Teste oncologice pentru colon/rect
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Cancerul colorectal reprezintă o patologie oncologică ce se caracterizează prin modificări funcționale și structurale ale celulelor de la nivelul colonului și rectului. Acesta se manifestă frecvent la adulți, afectând 4,5% din populația masculină și 4% din populația feminină. În etiologia cancerului colorectal sunt incriminați atât factori de mediu, cât și factori genetici.
- Cancerul colorectal
- Semnele și simptomele cancerului colorectal
- Diagnosticul cancerului colorectal
- Teste oncologice în diagnosticul cancerului colorectal
Cancerul colorectal
Cancerul colorectal este o patologie care apare în urma modificărilor produse de către factorii de risc (genetici și de mediu) asupra ADN-ului celular. Astfel, au loc următoarele consecințe:
- creșterea expresiei oncogenelor;
- scăderea expresiei proto-oncogenelor;
- producerea de celule canceroase.
Celulele canceroase au următoarele caracteristici:
- creștere necontrolată;
- distrucție celule sănătoase;
- nerespectarea procesului de apoptoză (moarte celulară);
- metastazare.
Cancerul colorectal debutează ca o formațiune benignă polipoidă, localizată la nivelul colonului sau rectului. În lipsa unui tratament adecvat, aceasta poate evolua și se poate maligniza.
Screeningul cancerului colorectal poate ajuta la detectarea în stadii incipiente a formațiunii. Apoi, medicul specialist poate alege forma de tratament optimă, în funcție de caracteristicile polipului.
Colonul este un segment al tubului digestiv, care face legătura dintre intestinul subțire și rect. Acesta este localizat în:
- flancul drept - corespunde colonului ascendent;
- hipocondrul stâng, epigastru, hipocondru drept - corespunde colonului transvers;
- flancul stâng - corespunde colonului descendent;
- fosa iliacă stângă - corespunde colonului sigmoid.
Rectul este ultima parte a tubului digestiv. Acesta face legătura dintre colon și anus.
Semnele și simptomele cancerului colorectal
În stadiile incipiente, cancerul colorectal poate fi asimptomatic. Odată cu mărirea în volum a formațiunii polipoide și apariția complicațiilor, persoanele afectate pot prezenta:
- constipație;
- diaree;
- rectoragie (pierderea de sânge prin scaun);
- anemie;
- alterarea stării de spirit;
- dureri abdominale, pelvine;
- meteorism;
- pierdere în greutate;
- vărsături.
Diagnosticul cancerului colorectal
Persoanelor care prezintă astfel de semne și simptome le este indicată vizita la medicul specialist. Acesta va realiza o anamneză care cuprinde informații despre:
- debutul simptomelor;
- factori declanșatori;
- istoricul de boală al pacientului;
- antecedente heredocolaterale (istoric familial de boală);
- consum de alcool;
- fumat.
După această etapă, medicul va realiza examenul obiectiv al pacientului. Acesta va urmări:
- starea generală a pacientului;
- poziția pe care o adoptă;
- localizarea zonelor dureroase;
- evaluarea greutății pacientului.
Metode paraclinice de diagnostic
Pentru a pune diagnosticul de cancer colorectal, medicul specialist recomandă efectuarea unei colonoscopii. În cursul acestei proceduri, se poate realiza biopsia formațiunii pleurale. Aceasta va fi trimisă la medicul anatomopatolog pentru examinare.
Teste oncologice în diagnosticul cancerului colorectal
Testele oncologice sunt indicate de personalul medical pentru stabilirea tratamentului și a prognosticului unui pacient. Printre acestea, se regăsesc următoarele teste:
Cancerul colorectal poate fi determinat de mutații la nivelul genelor care fac parte din familia RAS:
- KRAS;
- NRAS.
În urma confirmării acestor anomalii genetice, prin testul ALL RAS, medicul specialist poate stabili metoda de tratament și prognosticul pacientului. Dintre pacienții testați, aproximativ 30% prezintă aceste mutații. Gena RAS este implicată și în cancerele apărute la nivelul capului și gâtului. Tratamentul folosit este terapia țintită cu anticorpi monoclonali.
Pentru efectuarea acestui test, este necesară biopsierea țesutului. Acesta va fi inclus într-un bloc de parafină. Mai apoi, proba va fi trimisă la anatomopatolog. Rezultatul examinării va fi furnizat în aproximativ 10 zile.
Testul HER2/neu (IHC)
Oncogena HER2/neu este prezentă ubicuitar în organism. Rolul acesteia este de a codifica o proteină cu rolul de receptor pentru factorii care stimulează creșterea celulelor. Această proteină este exprimată membranar la aproximativ 5% din populație. Determinarea acestei gene se realizează prin procedee de imunohistochimie. Ea nu se efectuează în mod obișnuit, fiind majoritar utilă în studii clinice.
Pentru realizarea acestei tehnici este nevoie de biopsierea și includerea în bloc de parafină a țesutului. Proba va fi trimisă la medicul anatomopatolog, iar rezultatul va fi furnizat în 7 zile.
Testul BRAF
Gena BRAF este localizată pe cromozomul 7. Aceasta are rolul de a codifica o proteină numită BRAF. Ea este implicată în promovarea creșterii și a diviziunii celulare. Testul pentru identificarea acestei gene este realizat pentru orientarea tratamentului și stabilirea prognosticului. Pacienții cu mutația V600E au un prognostic nefavorabil în cazul cancerului colorectal.
Pentru realizarea acestei tehnici, este necesară efectuarea unei biopsii. Proba de țesut va fi inclusă într-un bloc de parafină si trimisă la laboratorul de anatomie patologică. Evaluarea probei și transmiterea rezultatului au loc în decurs de aproximativ 10 zile. Dintre toți pacienții cu această patologie, aproximativ 10% prezintă această mutație. Tratamentul indicat în acest caz se realizează cu inhibitori BRAF și MEK.
Screeningul cancerului colorectal
Screeningul este un proces de diagnosticare a patologiilor în stadii precoce, înaintea apariției simptomatologiei. Astfel, în cazul cancerului colorectal, acesta este recomandat persoanelor începând cu vârsta de 50 de ani.
Metodele de screening sunt:
- colonoscopie totală;
Colonoscopia totală este recomandată persoanelor cu vârsta peste 50 de ani. Aceasta se repetă la un interval de 10 ani. De asemenea, prezența în antecedentele heredocolaterale a cancerului colorectal manifestat înainte de 60 de ani duce la schimbarea intervalului de realizare a procedurii. Astfel, colonoscopia se va realiza din 5 în 5 ani.
- colonografia ghidată prin tomografie computerizată;
Colonografia ghidată prin tomografie computerizată se realizează la interval de 5 ani.
- recto-sigmoidoscopia flexibilă.
Recto-sigmoidoscopia flexibilă este o procedură de screening necesară o dată la 10 ani.
Testele aplicate pentru screeningul cancerului colorectal sunt:
Testele aplicate pentru screeningul cancerului colorectal sunt:
- testul Hemocult;
Testul Hemocult se va realiza anual după vârsta de 50 de ani.
- testarea ADN din materiile fecale;
Testarea ADN izolat din materiile fecale este recomandată a se realiza la un interval de 3 ani.
- testare imunohistochimică din materii fecale.
Testarea imunohistochimică folosind drept probă biologică materiile fecale este recomandată anual.
Testul de screening SENTIS ColoTect
Testul SENTIS ColoTect este folosit în screeningul cancerului colorectal. Acesta are sensibilitate de aproximativ 87% și specificitate de 93% pentru cancer, dar și pentru leziunile precanceroase. De asemenea, este o metodă neinvazivă folosită pentru screeningul acestui tip de patologie.
Proba biologică folosită este reprezentată de materiile fecale auto recoltate. Din aceasta se extrage ADN-ul. Ulterior, folosind tehnica PCR (Reacția de polimerizare în lanț), sunt amplificate secvențele genice de interes. În cadrul Clinicii Gral, se efectuează o singură analiză PCR tip multiplex, care evaluează mai multe gene. Genele izolate sunt:
Proba biologică folosită este reprezentată de materiile fecale auto recoltate. Din aceasta se extrage ADN-ul. Ulterior, folosind tehnica PCR (Reacția de polimerizare în lanț), sunt amplificate secvențele genice de interes. În cadrul Clinicii Gral, se efectuează o singură analiză PCR tip multiplex, care evaluează mai multe gene. Genele izolate sunt:
- SDC2;
- ADHFE1;
- PPP2R5C.
Rezultatele acestui test de screening sunt furnizate în aproximativ 17 zile.
Screeningul în cancerul ereditar colorectal
Pacienților care prezintă în istoricul familial persoane care au dezvoltat cancer colorectal, le este recomandată efectuarea unor teste de screening. Acestea ajută la depistarea precoce a patologiei.
Tehnica folosită presupune recoltarea unei probe de sânge, care constituie materialul biologic necesar. Din acesta se vor secvenția următoarele tipuri de gene implicate în apariția cancerului colorectal:
- APC;
- AXIN2;
- EPCAM;
- MLH1;
- MLH3;
- MSH2;
- MSH6;
- MUTYH;
- PMS1;
- PMS2;
- STK11;
- PTEN;
- SMAD4;
- BMPR1A;
- ATM;
- BLM;
- CHEK2;
- GALNT12;
- MSH3;
- NTHL1;
- POLD1;
- POLE;
- TP53.
Rezultatul testului de screening va fi furnizat în aproximativ 17 zile.
Cancerul colorectal este o patologie care se manifestă cu o frecvență crescută la persoanele de peste 50 de ani. Acesta însă poate fi detectat prin screening periodic pentru o depistare timpurie. Specialiștii Clinicii Gral pot recomanda efectuarea unor teste oncologice pentru depistarea precoce a acestei patologii.
Pentru mai multe informații și programări sunați la 021.323.00.00.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie
- www.cdc.gov, https://www.cdc.gov/cancer/colorectal/basic_info/what-is-colorectal-cancer.htm#:~:text=Colorectal%20cancer%20is%20a%20disease,the%20colon%20to%20the%20anus,accesat la data de 26.07.2022
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669,accesat la data de 26.07.2022
- www.cancer.org, https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/about/what-is-colorectal-cancer.html,accesat la data de 26.07.2022
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14501-colorectal-colon-cancer#symptoms-and-causes,accesat la data de 26.07.2022
- www.medicalnewstoday.co, https://www.medicalnewstoday.com/articles/155598,accesat la data de 26.07.2022
- www.cancer.gov, https://www.cancer.gov/types/colorectal,accesat la data de 26.07.2022
- www./labtestsonline.org.uk, https://labtestsonline.org.uk/tests/ras-kras-and-nras-all-ras-testing,accesat la data de 26.07.2022
- www.medlineplus.gov, https://medlineplus.gov/lab-tests/braf-genetic-test/#:~:text=A%20BRAF%20genetic%20test%20looks,gas%20pedal%20on%20a%20car,accesat la data de 26.07.2022.