Vergeturile: de ce apar, câte tipuri există și cum se tratează
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Printre motivele de îngrijorare cu privire la aspectul corporal, se numără și vergeturile. Astfel, în cele ce urmează, discutăm despre cauzele vergeturilor, câte tipuri există, dar și care sunt metodele de tratament disponibile.
- Ce sunt vergeturile
- Cauze - de ce apar vergeturile
- Tipuri de vergeturi
- Simptome și diagnostic
- Tratament pentru vergeturi
- Vergeturile - metode de prevenție
Ce sunt vergeturile
Vergeturile sunt linii sau dungi apărute pe suprafața anumitor regiuni ale corpului și sunt cauzate, în general, de extinderea pielii pe anumite porțiuni. Zonele corpului în care vergeturile își pot face apariția sunt reprezentate de:
- abdomen;
- coapse;
- fese și șolduri;
- sâni;
- brațe.
Chiar dacă afectează cel mai frecvent femeile însărcinate, vergeturile pot apărea atât la femei, cât și la bărbați. Nici vârsta nu este, în general, un factor determinant, vergeturile putând să se formeze încă de la pubertate.
Cauze - de ce apar vergeturile
Atunci când, dintr-un motiv sau altul, pielea se întinde excesiv pe anumite suprafețe, moleculele de colagen din componența țesutului conjunctiv ajung să se rupă, colagenul având un grad de elasticitate scăzut, în comparație cu stratul superficial al pielii. În primă fază, odată cu distrugerea moleculelor de colagen, vergeturile au o culoare roz sau chiar purpurie. Apoi, pe măsură ce țesutul conjunctiv se cicatrizează, vergeturile capătă o culoare albă, pe care o păstrează permanent.
Principalele cauze care pot determina întinderea pielii și, implicit, formarea vergeturilor sunt:
Principalele cauze care pot determina întinderea pielii și, implicit, formarea vergeturilor sunt:
- sarcina;
- modificările bruște ale greutății corporale, indiferent că vorbim despre o îngrășare rapidă sau, dimpotrivă, despre o pierdere în greutate;
- tulburările de natură hormonală, așa cum este, de exemplu, sindromul Cushing;
- sindromul Marfan, manifestat, printre altele, prin denaturarea fibrelor din țesutul epitelial;
- puseurile de creștere din perioada pubertății;
- tratamentul îndelungat cu medicamente din clasa corticosteroizilor;
- consumul excesiv de suplimente pe bază de steroizi;
- în urma operației de augmentare mamară (vergeturi pe sâni).
Tipuri de vergeturi
Din punctul de vedere al aspectului, vergeturile se clasifică în:
- vergeturi roșii (striae rubrae) - sunt cele care s-au format recent. Culoarea acestui tip de vergeturi variază de la roz deschis la roșu intens, însă are caracter temporar;
- vergeturi albe (striae albae) - sunt vergeturile care au trecut prin procesul de cicatrizare. Odată ce capătă această culoare, vergeturile nu mai sunt la fel de vizibile precum cele roșii.
La persoanele care au pielea închisă la culoare, vergeturile se împart în:
- striae nigrae - de culoare cenușie sau chiar neagră;
- striae caerulea - vergeturi cu tentă violet sau albastră.
În ceea ce privește cauzele care conduc la formarea vergeturilor, se disting trei tipuri de vergeturi:
- striae gravidarum - apărute în timpul sarcinii, ca urmare a extinderii pielii din zona abdominală;
- striae distensae - vergeturi apărute la pubertate, odată cu un episod de creștere rapidă;
- striae atrophica - apar pe fondul creșterii concentrației de cortizol, fie din pricina unor afecțiuni (sindromul Marfan, sindromul Cushing, sindromul Ehlers-Danlos), fie în urma administrării prelungite de steroizi.
Vergeturi după naștere
În timpul sarcinii, multe femei sunt predispuse la apariția vergeturilor, mai ales în următoarele situații:
- sarcină multiplă;
- cantitate mare de lichid amniotic;
- fătul este foarte dezvoltat;
- stilul de viață este unul sedentar;
- rutina de îngrijire corporală nu este corespunzătoare, pielea fiind insuficient hidratată;
- viitoarea mamă crește în greutate într-un timp scurt.
Dacă te confrunți cu vergeturi după sarcină, este posibil ca unele dintre acestea să se estompeze în decurs de câteva săptămâni sau luni după naștere. La acest proces contribuie foarte mult tipul de piele, afecțiunile preexistente, dar și predispoziția genetică a fiecărei femei în parte.
Vergeturi la bărbați
Chiar dacă femeile au o predispoziție ridicată, atunci când vine vorba despre vergeturi, numărul bărbaților care întâmpină această problemă nu este deloc unul neglijabil. Cele mai frecvente cauze care determină apariția vergeturilor sunt:
- obezitatea;
- creșterea sau scăderea bruscă în greutate;
- unele tulburări genetice (sindromul Cushing, sindromul Marfan etc.);
- administrarea de medicamente sau suplimente pe bază de steroizi;
- practicarea unor sporturi precum culturismul.
Vergeturi la copii
La pubertate, copiii pot avea puseuri de creștere și/sau modificări hormonale bruște, ceea ce poate duce la apariția vergeturilor. De regulă, copiii ajung să prezinte vergeturi pe spate, acestea fiind dispuse orizontal. În cazul în care copilul are un indice de masă corporală mai mare decât valoarea normală, vergeturile pot apărea și la nivel abdominal sau pe coapse ori pe brațe. Acestea nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea copiilor afectați, însă pot deveni cauza unor complexe cu privire la aspectul lor fizic. Este, totuși, indicat ca, în cazul în care observi apariția de vergeturi pe pielea copilului tău, să te consulți cu medicul, pentru a identifica exact factorii declanșatori.
Simptome și diagnostic
Nefiind o afecțiune propriu-zisă și nici o manifestare cu caracter acut, vergeturile se pot forma și pot rămâne neobservate în multe cazuri, dacă zonele pe care apar nu sunt foarte vizibile. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta anumite semne sau simptome, în special în faza incipientă a formării vergeturilor:
- subțierea pielii;
- modificarea culorii pielii, aceasta căpătând, inițial, o tentă roz;
- apariția unor dungi pe piele, dispuse, de obicei, paralel;
- modificarea texturii pielii, rezultând un aspect ușor reliefat;
- prurit local;
- senzație de usturime, iritații pe anumite zone ale corpului.
Cu timpul, disconfortul local dispare, iar culoarea vergeturilor se atenuează, fie prin tratament, fie ca urmare a formării de țesut cicatricial. Este important de reținut că vergeturile nu provoacă dureri; așadar, dacă te confrunți cu senzații dureroase în anumite zone ale corpului, cauzele sunt altele și se impune un consult medical.
Deoarece diagnosticarea vergeturilor implică mai multe aspecte, medicul va dori să identifice, în primul rând, cauzele care au condus la apariția lor. Astfel, în timpul consultatiei, medicul specialist îți va pune o serie de întrebări cu privire la:
Deoarece diagnosticarea vergeturilor implică mai multe aspecte, medicul va dori să identifice, în primul rând, cauzele care au condus la apariția lor. Astfel, în timpul consultatiei, medicul specialist îți va pune o serie de întrebări cu privire la:
- momentul în care ai identificat primele semne ale vergeturilor;
- alte simptome, dacă acestea există;
- afecțiunile diagnosticate până în prezent;
- tratamentele pe care le urmezi, indiferent dacă le administrezi pe cale orală sau topică.
Oricare ar fi concluziile medicului, vergeturile în sine nu reprezintă un pericol pentru sănătatea ta, ele având doar un caracter inestetic. Cu toate acestea, este importantă identificarea cauzelor care au provocat formarea vergeturilor, unele necesitând monitorizare și tratament corespunzător.
Tratament pentru vergeturi
Majoritatea persoanelor care dezvoltă vergeturi pe picioare, pe abdomen sau pe fese ajung să caute metode prin care să le atenueze sau să le elimine complet. Este important de reținut, încă de la bun început, că vergeturile, în special cele mai profunde, odată ce s-au maturizat și au căpătat o culoare deschisă, sunt dificil sau chiar imposibil de înlăturat. Cu toate acestea, există metode de tratament cu ajutorul cărora vergeturile pot fi netezite, oferind un aspect îmbunătățit al pielii.
Tratament local - cremă sau ulei pentru vergeturi
Unele dintre cele mai accesibile metode de a trata vergeturile sunt cele care se pot realiza acasă, folosind o cremă, un gel sau un ulei pentru vergeturi. Rolul acestor produse destinate aplicării topice este acela de a susține sinteza de colagen la un nivel cât mai bun, dar și de a hidrata pielea, pentru a o ajuta să se refacă mai ușor. Dintre produsele cosmetice folosite pentru aplicarea pe vergeturi, amintim:
- cremele pe bază de vitamine (A, C, D3, E) - stimulează producția de colagen și elastină;
- cremele care conțin alfa-hidroxiacizi - au rol în exfolierea stratului de celule moarte de la suprafața pielii, stimulând regenerarea țesutului epitelial;
- cremele cu aloe vera sau extract de gălbenele - puternic hidratante, catifelează pielea, îmbunătățindu-i textura;
- uleiurile de măsline, argan sau ricin - au efect hidratant și calmant;
- uleiul de cocos și uleiul de migdale - sunt implicate în procesul de regenerare celulară, prin aportul de vitamine și acizi grași.
Deși efectele acestor produse nu sunt deloc neglijabile, este bine de știut faptul că niciun astfel de preparat topic nu va înlătura definitiv problema vergeturilor, însă poate susține sănătatea pielii, contribuind la un proces optim de regenerare.
Tratament chirurgical pentru vergeturi
Nu se recurge decât foarte rar la această formă de tratament, întrucât poate aduce cu sine și o serie de riscuri și complicații, la fel ca orice altă intervenție chirurgicală. Vergeturile pot fi eliminate cu ajutorul chirurgiei, atunci când se justifică înlăturarea țesutului epitelial în exces, rămas, în majoritatea cazurilor, în urma unui proces intens de slăbire. Cu toate acestea, costurile pot fi destul de ridicate, iar recuperarea, îndelungată.
Tratamente estetice profesionale
Evoluția tehnologiei moderne din domeniul esteticii medicale a condus la dezvoltarea de terapii revoluționare, unele dintre acestea având efecte benefice și asupra pielii cu vergeturi. Astfel, la o clinică estetică profesională, poți beneficia de proceduri special concepute pentru vergeturi, precum:
- terapia cu lumină intens pulsată (IPL);
- carboxiterapia;
- tratamentul cu laser CO2 fracțional;
- microneedling;
- microdermabraziunea.
Este foarte important să ceri sfatul unui medic specialist estetician, dacă iei în considerare inițierea unui astfel de tratament, pentru a te asigura că îl alegi pe cel mai potrivit tipului tău de piele.
Suplimente alimentare pentru vergeturi
Produsele încadrate ca suplimente alimentare, care conțin nutrienți utili pentru piele, pot fi de ajutor în tratarea sau prevenirea vergeturilor. Un aport sistemic de vitamine (A, C, E), minerale (zinc), acid hialuronic sau colagen poate sprijini sănătatea pielii și poate grăbi vindecarea vergeturilor. Cu toate acestea, ține minte să administrezi cu prudență orice suplimente nutritive și să consulți medicul, înainte de a urma un astfel de tratament.
Vergeturile - metode de prevenție
Îngrijirea pielii ar trebui să fie o prioritate în rutina zilnică, nu numai după ce apar vergeturile. Adesea, o piele sănătoasă și îngrijită corespunzător reușește să facă față provocărilor date de modificările hormonale, de creșterea sau scăderea în greutate ori de apariția unei sarcini. În acest sens, încearcă să urmezi un set de reguli, atunci când vine vorba despre stilul de viață, pentru a putea preveni apariția vergeturilor:
- consumă o cantitate corespunzătoare de apă în fiecare zi, pentru a menține pielea, dar și întregul organism corect hidratate;
- încearcă, pe cât posibil, să menții o greutate corporală constantă;
- consumă alimente bogate în nutrienți, precum vitaminele și mineralele;
- adoptă un program de miscare moderată, pentru a pune sângele în mișcare;
- evită administrarea de suplimente menite să crească masa musculară;
- urmează o rutină de îngrijire a pielii, care să includă exfolierea și hidratarea acesteia.
Vergeturile pot reprezenta, într-adevăr, o problemă de natură estetică pentru mulți dintre noi, însă, cu un stil de viață sănătos și un tratament potrivit, acestea pot fi evitate sau măcar atenuate. De asemenea, este esențială identificarea cauzelor care au produs formarea vergeturilor, pentru ca acestea să fie tratate corespunzător.
Sursa foto: Shutterstock.com