Totul despre alergii. Cum stii ca ai alergii?
Doresc sa aflu mai multe detalii
Auzi vorbindu-se din ce în ce mai des despre alergii, poate ai trecut chiar tu printr-un episod recent, sau poate că alergiile sunt o problemă cu care te confrunți deja de ceva vreme.
În acest articol poți descoperi câteva noțiuni medicale despre ce sunt alergiile, cum se manifestă și cum se tratează, pe înțelesul tuturor.
- Ce este alergia?
- Care sunt cauzele alergiilor?
- Tipuri de alergii
- Simptome alergii
- Diagnosticul alergiilor
- Tratamentul alergiilor
- Complicațiile alergiilor
- Cum pot fi prevenite alergiile?
Ce este alergia?
Alergia apare atunci când sistemul imunitar reacționează față de o substanță străină organismului, pe care o percepe ca pe un pericol, deși aceasta nu declanșează nici un fel de reacții la majoritatea oamenilor. În cazul unei alergii, sistemul imunitar sintetizează anticorpi care identifică aceste substanțe și le percep ca fiind periculoase, deși acest lucru nu este adevărat.
Atunci când intră în contact cu un alergen, organismul declanșează o cascadă de reacții inflamatorii, similare celor care se instalează în cazul unei infecții.
Gravitatea alergiilor variază de la un individ la altul. O reactie alergica blândă poate declanșa strănut, de pildă; dacă observi simptome ca buze umflate din senin, este foarte posibil să ai de-a face cu o formă severă, denumită anafilaxie. În unele cazuri de alergie tratament urgent este obligatoriu pentru salvarea vieții pacientului.
Care sunt cauzele alergiilor?
Poate te confrunți cu o alergie pe corp sau cu o alergie respiratorie; poate copilul tău are bube alergie și nu știi de ce au apărut. Practic, orice substanță poate deveni un alergen, la un moment dat. Este și motivul pentru care tratarea alergiilor este un proces atât de complex sau pentru care nici un specialist nu îți va putea răspunde cât durează alergia la medicamente pe care tocmai ai identificat-o.
În continuare poți descoperi câteva dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor:
- Alergeni inhalatori: polen, mătreața animalelor, acarienii și mucegaiul. Acești alergeni declanșează în general simptome alergie respiratorie;
- Unele alimente: arahide, alune, alte nuci, grâu, soia, pește, crustacee, ouă, lapte. În cazul acestui tip de alergie simptome comune sunt alergiile cutanate sau reacții alergice generale grave de tipul anafilaxiei;
- Înțepăturile de insecte: albinele, viespile, paianjenii, uneori țânțarii pot declanșa reacții alergice cutanate importante. În locul obișnuitelor bubițe alergia la insecte se poate manifesta destul de impresionant;
- Medicamente: medicamentele cunoscute pentru a declanșa frecvent reacții alergice sunt cele din categoria antibioticelor. O alergie antibiotic se poate manifesta de la prima doză sau abia la dozele următoare. O alergie la medicamente poate îngreuna instituirea unui tratament, dar de obicei există alternative;
- Latexul și alte substanțe de contact: latexul, unii detergenți, balsamul de rufe, unele produse cosmetice pot declanșa alergii ale pielii care pot varia de la un simplu eritem alergic (înroșirea locală a pielii) până la simptome mult mai severe.
Tipuri de alergii
Există mai multe tipuri de alergii și mai multe criterii de clasificare, dar, în continuare, vom aborda o clasificare în funcție de mecanismul imunologic implicat în declanșarea procesului alergic.
- Tipul I include reacțiile anafilactice în care organismul secretă cantități mari de histamină care declanșează procese inflamatorii puternice. Cel mai sever tip de reacție anafilactică este șocul anafilactic, care trebuie tratat în câteva minute de la instalare pentru ca pacientul să aibă șanse reale de recuperare;
- Tipul II include reacții citotoxice declanșate de legarea IgG și a IgM de antigenii prezenți pe suprafața celulelor. Reacțiile de tip autoimun sunt include în această categorie de afecțiuni;
- Tipul III include reacții imunitare complexe. Complexele autoimune formate deteriorează structurile proprii organismului;
- Tipul IV include reacțiile alergice mediate celular, denumite și reacții alergice întârziate. Astmul cronic și dermatita de contact intră în această categorie.
Exemple de alergii mai puțin cunoscute
Există multe exemple de alergii mai puțin cunoscute; unele dintre aceste afecțiuni sunt familiare publicului, dar originea lor alergică reprezintă o surpriză. În această categorie intră bolile autoimune (artrita reumatoidă, lupusul, boala serului, anemia hemolitică autoimună, trombocitopenia autoimuna, boala Graves etc) și unele afecțiuni cronice (astmul, intoleranța la gluten etc).
Simptome alergii
Simptomele alergiilor variază în funcție de localizarea acestora. Unii pacienți prezintă alergii de piele manifestate ca alergie pe față sau alergie pe picioare sau leziuni extinse pe tot corpul, alții suferă de diverse simptome respiratorii sau digestive. În continuare le vom aborda pe rând, pe toate.
Simptome alergii respiratorii
Cele mai frecvente simptome alergii respiratorii includ:
- Strănut;
- Congestie nazală;
- Secreții nazale abundente;
- Lăcrimat excesiv;
- Tuse;
- Hiperreactivitate bronșică;
- Astm.
Simptome alergii digestive
Alergiile digestive pot determina atât simptome la nivelul tractului digestiv, cât și simptome de alergie pe piele:
- Greață;
- Vărsături;
- Diaree;
- Balonare;
- Constipație;
- Scaune cu sânge;
- Erupții cutanate de tipul urticariei.
Simptome alergii cutanate
La nivelul pielii se pot manifesta alergii determinate de contactul direct cu alergenul, dar și procese alergice care au originea la nivelul tubului digestiv de pildă, cum e o eventuală alergie medicamente sau alergie alimente:
- Dermatita atopică;
- Diverse erupții cutanate;
- Urticaria;
- Eritem migrator;
- Prurit cutanat;
- Senzație de înțepătură.
Diagnosticul alergiilor
Specialitatea medicală care se ocupă de diagnosticul și tratarea alergiilor poartă denumirea de Imunologie și alergologie. Totuși, în cazul unei alergii ocazionale ușoare, inclusiv medicul de familie poate recomanda un tratament pentru alergii, care să amelioreze simptomele.
Pentru a diagnostica o eventuală alergie, medicul va aplica un protocol complex:
- Anamneza detaliată oferă informații despre simptome, despre o eventuală corelare a acestora cu administrarea unui anumit aliment sau medicament, cu înțepătura unor insecte, schimbarea produselor de curățare etc;
- Evaluarea fizică este menită să identifice eventualele leziuni cutanate - de pildă, unii pacienți pot relata despre o alergie pe piele de la ficat, care poate avea alte cauze de fapt;
- Recomandări legate de un jurnal alimentar;
- Recomandări legate de un protocol alimentar specific;
- Teste cutanate în cadrul cărora se introduc în piele cantități foarte mici de alergeni pentru a evalua răspunsul organismului;
- Teste de sânge pentru măsurarea cantității de IgE din organism;
- Eventuale teste suplimentare pentru situația în care medicul suspectează și alte probleme de sănătate.
Tratamentul alergiilor
Exist pacienți optimiști care spun „M-am vindecat de alergie”, dar realitatea este că tratamentul alergiilor este un drum complex, în care colaborarea dintre medic și pacient este extrem de importantă pentru îmbunătățirea calității vieții.
Există medicamente alergie care pot ameliora rapid simptomele, dar ele nu determină o vindecare propriu-zisă, ci doar calmează răspunsul inflamator de moment. Mai multe detalii, în continuare.
Ce medicamente sunt bune pentru alergie?
Dacă te întrebi ce medicamente sunt bune pentru alergie, ei bine, majoritatea acestora sunt încadrate într-o categorie denumită antihistaminice. Ele acționează prin diverse mecanisme metabolice pentru a reduce sinteza de histamină, responsabilă pentru unele tipuri de alergii.
Alte medicamente pentru tratarea alergiei sunt corticosteroizii. Efectul lor antiinflamator marcat le face extrem de eficiente, dar au și o mulțime de reacții secundare din cauza cărora sunt rezervate situațiilor mai grave. Corticosteroizii sunt folosiți uneori în tratamentul bolilor autoimune, în cea mai mică doză eficientă.
Medicamente pentru alergie piele
Atunci când medicul prescrie medicamente pentru alergie piele probabil că va opta mai întâi pentru o soluție locală - în cazul unei alergii localizate - sau la una generală, dacă alergia este extinsă. Cea mai comună recomandare pentru alergiile de piele sunt cremele care conțin corticosteroizi.
Imunoterapia
Imunoterapia este recomandată în cazul alergiilor severe sau al alergiilor pe care tratamentul medicamentos nu le poate controla eficient. Imunoterapia este un proces care se extinde pe durata mai multor ani și care constă în administrarea unor extracte purificate de antigen pentru desensibilizarea organismului.
Epinefrina de urgență
Epinefrina, cunoscută și sub denumirea de adrenalină, este o soluție injectabilă de urgență, folosită în cazul șocului anafilactic. În cazul în care suferi de o alergie severă, medicul îți poate recomanda să ai mereu la tine un Epipen, un instrument medical care permite administrarea unei doze de urgență în așteptarea echipajului medical de pe ambulanță.
Leacuri bătrânești pentru alergii
Multe persoane preferă să apeleze la leacuri bătrânești pentru alergii, iar unele dintre aceste remedii pot avea o oarecare eficiență în controlul intensității simptomelor. De pildă, alergiile respiratorii se pot ameliora semnificativ consecutiv spălăturilor nazale intensive cu soluție salină, care efectiv determină desprinderea alergenilor de pe mucoasa respiratorie.
Folosirea lenjeriei de pat anti-acarieni, expunerea saltelelor la soare, scuturatul covoarelor și congelarea plușurilor pot fi eficiente pentru a ține sub control alergiile respiratorii determinate de acarieni.
Bicarbonat de sodiu pentru alergii
Bicarbonat de sodiu pentru alergii este o soluție care se poate dovedi eficientă în unele alergii cutanate. Din păcate, nu funcționează de fiecare dată, dar merită să încerci dacă simptomele sunt inconfortabile, fără să îți pună în pericol viața.
Cât durează o alergie?
Nu există un răspuns unic și universal valabil la întrebarea cât durează o alergie. În general, simptomele acute persistă până când alergenul este eliminat din organism. De pildă, o alergie de contact se ameliorează adesea în decurs de câteva ore după spălarea alergenului.
Pe de altă parte, simptomele unei alergii la laptele de vacă pot persista câteva zile - asta dacă te întrebi cât durează o alergie la copii.
În cazul alergiilor la înțepăturile de insecte, procesul poate persista timp de câteva zile înainte să apară o ameliorare vizibilă - cel puțin în absența unui tratament.
Complicațiile alergiilor
Persoanele care suferă de diverse alergii au un risc crescut de a dezvolta alte probleme de sănătate, printre care:
- Anafilaxia este o reacție alergică severă, care pune viața în pericol. Alimentele, medicamentele și înțepăturile de insecte sunt printre cele mai frecvente cauze ale alergiilor. În cazul anafilaxiei se pot produce, concomitent, o scădere bruscă și severă a tensiunii arteriale, odată cu umflarea buzelor și gâtului, care poate ajunge să blocheze căile respiratorii;
- Astmul este o boală cu substrat imun care afectează căile respiratorii. În multe cazuri, astmul este declanșat de expunerea la diverși alergeni din mediu;
- Sinuzite, otite, pneumonii - riscul persoanelor care suferă de febra fânului sau de astm de a dezvolta aceste complicații este mai mare decât al restului populației.
Cum pot fi prevenite alergiile?
Prevenirea alergiilor depinde de tipul de alergie de care suferi.
Deși terenul alergic de care suferă unele persoane nu poate fi prevenit, există metode eficiente pentru a preveni acutizarea simptomelor:
- Evită alergenii cunoscuți: chiar dacă te afli sub tratament, încearcă să eviți factorii declanșatori. De pildă, în cazul în care ești alergic la polen, încearcă să stai cât mai mult la interior în perioadele în care concentrația de polen este mare. Dacă suferi de alergie la acarieni, renunță la perdele și covoare și aspiră frecvent salteaua;
- Păstrează un jurnal în care să notezi toate elementele care ar putea fi corelate cu o anumită alergie. De pildă, un jurnal alimentar strict poate ajuta la identificarea unui alergen de tipul ingredientelor folosite frecvent;
- Poartă o brățară de alertă medicală în cazul în care ai suferit, în trecut, o reacție alergică severă.
Alergiile includ o serie de afecțiuni medicale ale căror simptome pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții pacientului. Dacă alergiile cutanate de tipul urticariei sunt relativ frecvente la copii și nu neapărat semnificative din punct de vedere al istoricului medical, alte procese alergice pot deveni periculoase. Chiar dacă alergia pe care ai identificat-o pare să aibă simptome ușoare, este de dorit să consulti medicul specialist pentru a preveni agravarea lucrurilor sau declanșarea altor alergii asociate.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497
- https://www.mountsinai.org/care/allergy-immunology/allergy-types
- https://aafa.org/allergies/types-of-allergies/
- https://www.webmd.com/allergies/default.htm
- https://www.nhs.uk/conditions/allergies/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8610-allergies
- https://acaai.org/allergies/