Trimestrul II de sarcina – Anomalii tardive
Doresc sa aflu mai multe detalii
Dintre anomaliile morfologice greu depistabile in cursul sarcinii sau cu diagnostic ecografic incert, enumeram:
1. Anomalii ale sistemului nervos central
• spina bifida ocultă - nu se poate diagnostica ecografic
• ventriculomegalia border-line - poate evolua progresiv catre hidrocefalie
• hidrocefalia - poate aparea la orice varsta de sarcina dupa 18 saptamani, chiar in cursul trimestrului III
• leziunile cerebrale distructive (prin leziuni vasculare) - pot aparea la orice varsta de sarcina
• microcefalia - diagnosticul ecografic este posibil doar in a doua parte a trimestrului II
• unele leziuni cerebrale determinate de infectii intrauterine, care nu au o expresie ecografica vizibila sau au o expresie ecografica foarte discreta, dar pot avea consecinte functionale severe asupra dezvoltarii psihomotorii (de ex. leziunile nervoase determinate de infectia cu citomegalovirus) - consecințele nu se pot aprecia decat dupa nasterea fatului
2. Anomalii toracice si cardiace
• hipoplazia pulmonara - are o dezvoltare progresiva, diagnosticul de certitudine putand fi facut numai in trimestrul III de sarcina
• malformatia adenomatoida chistica - poate evolua spre agravare sau spre ameliorare
Pot exista anomalii cardiace cu evolutie progresiva, care nu devin evidente decat tardiv in cursul sarcinii (de exemplu hipoplazia de artera pulmonara - nu este vizibila decat dupa 32 saptamani de sarcina, stenoza de artera aorta si pulmonara, anomaliile de retur venos pulmonar, coarctatia de aorta).
Unele anomalii cardiace pot avea o evolutie spre agravare (cu aparitia tardiva a unor semne ecografice) sau, din contra, pot avea o evolutie favorabilă (de ex. defectele septale ventriculare de mici dimensiuni situate in portiunea membranoasa a septului interventricular). In anomaliile cardiace nu exista posibilitatea de tratament prenatal (in utero) si nu exista diferente de prognostic si atitudine intre anomaliile cardiace diagnosticate ante-/postpartum.
3. Anomalii ale tractului gastro-intestinal
• atrezia esofagiana - nu exista semne ecografice directe de certitudine
• atrezia duodenala
• obstructia intestinala (prin atrezie jejuno-ileala, ileus meconial, boala Hirschsprung)
In toate aceste cazuri semnele ecografice pot deveni vizibile numai dupa 25–26 de saptamani de sarcina.
• chistele abdominale (ovariene, coledociene, chistul de duplicare intestinala, chistele hepatice si splenice)
In aceste cazuri semnele ecografice pot deveni vizibile in trimestrul II, dar cel mai frecvent nu sunt vizibile decat in trimestrul III de sarcina.
4. Displaziile scheletice si infectiile congenitale
Cele letale devin evidente numai dupa 24 de saptamani, iar cele de postura (picior stramb congenital, diformitati de postura ale mainilor, etc) devin evidente ecografic numai in trimestrul III.
Infectii cu citomegalovirus, toxoplasma sau listeria - nu au intotdeauna exprimare ecografica sau pot determina semne nespecifice si tardive in cursul sarcinii (de obicei in trimestrul III).
5. Anomaliile cromozomiale
Nu se pot diagnostica ecografic si este posibil sa nu determine aparitia nici unui semn ecografic vizibil in sarcina de trimestrul II (semne ecografice minore sau soft markeri – mai bine vizibili in trimestrul I si II precoce - eventuala lor prezenta ridicand doar suspiciunea unei anomalii cromozomiale).
Markerii ecografici sugestivi pentru o anomalie cromozomiala necesita evaluare cu medicul genetician (consult genetic) si, eventual, amniocenteza cu efectuarea cariotipului fetal (singura metoda de diagnostic a anomaliilor cromozomiale).
6. Tulburarile de crestere fetala
Au o evolutie progresiva, putand duce la moarte fetala intrauterina. Necesita monitorizare clinica si ecografica, la intervale stabilite de medicul curant.
Dr. Ancar Benedict, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, ne recomanda: ,,In cazul diagnosticului ecografic al oricarei anomalii fetale izolate sau asociate, este necesar consultul cu medicul curant, uneori medicul genetician si un pediatru sau chirurg pediatru, care sunt in masura sa stabileasca daca sarcina poate evolua la termen sau care este conduita prenatala si postnatala fata de fat si modalitatea specifica fiecarui caz de urmarire ecografica sau prin alte teste a evolutiei sarcinii. Examinarea ecografica a fatului in trimestrul II are o importanta majora in depistarea anomaliilor morfologice fetale."
Pentru programari sunati la 021 323 0000