Vezica biliara lenesa
Doresc sa aflu mai multe detalii
Vezica biliara
Vezica biliara, denumita popular bila, are forma unei pere de circa 6 cm lungime si este situata sub fata inferioara a ficatului. Functia ei principala este de a depozita lichidul biliar (bila propriu zisa) secretat de ficat in mod continuu (circa 500-600 ml in 24 de ore) si de a-l expulza in tubul digestiv (in duoden) in timpul meselor.
Alaturi de enzimele pancreatice, bila realizeaza digestia grasimilor, iar la nivelul colonului actioneaza ca stimulator al tranzitului intestinal. Tot prin intermediul bilei ficatul elimina diferite substante rezultate din metabolizarea unor medicamente.
Principala deficienta de functionare a vezicii biliare este incapacitatea de a elimina o cantitate suficienta de lichid biliar in timpul meselor. Etichetata in mod comun drept “bila lenesa” si in mediile medicale “dischinezie biliara”, aceastei disfunctii nu i se acorda de cele mai multe ori atentia necesara.
Simptome
Simptomele cele mai frecvente sunt gust amar in special dimineata, greata, varsaturi cu continut alimentar sau bilios. Mai putin cunoscute sunt migrena biliara, constipatia cronica, o starea de rau greu de definit dupa mese. Cu timpul apar dureri in jumatatea superioara a abdomenului, la inceput mai usoare, apoi tot mai intense, cu iradiere in umarul drept sau sub forma unor crize violente (colica biliara) care impun tratament de urgenta.
Deoarece vezica biliara functioneaza intr-o stransa dependenta cu celelalte organe digestive, suferinta acesteia nu este niciodata izolata, ci se asociaza cu alte boli ca gastroduodenita, ulcerul, boli cronice de ficat, boli ale intestinului sau colonului. Semnele si simptomele se pot astfel suprapune generand un tablou clinic inselator, etichetat in mod superficial si din pacate destul de frecvent ca “bila lenesa”.
Boala evolueaza ducand la formarea de calculi biliari pot care pot produce crize dureroase foarte puternice sau se pot bloca canalele de varsare a bilei in duoden generand un icter mecanic - o mare urgenta chirurgicala.
Cauze si factori de risc
Principala cauza de suferinta biliara este lipsa unui orar fix al meselor, cu pauze de peste 5-6 ore urmate de pranzuri abundente. Regimurile brutale de slabire, obezitatea, abuzul de grasimi, dar si dietele vegetariene, stresul, depresiile, unele anticonceptionale, tratamente cu estrogeni - sunt factori de risc, indiferent de mecanismele prin care actioneaza.
Diagnostic si tratament
Ecografia abdominala generala este investigatia principala atunci cand se presupune o suferinta biliara. Ea evidentiaza forma si structura vezicii biliare, a canalelor biliare, prezenta si dimensiunile unor calculi biliari; furnizeaza deasemeni date importante despre ficat si pancreas, afectiunile acestora putand fi atat cauza cat si efectul bolilor biliare.
Medicul specialist de medicina interna va aprecia si oportunitatea unor analize de laborator sau a unor investigatii imagistice suplimentare (CT si/sau RMN).
Dr. Mihai Corneliu Ungureanu, Medic Specialist Medicina Interna in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca “In stadiul incipient al unei suferinte biliare (greturi, gust amar, dureri abdominale de mica intensitate, balonari, constipatie) evitarea factorilor cauzali este suficienta: respectarea celor trei mese traditionale: mic dejun, pranz, cina, la intervale de 4-5 ore, evitarea pranzurilor abundente si a excesului de grasimi”.
Cei supraponderali trebuie sa-si normalizeze greutatea. Suplimentele alimentare care stimuleaza contractiile vezicii biliare (Colebil, Anghirol, Bilichol, ceai de anghinare sau sunatoare), administrate in timpul meselor sunt binevenite. Evitarea stresului si a suprasolicitarilor fizice si/sau psihice este foarte importanta.
Cura chirurgicala (colecistectomia) trebuie practicata numai in cazul in care exista calculi in vezica sau in canaliculele biliare. Indepartare vezicii biliare pe motivul unor malformatii minore (septuri, cuduri, etc) este o masura abuziva cu posibile efecte adverse ulterioare.
Este foarte important ca un pacient cu simptome biliare sa fie investigat si pentru alte suferinte digestive (gastroduodenita, pancreatita cronica, malabsorbtie, boli inflamatorii intestinale) sau extradigestive (anemii hemolitice, dislipidemii, diabet zaharat, etc). Daca acestea sunt depistate tratarea lor corecta este o conditie obligatorie pentru vindecarea suferintelor biliare.
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).