Tipuri de anestezie folosite pentru efectuarea endoscopiei
Doresc sa aflu mai multe detalii
Diagnostic
Diagnosticul de certitudine al unei afectiuni / leziuni eso-gastro-duodenale poate fi pus doar prin endoscopie digestiva cu sau fara prelevare de biopsii. Exemple: gastrita, ulcer, neoplazii benigne sau maligne.
Restul metodelor de diagnostic sunt prezumptive (de ex examenul clinic / anamneza pacientului), tranzitul baritat eso-gastro-duodenal (iradiaza, nu are acuratetea endoscopiei, nu permite prelevarea biopsiilor) iar examenul tomografic sau RMN pe tubul digestiv poate diagnostica o leziune doar daca aceasta este voluminoasa; practic diagnosticul de certitudine al unei leziuni la debut si biopsia se poate face doar prin endoscopie care a devenit standardul de aur.
Metodele trebuie insa adaptate fiecarui caz in parte de exemplu un cancer gastric confirmat biopsic prin endoscopie este urmat de o tomografie pentru stadializare etc. Un tranzit baritat poate vizualiza uneori mai bine un reflux gastro-esofagian datorat unei hernii hiatale etc.
Tipuri de anestezie
Domnul doctor Bosonea Paul, medic specialist gastroenterologie in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune care sunt tipurile de anestezii folosite pentru endoscopie:
- Anestezia locala folosind un spray cu xilina care se pulverizeaza la nivelul cavitatii bucale (faringelui) cu rol de a diminua reflexul de voma. Este contraindicata in caz de alergie la xilina; bloc atrioventricular gradul II sau III si tulburari de conducere intra-ventriculara; bradicardie severa, insuficienta cardiaca severa, soc cardiogen si in cazul unor episoade convulsive in antecedente ca urmare a administrarii medicamentului sau pacientilor cu epilepsie necontrolata
- Anestezia usoara intravenoasa folosind un sedativ usor (Midazolam – Dormicum) cu rol anxiolitic, durata scurta de actiune si cu efect amnezic. Este contraindicat in cazul alergiei cunoscute la acest sedativ sau la alte benzodiazepine; insuficienta respiratorie acuta sau cronica severa; pacientilor neinsotiti (deoarece scade reactivitatea, pacientul trebuie sa fie insotit si nu trebuie sa sofeze dupa sedare).
- Anestezia profunda/generala efectuata doar de catre medicul anestezist care foloseste aceeasi medicatie ca in timpul unei interventii chirurgicale (propofol, fentanyl). Este contraindicata la alergia cunoscuta la propofol; la alergici (hipersensibili) la soia sau arahide, ou; insuficienta cardiaca sau respiratorie grava
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).