Chimioterapie
Chimioterapia reprezinta o metoda terapeutica utilizata in tratarea bolilor oncologice si hematologice. Aceasta actioneaza impotriva celulelor maligne, distrugandu-le sau oprind evolutia acestora intr-un anumit ciclu de dezvoltare. Din pacate, mecanismul de actiune nu este unul selectiv ci poate sa afecteze si celulele normale, de aici aparitia unor categorii de reactii adverse.
Medicamentele utilizate se numesc citostatice, acestea pot fi administrate pe cale intravenoasa, perfuzabila, intramusculara, orala, intracavitara, intratumorala, pot fi administrate in cure, singure sau in combinatii de mai multe astfel de substante.
Deoarece aceste tratamente sunt cunoscute ca fiind deosebit de agresive, inclusive pentru vasele de sange. Un ajutor in administrarea citostaticelor este camera implantabila pentru chimioterapie. Detalii despre camera implantabila gasiti aici.
- Pompa automata de perfuzie este un sprijin in tratamentul pacientului oncologic. Pompele elastomerice sunt dispozitive medicale utilizate pentru a asigura o infuzie (perfuzare) continua cu solutii sau substante medicamentoase pe perioade de timp prestabilite. Pompele pot avea capacitati diferite si se incarca cu solutii medicamentoase care sunt infuzate in perioade variabile de timp, predefinite de medicul curant.
-
Terapia pacientilor oncologici este una combinata si presupune atat administrarea tratamentului specific citotoxic cat si a tratamentului suportiv: profilactic, simptomatic
-
In clinica noastra tratamentul suportiv se plaseaza pe acelasi loc ca importanta cu cel specific antineoplazic. Mentinerea unei calitati decente a vietii reprezinta dezideratul nostru.
-
FARA tratamentul specific citostatic LUPTA impotriva maladiei este pierduta de la bunul inceput, CU tratament suportiv asociat tratamentului specific uneori pacientul nici nu mai simte ca duce o LUPTA.
Tratamentul suportiv
Deoarece tratamentul chimioterapic este, nu de putine ori, deosebit de solicitant pentru organism, este bine sa apelati la ceea ce am numit tratamnet suportiv sau de susutinere. Acesta are rolul de a ajuta organismul sa se refaca cat mai repede dupa sedintele de chimioterapie sau radioterapie si consta in tratament perfuzabil prin care se administreaza solutii care sa va normalizeze starea de hidratare, combinate cu medicamente cu efecte protectoare gastrice, antiemetice, antialergice, vitamine si orice altceva impune starea dumneavaostra in acel moment. Se vor ameliora si chiar vor dispare simptomele induse de cura de tratament.
Vom putea apela la un astfel de tratament suportiv si pentru starile provocate doar de prezenta bolii.
Transfuzia
Boala canceroasa si tratamentul ei, fie ca este chimioterapie, fie ca este radiotarapie sau combinatia lor, pot duce la aparitia unei anemii care poate deveni foarte grava. Atunci cand evaluarea medicala facuta considera oportun si necesar, se apeleaza la tratamentul prin transfuzie.
Daca incepeti sa aveti o paloare care se accentueaza, oboseala la eforturi tot mai mici, ameteala, chiar o anumita “lipsa de aer’’, este posibil sa fi dezvoltat o anemie care se agraveaza. Anuntati medical dumnevoastra despe simptomele nou instalte cat mai curand. Una dintre optiunele terapeutice rapid eficiente pentru pacientii anemici, atunci cand este necesara restabilirea rapida a echilibrului celulelor din sange este transfuzia. Pot fi transfuzate doar unele sau toate componentele sangelui. In acest fel organismul recapata o anumita forma de echilibru biologic care ii permite ‘’lupta cu boala’’ si, nu in ultimul rand, supravietuirea.
Nutritia parenterala
Se stie ca doar un organism suficient de vital poate sa supravietuiasca unei boli cum este cancerul si unei terapii solicitante cum este tratamentul acestei boli. Pentru pacientii care, din diverse cause, nu se mai pot hrani in mod normal, pe cale orala, nutritia parenterala reprezinta suportul nutritiv absolut necesar. Pacientii sunt hraniti pe cale venoasa, respectandu-se in totalitate principiile nutritive si raportul dintre acestea. Scopul nutritiei sau alimentatiei parentale este de a aduce pacientului un aport alimentar intravenos, atunci cand acesta nu poate fi hranit partial sau total pe cale orala. Eficacitatea nutritiei parenterale este dovedita si ea va permite continuarea demersului terapeutic al bolii.
Pregatire pacient pentru Chimioterapie si Imunoterapie
Din pacate niciun pacient nu poate fi pregatit indeajuns pentru diagnosticul si tratamentul pe care il are de urmat de aceea il asteptam in clinica unde ii vom oferi tot suportul psihologic, terapeutic si logistic de care are nevoie.
Importanta suportului familiei si a celor apropiati este de neegalat pentru pacientul oncologic. Suportul psihic si emotional alaturi de cel al medicilor este esential in lupta cu aceasta maladie.