Tromboza venoasa profunda
Doresc sa aflu mai multe detalii
Tromboza venoasa profunda (TVP)
Coagularea sangelui devine o problema atunci cand blocheaza fluxul sanguin.
Tromboza venoasa profunda caracterizata prin prezenta unui cheag de sange intr-o vena a sistemului venos profund a corpului. Cheagul poate bloca partial sau complet fluxul de sange prin vena. Majoritatea TVP apar la nivelul membrelor inferioare, in gamba, coapsa sau pelvis, desi se pot forma si in alte parti ale corpului, inclusiv brat, creier, intestine, ficat sau rinichii.
Care sunt simptomele?
Simptomatologia TVP poate varia de la absenta simptomelor sau a unor modificari usoare care sunt neglijate, pana la edemul masiv al extremitatii, cu cianoza si gangrena.
De cele mai multe ori apar determinand:
- durere spontana sau provocata prin palparea gambei si la mers
- umflarea gambei
- roseata, sensibilitate, febra
- vene superficiale proeminente si durere la dorsi-flexia pasiva a piciorului
- afectarea circulatiei sanguine poate face dificil sau imposibil mersul
Se poate produce uneori fara un factor declansator evident. Este favorizata de stagnarea sangelui la nivelul venelor, prezenta unor anomalii de coagulare a sangelui dobandite genetic sau datorata anumitor afectiuni (hipercoagulabilitatea) si leziuni ale peretelui intern venos.
Ce poate determina aparitia trombozei venoase profunde?
Numerosi factori pot contribui la dezvoltarea cheagurilor de sange in sistemul venos profund. Aproximativ 47% din pacientii cu TVP au unul sau mai multi factori de risc:
- varsta inaintata (peste 60 de ani)
- boli autoimune
- boli mostenite sau dobandirea unor tulburari de coagulare a sangelui
- tromboza venoasa superficiala
- vene varicoase
- cateterul venos central sau stimulator cardiac
- interventiile chirurgicale (micul bazin)
- traumatismele, fracturile (imobilizarea unui membru in ghips)
- persoanele imobilizate la pat
- deshidratarea
- boli maligne
- boli neurologice cu pareza membrelor
La femei factorii de risc includ:
- sarcina
- contraceptive orale
- terapie de substitutie hormonala
Cum puteti afla daca simptomele aparute sunt datorate unei TVP?
Diagnosticul trombozei venoase profunde presupune examenul clinic, ecografia Doppler vasculara si teste sanguine.
Ecografiei Doppler-duplex a sistemul arterial si venos este esentiala pentru a determina atat prezenta cheagurilor in sistemul venos profund, cat si starea arterelor (pentru a se putea indica terapia compresiva).
In cazul suspiciunii unei tromboze inalte (in venele abdominale), sunt necesare investigatii suplimentare care pot include: venografia (CT sau RM) si teste sanguine specifice pentru hipercoagulabilitate( D- dimer, proteina S, proteina C, etc.).
Care sunt masurile terapeutice?
TVP reprezinta o urgenta medicala a carui tratament trebuie inceput imediat:
- administrarea de anticoagulante injectabile (intravenos sau subcutanat, pentru a preveni progresia cheagului), urmata de administrarea de anticoagulante pe cale orala pentru o perioada de cateva luni pana la un an sau mai multi in functie de sediul, extinderea trombozei si bolile asociate.
- antiinflamatoare sub protectie gastrica
- venotrofice (Detralex sau Coreflux sau Devaricid, Vessel Due,etc)
Este recomandata purtarea ciorapilor elastici cu compresie progresiva care vor reduce simptomatologia, vor preveni extinderea trombozei si aparitia sindromului posttrombotic. Sunt de asemenea o forma simpla, sigura si eficienta de prevenire a recurentelor. Acestia sunt contraindicati daca este asociata o arteriopatie periferica obstructiva moderata sau severa.
Asa cum am amintit anterior, consultul clinic si examinarea ecografica sunt necesare atat pentru indicatia tratamentului cat si a urmarii eficientei tratamentului anticoagulant.
Sfatul specialistului
Dr. Baciu Cornelia, Medic Specialist Chirurgie Vasculara in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ce ar trebui sa facem pentru a preveni aparitia trombozei venoase profunde:
- folositi ciorapii de contentie pentru a preveni tromboza daca aveti un risc crescut de a face boala
- urmati recomandarile medicului de administrare a tratamentului anticoagulant, prescris in toate situatiile de risc (postoperator, fracturi, tromboze in antecedente, etc.)
- ridicarea din pat cat mai curand dupa o interventie chirurgicala sau o boala
- zborurile lungi cu avionul au un risc crescut de a dezvolta tromboza venoasa profunda, chiar si la persoanele care nu au factori de risc. Multi medici recomanda folosirea ciorapilor compresivi in cazul zborurilor mai lungi de 4 ore. Pe parcursul acestora se indica ridicarea de pe scaun cu efectuarea catorva miscari la fiecare ora, miscari ale gambelor la fiecare 20 de minute, exercitii fizice care sa implice membrele inferioare pentru a imbunatati circulatia la acest nivel.
- hidratati-va corespunzator, cu cel putin doi litri de apa zilnic, pentru a evita deshidratarea si favorizarea formarii trombilor.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center:021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).