopnei) la nivelul nasului sau gurii.
Acestea se insotesc de sforait, scaderi intermitente ale concentratiei de oxigen in sange, care determina fragmentari ale somnului si reducerea duratei de somn profund sau a somnului REM (cu vise). Pacientii sunt de regula inconstienti de aceste microtreziri, insa consecinta alterarii calitatii somnului este somnolenta diurna excesiva. Cei mai multi pacienti nu au anomalii respiratorii detectabile in timpul starii de veghe.
Factorii de risc frecvent intalniti sunt: obezitatea, varsta (prevalenta SASO creste cu varsta), menopauza, anomalii craniofaciale, fumatul, consumul de alcool, afectiuni endocrinologice (hipotiroidismul).
Cum recunoastem Sindromul de apnee in somn?
Diagnosticul este sugerat de simptome nocturne (sforait zgomotos, intreruperi ale respiratiei observate de partener, episoade de sufocare nocturna, somn neodihnitor, cu treziri frecvente, cosmaruri, urinatul nocturn frecvent, uscaciunea gurii, transpiratii nocturne, scaderea libidoului etc) si simptome diurne (dureri de cap dimineata la trezire, oboseala matinala, somnolenta diurnal excesiva, scaderea atentiei, memoriei, tulburari de concentrare, sindrom de oboseala cronica, anxietate, depresie, iritabilitate etc).
Prototipul pacientului cu Sindrom de apnee in somn este usor de recunoscut: barbat obez, cu gatul scurt si gros, cu barbia mica, adeseori fumator, consumator de alcool, somnolent cu edeme la membrele inferioare, cu afectiuni cornice in sfera ORL (rinita cronica, deviatie de sept nazal, macroglosie, hipertrofie amigdaliana, polipi nazali etc).
Cum se stabileste diagnosticul corect?
Suspiciunea de SAS (sindromul de apnee in somn) trebuie confirmata prin monitorizarea unor parametri fiziologici in timpul somnului cu ajutorului polisomnografului sau mai simplu cu ajutorul unui dispozitiv portabil (test de somno-poligrafie cardio-respiratorie). Desi gold-standardul diagnostic in SASO este polisomnografia, numarul mic al laboratoarelor si costul ridicat al investigatiei au determinat utilizarea acestei metode mult mai simple, mai ieftine si mai putin laborioasa.
Testul de poligrafie cardio-respiratorie reprezinta inregistrarea continua, pe durata unei nopti, a urmatorilor parametri:
- fluxul de aer nazo-bucal (cu ajutorul unei canule)
- efortul respirator toraco-abdominal (cu ajutorul unei centuri)
- saturatia oxigenului arterial si a frecventei cardiace (cu ajutorul unui pulsoximetru)
- sforaitul
- pozitia in timpul somnului
Medicul interpreteaza datele obtinute, stabileste diagnosticul, stadiul de severitate si decide daca pacientul are indicatie de tratament.
Care sunt avantajele testului de poligrafie cardio-respiratorie?
Principalele avantaje sunt:
- se poate efectua in ambulator, fara a necesita un laborator specializat
- nu necesita personal de supraveghere nocturna
- stresul pacientului este mai mic pentru ca nu este echipat cu electrozi pentru electroencefalograma, elctrooculograma, electromiograma, EGK (cum se intampla in cazul polisomnografiei)
- poate dormi acasa
- este mai putin costisitoare descat polisomnografia
- la pacienti cu probabilitate inalta pretest de sindrom d apnee in somn s-a dovedit o metoda simpla si eficienta de diagnostic
Tratamentul sindromului de apnee in somn
In prezent gold standardul de tratament al SASO este reprezentat de CPAP (continous positive airway pressure) sau tratament cu presiune pozitiva continua.
Dispozitivul furnizeaza aer cu presiune atat in inspir cat si in expir, pentru a impiedica colabarea (relaxarea) faringelui in timpul somnului, mentine deschisa calea aeriana, ducand la disparitia apneilor, a sforaitului, corecteaza concentratia de oxigen si desaturarile nocturne, impiedicand astfel consecintele cardiovasculare (Hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, tulburari de ritm cardiac, infarct de miocard, moarte subita in somn) si diabetul zaharat.
Exista mai multe tipuri de dispozitive medicale pe care medicul le recomanda in functie de particularitatile fiecarui pacient.
Recomandari generale: scadere ponderala, evitarea consumului de alcool seara, intreruperea fumatului, evitarea administrarii de medicamente cu efect sedative (somnifere).
Categorii de pacienti care au indicatie de a efectua test de poligrafie cardio-respiratorie:
- pacienti supraponderali sau obezi cu simptome diurne si nocturne sugestive
- pacienti cu afectiuni cardiovasculare (HTAE, tulburari de ritm cardiac – fibrilatie atriala, infarct de miocard sau accident vascular in antecedente)
- pacienti cu diabet zaharat, boli pulmonare cornice (BPOC, Astm bronsic, cord pulmonar cronic, Insuficienta respiratorie cronica)
- pacienti cu afectiuni cronice in sfera ORL: polipi nazali, deviatie de sept nazal, hipertrofie de cornet nazale/lueta/amigdale; macroglosie,hipertrofia tesutului moale de la nivelul palatului
- pacienti cu obezitate morbida, anterior unei interventii de chirurgie bariatrica
- pacienti cu afectiuni endocrinologice (hipotiroidism)
- la soferii profesionisti supraponderali/obezi pentru siguranta circulatiei
- la personae care au avut in antecente accidente rutiere prin adormire la volan
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).