Sindromul de Intestin iritabil
Doresc sa aflu mai multe detalii
Desi se fac investigatii medicale minutioase, nu se depistează nici o modificare patologică a colonului sau a organelor interne. Potrivit estimărilor actuale, boala afectează circa 10-15% din adulți; majoritar femei, care însă dezvoltă si forme mai severe de boală.
De ce apare?
Cauzele exacte nu se cunosc si nu există tratament care să vindece complet si definitiv.
Se consideră că reprezintă o comunicare alterată intre creier si tractul gastrointestinal declansată pe fondul stresului psihologic, dereglarilor hormonale, alterarilor imunitatii organismului sau a perturbarilor substantelor care transmit mesajele nervoase pe axa creier-intestin. Aceasta determină contractii sau spasme abdominale care fie accelerează tranzitul determinand diaree, fie il incetinesc determinand constipatie. Pacientii reactionează în mod diferit la stimuli durerosi, avand un intestin mai “sensibil”.
Cum se manifestă?
Simptomul principal este apariția bruscă, periodică, a acceselor de durere sau discomfort abdominal. Mulți oameni descriu durerile ca senzații de "tăieturi", "răsucire" sau "crampe", similare cu durerea care apare la intoxicațiile alimentare, în cazul diareei severe, sau în cazul în care brusc apare nevoia de defecare. În urma defecației, acestă durere fie dispare fie se ameliorează. La unele persoane odată cu durerea apare si diareea sau constipația. Balonarea este si ea un simptom comun.
Cand probabil nu este intestin iritabil?
Semne de alarmă care orientează spre o altă boala:
• Anemie
• Sange in scaun
• Debutul simptomelor peste 50ani
• Febra
• Simptomatologie nocturnă
• Scaderea ponderală involuntară
• Schimbarea caracterelor simptomelor
• Consum recent de antibiotice
• Istoric familial de boli gastrointestinale: inflamatorii intestinale, boala celiacă, cancer colo-rectal.
Investigațiile necesare diagnosticului?
Diagnosticul se pune pe baza simptomelor tipice si excluderea altor diagnostice prin teste specifice in functie de varstă si simptome de alarmă.
Diagnosticul la tineri cu simptome tipice se face de obicei prin efectuarea unor analize sangvine de rutina, a unui examen coprologic si a unei sigmoidoscopii.
Diagnosticul la varstnici. La cei peste 50 ani, cu debut recent sau cu agravarea unor simptome preexistente - investigatiile sunt mai detaliate, existand suspiciunea unei boli organice, in principal o tumoră digestivă.
Testele detaliate includ colonoscopia pt examinarea intestinului gros; analize sangvine complexe, ecografia si uneori tomografia abdominală.
Colonoscopia are avantajul vizualizarii directe si prelevarii de biopsii în cazul unor leziuni suspecte.
Care este tratamentul?
Dr. Bosonea Paul, Medic Specialist Gastroenterologie, Clinica de Diagnostic Gral, ne prezinta etapele terapiei:
1. Dieta și modificarea stilului de viată
Fiecare bolnav cu intestin iritabil este unic in felul său. Ce-i prieste unui bolnav ar putea să producă neplaceri altuia. De aceea, se recomandă identificarea alimentelor care provocă neplaceri digestive si evitarea lor. Este si cazul excitantilor alimentari (tutun, cafea, ciocolata, acidulate, etc). Regimul variază in functie de simptomatologie. In cazul constipației se recomanda consum bogat de fibre, hidratare si miscare; la cei cu diaree - evitarea laptelui dulce, a produselor bogate in fibre si adoptatea unui regim de tip colita, iar pentru balonare sunt de evitat alimentele flatulogene (mazare, fasole boabe, varza, lapte etc)
Trebuie evitat stresul; adoptat un stil de viată cu mese regulate.
2. Tratamentul medicamentos.
Se adresează simptomelor principale. Durerea se tratează cu antispastice; pentru constipatie se administrează laxative, reglatoare ale tranzitului intestinal. În cazul diareei sunt utilizati agonisti opiacei, reglatoare de tranzit iar pentru balonare carbune si absorbanti de gaze. Tratamentul cu probiotice - medicamente ce refac flora intestinală poate fi benefic la cei la care simptomele sunt declansate dupa o gastroenterită infectioasă. În unele cazuri e necesara medicatie antidepresivă.
Constientizarea naturii benigne a afectiunii, dupa punerea diagnosticului, conduce la o ușurare a simptomelor deoarece dispare frica de o boală severă și incurabilă.
Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00.