Tratamentul herniei inghinale
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cauze si simptome
Hernia inghinala apare atunci cand o bucata de tesut gras sau o parte din intestin sau vezica patrunde in canalul inghinal, printr-un orificiu format in peretele abdominal.
Simptomele herniei includ dureri locale, o senzatie de arsura, aparitia unei umflaturi acolo unde tesutul este afectat, dar si inflamatii in jurul testiculelor, in cazul barbatilor. Barbatii prezinta un risc mai mare de a suferi de hernie inghinala din cauze strict fiziologice.
Cauzele aparitiei herniei inghinale
- Presiune crescuta la nivelul musculaturii abdominale (la persoanele supraponderale sau la cele care sufera de boli cornice: tuse cronica, adenom de prostata, constipatie cronica)
- Rezistenta slabita a peretelui abdominal (la persoanele sedentare, varstnici si la persoanele care sufera de ciroza hepatica)
Ce presupune tratamentul herniei inghinale?
Interventia chirurgicala este singurul tratament curativ pentru hernia inghinala.
Conduita in cazul herniilor de dimensiuni mici si asimptomatice consta in general in monitorizare, cu recomandarea ca operatia sa nu fie mult timp amanata, pentru a evita instalarea complicatiilor precum strangularea sau incarcerarea.
Herniile de mari dimensiuni sau dureroase au indicatie chirurgicala absoluta pentru a preveni sau trata complicatiile dar si pentru a reduce durerea.
Tratamentul chirurgical al herniei inghinale se poate efectua prin operatie deschisa sau laparoscopica.
Operatia deschisa se efectueaza sub anestezie regionala (rahianestezie) sau generala. Procedura consta intr-o incizie in zona inghinala, reducerea sacului de hernie in cavitatea abdominala si sutura peretelui muscular slabit, de cele mai multe ori fiind aplicata o plasa chirurgicala pentru intarire.
Operatia laparoscopica, este o procedura mai putin invaziva, cu multiple avantaje pentru pacient, cu o reducere a riscului de complicatii, a cicatricii si recuperarii postoperatorii. Procedura presupune cateva incizii minime prin care se introduce in cavitatea abdominala telescopul conectat la camera video si instrumentarul de lucru, obiectivul fiind acelasi de a repara hernia si a aplica plasa chirurgicala.
Durata interventiei pentru hernia inghinala este de aproximativ 45-60 de minute.
Cat dureaza recuperarea post-operatorie?
Operatia de hernie inghinala presupune de obicei 2 zile de spitalizare, urmand apoi o perioada de 3 saptamani pana la reluarea activitatii in cazul interventiei laparoscopice, respectiva 4-6 saptamani in cazul interventiei deschise.
In perioada de recuperare postoperatorie pacientul nu are restrictii semnificative. Sunt interzise eforturile fizice mari care contracta peretele abdominal.
Explicatia este una simpla: aceasta perioada de recuperare reprezinta timpul necesar plasei de a se fixa definitiv, iar eforturile fizice intense pot duce la desprinderea acesteia din punctele de fixare.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).