Teste oncologice pentru prostată
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Cancerul de prostată este o patologie care se dezvoltă la persoanele de sex masculin, cu o frecvență ridicată peste vârsta de 65 de ani. Apariția acestuia este determinată de factori genetici și externi. Pentru a depista această patologie, medicul specialist poate recomanda persoanelor de vârsta a doua efectuarea unor teste de screening.
- Cancerul de prostată
- Simptome cancer de prostată
- Cauzele apariției cancerului de prostată
- Screening-ul cancerului de prostată
- Testele genetice utilizate în diagnosticul cancerului de prostată
Cancerul de prostată
Cancerul de prostată reprezintă o boală frecvent apărută la bărbați, după vârsta de 65 de ani. Prostata este o glandă localizată sub vezica urinară. Aceasta are o formă rotundă și dimensiuni mici, fiind comparată cu o „nucă”. Rolul ei constă în secreția lichidului seminal, responsabil de transportul și asigurarea aportului nutrițional al spermatozoizilor.
Cancerul prostatei se instalează în urma unor modificări la nivel histologic, produse de interacțiunea unor factori genetici și de mediu. Cancerul determinat de factori genetici mai este numit și cancer ereditar de prostată.
Simptome cancer de prostată
Cancerul de prostată, în faza inițială, este asimptomatic. Acesta devine simptomatic atunci când glanda crește în dimensiuni, iar procesul canceros are manifestări severe. Printre simptomele care se evidențiază la persoanele care prezintă cancer de prostată se regăsesc:
- scăderea debitului urinar;
- hematurie (sânge în urină);
- hemospermie (sânge în spermă);
- disfuncție erectilă;
- scădere în greutate.
Cauzele apariției cancerului de prostată
Apariția cancerului de prostată este determinată de modificări celulare apărute la nivelul glandei. Astfel, factorii genetici sau de mediu produc alterarea structurii ADN-ului celular. Aceste modificări duc la apariția unor celule canceroase, care au următoarele proprietăți:
- diviziune rapidă;
- nu răspund la factorii de inhibare a creșterii celulare;
- nu sunt supuse procesului de apoptoză (moarte celulară programată).
Celulele canceroase se multiplică necontrolat, invadând și distrugând celulele normale. De asemenea, acestea pot metastaza în organism, în diverse regiuni ale corpului.
Factorii de risc ai cancerului de prostată
Factorii de risc care contribuie la dezvoltarea cancerului de prostată sunt:
- vârsta - cancerul de prostată este o patologie care se dezvoltă treptat. Astfel, manifestările sale sunt mai frecvente la persoanele de peste 50 de ani.
- antecedentele heredocolaterale - istoricul familial de boală este un factor important în apariția cancerului de prostată. Astfel, persoanele care au rude ce au dezvoltat cancer prostatic sau cancer de sân (prin exprimarea genelor BRCA1 sau BRCA2) prezintă un risc crescut de a dezvolta patologia.
- obezitatea - obezitatea reprezintă un factor implicat în dezvoltarea cancerului de prostată. De asemenea, s-au observat, la persoanele cu un indice de masă corporală ridicat, caracterul agresiv al cancerului și rata ridicată de recidivă.
Complicațiile cancerului de prostată
În cazul evoluției procesului canceros, pacienții pot prezenta următoarele complicații:
- incontinență urinară;
- metastaze - cancerul prostatic poate metastaza în organism pe cale sangvină sau limfatică. Astfel, acesta poate afecta sistemul osos, determinând apariția durerilor osoase.
- disfuncție erectilă.
Screening-ul cancerului de prostată
Screening-ul reprezintă o metodă de diagnosticare a cancerului în stadiile incipiente, când boala este asimptomatică. Medicul specialist poate recomanda efectuarea unor teste pentru persoanele care prezintă factori de risc ce conduc la dezvoltarea cancerului.
Screening-ul este realizat pentru mai multe tipuri de cancere, printre care și cel de prostată. Astfel, persoanelor care au istoric familial de cancer de prostată sau cancer mamar (cu mutații ale BRCA1 și BRCA2) le este recomandată efectuarea testelor specifice pentru screening.
Tipuri de teste pentru screening:
- tușeul rectal - este o metodă folosită pentru screening. Astfel, el este recomandat persoanelor de peste 40 de ani și se poate efectua în cursul unui control medical de rutină.
- testul pentru detectarea antigenului specific prostatei (PSA) - este o metodă de screening destinată persoanelor care prezintă factori de risc ce pot contribui la dezvoltarea cancerului de prostată. Acesta necesită recoltarea unor analize de sânge. Nivelul acestor anticorpi este ridicat, atunci când persoana prezintă boala.
- testele genetice - sunt recomandate persoanelor care au istoric familial de cancer de prostată. Astfel, acestea detectează prezența oncogenelor.
Testele genetice utilizate în diagnosticul cancerului de prostată
Clinica Gral oferă posibilitatea efectuării testelor genetice pentru determinarea cancerului ereditar de prostată. Acestea sunt foarte precise în diagnosticarea patologiei, prin identificarea genelor responsabile în apariția cancerului de prostată.
Tipurile de teste recomandate pacienților cu risc de a dezvolta cancer de prostată sunt:
- testul pentru identificarea cancerului ereditar de prostată care identifică 23 de gene;
Testul pentru identificarea cancerului ereditar de prostată care identifică 23 de gene
Pentru pacienții cu istoric familial de cancer de prostată, medicii specialiști ai Clinicii Gral pot recomanda efectuarea acestui test genetic, pentru descoperirea timpurie a patologiei, prin screeningul periodic al pacienților. Pentru efectuarea lui, este necesară recoltarea de sânge.
Genele secvențiate sunt:
- BRCA1;
- BRCA2;
- CHEK2;
- HOXB13;
- MSH2;
- MSH6;
- PMS2;
- MLH1;
- ATM;
- BRIP1;
- PALB2;
- MRE11A;
- NBN;
- RAD51C;
- RAD51D;
- ATR;
- FAM175A;
- GEN1;
- MUTYH;
- TP53;
- EPCAM;
- FANCA;
- CDK12.
Acesta are o acuratețe ridicată în detectarea patologiei. Procesarea lui se realizează în aproximativ 17 zile.
Testul pentru identificarea cancerului ereditar de prostată care identifică 12 gene
În urma realizării anamnezei, persoanelor cu istoric familial de cancer de prostată le este recomandată, de către medicul specialist, efectuarea unui test genetic. Acesta poate identifica prezența a 12 gene responsabile în apariția și dezvoltarea cancerului. Efectuarea testelor poate fi recomandată în screeningul periodic, pentru descoperirea timpurie a bolii.
Proba biologică din care se izolează materialul genetic este sângele. Genele izolate sunt:
- BRCA2;
- PALB2;
- BRCA1;
- MLH1;
- MSH2;
- MSH6;
- PMS2;
- PRSS1;
- SPINK1;
- ATM;
- CDKN2A;
- FANCG.
Timpul de procesare a materialului biologic și de furnizare a rezultatelor este, în medie, de 17 zile. În cazul acestui tip de test, prezența genelor BRCA1 sau PALB orientează medicul spre tratamentul cu inhibitori de PARP.
Cancerul de prostată este o patologie care afectează persoanele de sex masculin. Din cauza dezvoltării lente, acesta este diagnosticat cu întârziere. Simptomele cancerului de prostată apar la persoanele de peste 65 de ani. În diagnosticarea cancerului de prostată, este important screening-ul persoanelor de peste 40 de ani. Acesta oferă posibilitatea descoperirii patologiei într-un stadiu incipient. De asemenea, instituirea unui tratament în această etapă de dezvoltarea a bolii duce la un răspuns mai eficient al cancerului prostatic.
Specialistii Clinicii Gral pot recomanda persoanelor cu un istoric familial de cancer de prostată efectuarea si a unor teste genetice. Acestea identifică în mod precis genele responsabile în apariția cancerului.
Pentru mai multe informații și programări sunați la 021.323.00.00.
Sursa: Shutterstock
Bibliografie:
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20353087,accesat la data de 24.07.2022;
- www.cdc.gov, https://www.cdc.gov/cancer/prostate/basic_info/screening.htm#:~:text=A%20blood%20test%20called%20a,conditions%20that%20affect%20the%20prostate,accesat la data de 24.07.2022;
- www.cancer.org, https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/detection-diagnosis-staging/tests.html,accesat la data de 24.07.2022;
- www.cancer.org, https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html#:~:text=The%20PSA%20blood%20test%20is,milliliter%20(ng%2FmL),accesat la data de 24.07.2022.