Specialistii celui mai nou centru de imagistica din orasul Pitesti va ofera informatii utile in imagistica medicala
Doresc sa aflu mai multe detalii
Despre investigatiile imagistice
Investigatiile imagistice (radiologice, ecografice, de Tomografie Computerizata sau Rezonanta Magnetica) au rol important in diagnosticarea cat mai corecta si stadializarea cat mai precisa a bolii. Aceste standarde sunt necesare in stabilirea unei conduite terpeutice cat mai corecte.
Dr. Cirstoveanu Ana-Maria, Medic Primar Imagistica Medicala si Radiologie in cadrul Spitalului OncoFort Pitesti ne spune ca "Pentru a diagnostica o multitudine de afectiuni sunt necesare de multe ori realizarea unor investigatii de inalta performanta, suplimentare analizelor medicale de laborator, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizata (CT) sau Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN)".
Tomografia computerizata (CT)
Este o metoda iradianta, rapida, ce foloseste raze X, dar si mai usor tolerata de catre pacient. Uneori, poate fi necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa pe baza de iod, care se excreta la nivel renal, in special in evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne. De aceea sunt necesare efectuarea de analize de laborator: uree si creatinina serica (evaluarea functiei renale). CT-ul se recomanda pentru diagnosticarea unor afectiuni de la nivelul craniului (accident vascular, traumatisme), abdomenului, toracelui, membrelor (fracturi, calcificari) ce pot evidentia hemoragii, fibroze, chisturi, anevrisme si tumori.
Contraindicatii
Computerul Tomograf e o investigatiei iradianta, deci contraindicata gravidei si copiilor. Este necesar cantarirea raportului risc-beneficiu, deasemenea este contraindicat pacientilor aflati in insuficienta renala. Cu toate acestea specialistii afirma ca iradierea este comparata cu cea acumulata din timpul unui zbor cu avionul.
Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN)
Este o investigatie care nu iradiaza si care utilizeaza un camp magnetic si impulsuri de radiofrecventa pentru a obtine imagini ce pot vizualiza leziuni foarte mici. De multe ori, acesta ofera imagini care nu pot fi vizualizate prin tomografie computerizata, radiografie sau ultrasonografie in diagnosticul afectiunilor cerebrale, ale coloanei vertebrale si ale articulatiilor. RMN-ul ofera o imagine detaliata a ligamentelor, tendoanelor, meniscurilor si muschilor, imagini ce sunt necesare in procesul de recuperare pentru sportivii ce au suferit accidentari.
RMN-ul este o investigatie foarte buna in diagosticarea cancerului, a bolilor cardiovasculare, musculare si anomaliilor osoase, adresandu-se unei largi patologii: de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular si abdomino-pelvin. Pentru examinarea glandelor mamare se poate efectua RMN la san pentru a identifica leziunile maligne si cele benigne.
Este o metoda neiradianta care se poate face si in cazul femeilor gravide, insa de preferat in semestrul doi sau trei de sarcina.
Contraindicatii
- pacientii care au montat stimulator cardiac (pace-maker)
- bolnavii cu proteze metalice
- cu insuficienta renala
- cei care au stenturi vasculare
- femeile gravide in primul semestru de sarcina.
Dr. Cirstoveanu Ana-Maria, Medic Primar Imagistica Medicala si Radiologie in cadrul Spitalului OncoFort Pitesti ofera servicii de imagistica, IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) si Computer Tomograf (CT) in fiecare miercuri si joi in intervalul orar 14.00-20.00.
Ca si noutate, Spitalul OncoFort Pitesti ofera CT si RMN in regim de urgenta, iar rezultatul se poate da in termen de maxim 24 ore. Incepand cu anul 2019 (semestrul 2) pacientii din Pitesti sau Judetul Arges pot accesa serviciile de imagistica in contract cu Casa Judeteana de Asigurari Arges in baza biletului de trimitere.
Pentru programari puteti suna la Call center: 0739-884.566 sau 0348-410.201 sau direct folosind formularul de programari de mai jos.